IPv6 tulee, olemme valmiita

DNA:n laitteet ja liittymät toimivat silloinkin, kun uusi IPv6-protokolla tulee laajemmin käyttöön. Ota selvää, mistä uudessa IPv6-protokollassa on kysymys.

Mikä on IPv6?

Jokainen nettiin kytkettävä laite tai palvelu tarvitsee yhteyden muodostamiseksi IP-osoitteen. Nettikäyttäjien ja nettiin liitettävien laitteiden räjähdysmäinen kasvu ympäri maailman on johtanut siihen, että nykyisin käytössä olevat IP-osoitteet (IPv4-protokolla) ovat käymässä vähiin tulevaisuudessa. Uuden IPv6-protokollan ansiosta useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa netissä ilman monimutkaista osoitteenkääntöä (NAT).

Siirtyminen IPv6 -osoitteisiin tapahtuu pikku hiljaa tulevien vuosien aikana. Tulevaisuudessa jotkut netin sisällöt saattavat olla saavutettavissa vain IPv6-yhteensopivilla laitteilla ja liittymillä. Tällä hetkellä olemmat protokollat toimivat yhtä aikaa, joten yksittäiselle netinkäyttäjälle muutos ei toistaiseksi näy millään tavalla.

IPv4:n ja IPv6:n tärkein ero yksittäiselle netinkäyttäjälle?

IPv4-protokollan kanssa joudutaan usein käyttämään päätelaitteissa osoitteenkääntöä (NAT), jotta kaikille kodin laitteille saadaan toimiva nettiyhteys ja IPv4-osoite. Osoitteenkääntö monimutkaistaa esim. internetistä sisäverkkoon muodostettavia yhteyksiä. Tästä voi aiheutua esim. yhteysongelmia moninpeleissä, kun useampi pelaaja on osoitteenkäännön takana.

IPv6:n kanssa osoitteenkääntöä ei tarvitse tehdä, koska julkisia osoitteita riittää kaikille laitteille.

Miksi IPv6-protokollasta puhutaan jo nyt?

Tulevaisuudessa IPv6-osoitteita käyttävien sisältöjen määrä netissä kasvaa. Varmistamalla, että käytössäsi olevat laitteet ja palvelut ovat IPv6-yhteensopivia, varmistat samalla esteettömän pääsyn netin eri sisältöihin myös tulevaisuudessa.

Miten IPv6 –protokollan saa halutessaan käyttöön?

Kaikki uudet mobiilipäätelaitteet, sekä myös valtaosa muista päätelaitteista, tukevat protokollaa automaattisesti eikä mitään toimenpiteitä tarvita. Yhteensopivuuden voit testata tältä sivulta löytyvästä Testaa-linkistä. Yhteyden muodostuminen onnistuu, jos sekä liittymä että päätelaite tukevat uutta protokollaa.

Lähes kaikki DNA:n liittymät tukevat IPv6-protokollaa. Joihinkin laitteisiin yhteyden muodostaminen vaatii saattaa vaatia toimenpiteitä protokollan aktivoimiseksi.

Laite- tai käyttöjärjestelmäkohtaiset ohjeet löydät täältä.
 

Mitkä DNA:n liittymistä ovat tällä hetkellä IPv6-yhteensopivia?

Kaikki DNA:n laskutettavat (postpaid) kuluttaja-asiakkaille tarkoitetut mobiililiittymät ja myös valtaosa yritysliittymistä ovat IPv6-yhteensopivia, samoin kaikki kiinteän verkon kaapelilaajakaistatuotteet. Myös suurin osa DSL- ja Ethernet-liittymistä on jo IPv6-yhteensopivia.

Tarkista onko liittymäsi jo IPv6-yhteensopiva täältä.

Edellyttääkö uusi protokolla toimenpiteitä DNA:n asiakkailta?

Uusi protokolla ei todennäköisesti edellytä DNA:n asiakkailta mitään toimenpiteitä. Lähes kaikki DNA:n liittymät ja myös lähes kaikki uudet päätelaitteet tukevat IPv6-protokollaa. Mobiililaitteissa voit varmistaa laitteesi yhteensopivuuden tarkistamalla laitteesi asetuksista käytettävän APN-protokollan (käytettävä yhteyspiste -> APN-protokolla).

Testaa, toimiiko IPv6 laitteellasi jo nyt:


Tiesitkö?

DNA noudattaa IPv6:n käyttöönotossa Viestintäviraston suositusta.

Lisätietoja Viestintäviraston sivuilla.