Kun tietokone tai muu päätelaite on kytketty langallisesti tai langattomasti modeemiin, sen kaikkia asetuksia voidaan hallita nettiselaimella.

1. Avaa nettiselain ja kirjoita osoiteriville  http://192.168.1.1 ja paina Enter.

• Käyttäjänimi (username) on admin
  • Salasana (password) on 1234

2. Valitse OK ja modeemin asetussivut aukeavat

Nyt olet kirjautunut sisään modeemin asetussivuille. Voit vaihtaa salasanan System – Change Password -osiosta. Asetussivuilta voit muuttaa myös WiFi-asetuksia, verkon nimeä tai vaikkapa suojausasetuksia sekä päivittää laitteen uusimpaan ohjelmistoversioon.
Modeemin WiFi-asetusten muuttaminen

1. Kirjaudu laitteen asetussivulle siirtymällä selaimesta osoitteeseen 192.168.1.1.

• Username (käyttäjätunnus) on admin
  • Password (salasana) on 1234.

Kirjautuminen vaatii, että olet kytkeytynyt modeemiin Ethernet-johdolla tai langattomasti.

2. Ohjelmistossa on oletuksena 4 WiFi-verkkoa. Laitteessa on 5 GHz radio ja 2,4 HGz radio ja näistä molemmilla on oletuksena kaksi WiFi-verkkoa.

3. Valitse etusivulla WiFi-pienoisohjelmassa haluamasi SSID (verkon nimi) painamalla kynä-ikonia.

4. Avautuu uusi ikkuna, jossa voit muuttaa WiFi-verkon nimen (SSID) ja salasanan (WPA-avain).

5. Jos haluat vaihtaa langattoman verkon nimen, kirjoita se WiFi Network Name (SSID) -kenttään. Jos taas vaihdat salasanan (eli WPA-avaimen), kirjoita se WiFi Key (Password) -kenttään. Paina lopuksi Save.

6. Muuta halutessasi muidenkin WiFi-verkkojen nimet klikkaamalla kunkin kohdalla kynä-ikonia

7. Lopuksi ota asetukset käyttöön valitsemalla sivun alalaidasta Apply.

Modeemin porttiohjaukset ja käytönohjaus

1. Kirjaudu laitteen asetussivulle siirtymällä selaimesta osoitteeseen 192.168.1.1.

• Kirjautumissivulla Username (käyttäjätunnus) on admin
  • Password (salasana) on 1234.

Kirjautuminen vaatii, että olet kytkeytynyt modeemiin Ethernet-johdolla tai langattomasti.

2. Valitse etusivulta LAN-pienoisohjelmasta haluamasi yhdistetty laite klikkaamalla kyseistä laitetta.

3. Avautuu uusi ikkuna, jossa ilmoitetaan yhdistetyn laitteen nykyinen tila. Tässä kohdassa voit nimetä laitteen uudelleen valitsemalla kynä-ikoni Hostname-kohdasta

4. Yhdistetylle laitteelle voidaan konfiguroida nimi ja kiinteä osoite. Valitse Static Leases ja klikkaa +-merkkiä

5. Avautuu uusi ikkuna. Kirjoita laitteen nimi Device Name -kenttään ja haluttu IP-osoite IP Address -kenttään.

6. Porttiohjauksen tekemiseksi valitse välilehti Port Forward ja paina Add Mapping.

7. Avautuu uusi ikkuna

Name = säännön nimi, vapaavalintainen, voi jättää tyhjäksi
Protocol = TCP+UDP, TCP tai UDP tai vapaavalintainen muu "Other"
Public Port = Julkinen (WAN) portti
Private Port = Sisäinen (LAN) portti
Paina "Save"

Esimerkki IP-kameran porttiohjauksesta modeemin ulkoisesta IP-osoitteesta kameran sisäosoitteeseen:

Tämän jälkeen voit tehdä uuden säännön yllä olevan ohjeen mukaan klikkaamalla Add Mapping.

8. Parental Control -kohdassa voidaan tehdä aikasääntöjä yhdistetyille laitteille: milloin kyseiset laitteet saavat liikennöidä nettiin.

9. Valitse välilehti Parental Control ja klikkaa +-merkkiä.

10. Avautuu uusi ikkuna, jossa valitaan onko sääntö voimassa valittuina päivinä, joka päivä, joka työpäivä tai viikonloppuisin. Paina lopuksi Save.

Huom. Parental Control -säännöissä aloitusajan tulee olla pienempi kuin loppuajan. Tästä syystä sääntö, joka ylittää keskiyön, tulee tehdä kahdessa osassa:

Ensimmäinen sääntö kertoo aloitusajan (esim. 21:00) ja loppuajan (23:59). Toinen sääntö kertoo aloitusajan 0:00 ja halutun loppuajan. Alla esimerkki säännöstä, jossa yhdistetty laite ei saa liikennöidä nettiin klo 21.00-06.00

Kun olet konfiguroinut haluamasi kohdat, valitse Close ja sivun alalaidasta Apply.

Modeemin asetusten muuttaminen siltaavaan tilaan

Päätelaitteet ja modeemit ovat oletuksena joko NAT (reitittävä) tai Bridge (siltaava) -tilassa.

NAT-tilassa (reitittävä) päätelaite jakaa kotiverkon IP-osoitteet laitteille ja liikennöinti tapahtuu yhden julkisen IP-osoitteen avulla. NAT-tilassa nettiin voi kytkeä useampia laitteita samanaikaisesti.

Bridge-tilassa (siltaava) kotiverkon IP-osoitteet jaetaan suoraan DNA:lta ja jokainen modeemiin kytketty laite (max. 5 kpl) liikennöi nettiin omalla julkisella IP-osoitteella. Siltaavassa tilassa päästään suurempiin huippunopeuksiin, koska modeemi ei suodata liikennettä. Voit liittää laajakaistaan 5 kpl verkkolaitteita. Samalla modeemissasi ei ole enää DHCP- ja NAT-ominaisuudet käytössäsi, eikä tiedostoja tai printtereitä pysty jakamaan lähiverkossa. Myös yhdistettävien laitteiden tietoturva saattaa heikentyä.

Modeemin konfiguraation valitseminen

1. Kirjaudu laitteen asetussivulle siirtymällä selaimesta osoitteeseen 192.168.1.1

• Username (käyttäjänimi) on admin
  • Password (salasana) 1234

Kirjautuminen vaatii, että olet kytkeytynyt modeemiin Ethernet-johdolla tai langattomasti. Voit käyttää myös osoitetta http://dna.wlan/ mikäli laite ei ole siltaavassa tilassa.

Huom. Mikäli laite on aiemmin asetettu siltaavaan (bridged) tilaan, etkä pääse selaimella asetussivulle, pitää vaihtaa verkkokortin asetuksia. Vaihda verkkokortin asetuksista IP-osoitteeksi alla olevan kuvan mukaisesti esimerkiksi:

• IP Address (IP-osoite): 192.168.1.100
  • Subnet mask (aliverkon peite): 255.255.255.0

Verkkokortin asetuksiin pääset helpoiten polusta: Ohjauspaneeli - Verkko ja Internet - Verkko ja jakamiskeskus - Muuta sovittimen asetuksia.

Muista vaihtaa verkkokortin asetukset takaisin päivityksen jälkeen.

2. Valitse etusivulla Profiles-kohdassa haluamasi konfiguraatio klikkaamalla nykyistä profiilia.

Tai valitse etusivulla alhaalla Profiili Profile-pienoisohjelman alasvetovalikosta.

Routed:

Ohjelmiston kaikki oletuskonfiguraatiot, IPv4 ja IPv6 ovat käytössä. Kaikki LAN-portit ja WiFI reititetty.

Routed (IPv4 only):

Kaikki LAN-portit ja WiFi on reititetty. Käytössä on vain IPv4.

Käyttöönotto: Valitse tämä konfiguraatio listasta ja paina Change Profile.

Bridged:

Tämä konfiguraatio siltaa laitteen LAN-portit sekä langattoman yhteyden (WiFi).

Käyttöönotto: Valitse tämä konfiguraatio listasta ja paina Change Profile.

Routed (3G Backup, IPv4 only):

Tällä konfiguraatiolla reititetty varayhteys 3G-mokkulalla, mikäli ADSL-, VDSL- tai ETHWAN-yhteydet eivät toimi tai ei ole käytössä. Käytössä vain IPv4.

Huom! Beta-versio, toimivuudesta ei ole varmuutta.

Asetukset: APN data.dna.fi ja PIN 1234. Älä käytä, jos PIN on vaihdettu.

Käyttöönotto: Laita mokkula EG300AC-modeemin USB-porttiin, valitse tämä konfiguraatio ja paina Change Profile.

Routed (4G Backup, IPv4 only):

Tällä konfiguraatiolla reititetty varayhteys LTE (4G) -mokkulalla, mikäli ADSL-, VDSL- tai ETHWAN-yhteydet eivät toimi tai eivät ole käytössä. Käytössä vain IPv4.

Huom! Beta-versio, toimivuudesta ei ole varmuutta.

Asetukset: APN data.dna.fi ja PIN 1234. Älä käytä, jos PIN on vaihdettu.

Käyttöönotto: Laita mokkula EG300AC-modeemin USB-porttiin, valitse tämä konfiguraatio ja paina Change Profile.

Hybrid (GBE bridge, LAN1-3 + WLAN routed):

Keltainen GBE-portti sillattu, LAN 1-3 sekä WiFi reititetty.

Käyttöönotto: Valitse tämä konfiguraatio listasta ja paina Change Profile.

Hybrid (GBE bridge, LAN 1-3 routed, WLAN disabled):

Keltainen GBE-portti sillattu, LAN 1-3 reititetty, WiFi ei käytössä.

Käyttöönotto: Valitse tämä konfiguraatio listasta ja paina Change Profile.