Valtakirjat
Valtakirjalla varmistat, että palvelujasi hallinnoivat vain ne luottoihmiset, joilla on siihen varmasti lupa. Siksi valtakirja on tärkeä – niin pienissä kuin isommissa muutoksissa.
Valtuuttamasi henkilö voi hoitaa palveluihisi liittyviä asioita sekä DNA:n asiakaspalvelussa että DNA Kaupan myymälöissä: mm. vaihtaa liittymätyyppiä, muuttaa tilauksiasi, irtisanoa palvelujasi tai tilata uusia. Voit antaa valtuudet joko kaikkeen asiointiin kerralla tai vain jonkin yksittäisen asian hoitamiseen.
Huomioithan, että valtakirjan käsittelyyn saattaa mennä muutamia arkipäiviä. Sähköinen valtakirja on voimassa heti.
Valitse yleisen valtakirjan vaihtoehdoista:
Sähköinen valtakirja
Sähköisen valtakirjan käyttäminen riippuu tilaamistasi palveluista – toistaiseksi sen käyttö ei ole mahdollista kaikissa tilanteissa. Kirjautumalla DNA:n sivuille näet onko sähköisen valtakirjan tekeminen tällä hetkellä mahdollista.
Näin teet sähköisen valtakirjan
- Kirjaudu DNA:n sivuille tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.
- Mene omiin tietoihisi
- Jos tiedoissasi näkyy sähköinen valtakirja, täytä ja tallenna lomake. Valtuutus astuu voimaan heti ja on sekä DNA Kaupan myyjien että asiakaspalvelun käytettävissä. Voimassaoloajan ja valtuutuksen laajuuden voit määritellä valtakirjassa.
- Etkö löydä sähköistä valtakirjaa omien tietojesi alta? Käytä PDF-valtakirjaa. Lue ohjeet alta, kohdasta ”PDF-valtakirja”.
PDF- valtakirja
Jos asiakastiedoistasi ei löydy sähköistä valtakirjaa, tulosta PDF-muotoisen valtakirja tai tee se käsin kirjaamalla samat tiedot paperille.
Näin täytät PDF-valtakirjan
- Lataa PDF-valtakirja koneellesi.
- Tulosta, täytä ja allekirjoita valtakirja. Jos sinulla ei ole tulostinta, kirjoita tarkalleen samat tiedot paperille kuin mitä valtakirjapohjassa on.
- Skannaa valtakirja tai ota siitä tarkka valokuva puhelimellasi.
- Kirjaudu DNA:n sivuille ja lähetä skannattu valtakirja viestinä DNA:n asiakaspalveluun.
Numeronsiirto- ja numeronluovutusvaltakirja
Voit luovuttaa käytössäsi olevan DNA:n puhelinliittymänumeron toiselle henkilölle numeronsiirto- ja numeronluovutusvaltakirjalla. Numeronluovutuksen voi tehdä joko DNA Kaupassa tai Oma DNA -sovelluksella.
Tee valtuutus DNA Kaupassa
Kun luovuttaja (numeron nykyinen omistaja) ja vastaanottaja (numeron uusi omistaja) asioivat DNA Kaupassa yhdessä, myös numeronluovutus onnistuu välittömästi. Numeronluovutuksesta veloitetaan numeron luovuttajalta hinnaston mukaisesti 10 €.
Jos nykyinen omistaja ei pääse DNA Kauppaan, voi numeronluovutuksen tehdä myös DNA:n virallisella numeronsiirtovaltakirjalla:
Tee valtuutus Oma DNA -sovelluksella
- Avaa Oma DNA -sovellus. Jos sinulla ei vielä ole Oma DNA -sovelllusta, voit ladata sen puhelimellesi sovelluskaupasta.
- Siirry ”Palveluni”-välilehdelle.
- Valitse liittymä, jonka numeron haluat luovuttaa.
- Valitse ”Liittymän hallinta”.
- Valitse ”Numeron luovutus”.
- Syötä tarvittavat tiedot ja lähetä lomake.
Hyvä tietää: valtakirjan käyttäjälle
Valmistaudu todistamaan henkilöllisyytesi – asioit sitten DNA:n asiakaspalvelun tai DNA Kaupan myyjän kanssa. Ota henkilökortti tai passi mukaasi – ilman henkilötodistusta valtakirjan käyttäminen ei onnistu.
Kuolemantapauksissa ole yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun, tai asioi DNA Kaupassa.
Usein kysyttyä valtakirjasta
Mistä löydän valmiin valtakirjan?
Kannattaa käyttää sähköistä valtakirjaa silloin, kun se on saatavilla - sähköinen valtakirja on toistaiseksi käytössä vain valituissa palveluissa. Jos et löydä sähköistä valtakirjaa omien tietojesi alta, voit ladata ja tulostaa PDF-muotoisen valtakirjan. Ohjeet kumpaankin vaihtoehtoon löydät ylempää tältä sivulta.
Aloita kirjautumalla dna.fi-sivuille selvittääksesi, onko sähköinen valtakirja saatavillasi. Jos on, löydät sen omista tiedoistasi.
Mitä valtakirjalla voi valtuuttaa?
Voit itse päättää kuinka laajan valtuutuksen haluat antaa – valtuudet joko kaikkeen asiointiin tai vain valittuun aiheeseen, esim. nimissäsi tehdyn Click & Collect -tilauksen noutamiseen DNA Kaupasta tai liittymätyypin vaihtamiseen. Myös valtakirjan voimassaolon keston voit määrittää itse.
Erillisellä numeronluovutusvaltakirjalla voit siirtää nykyisen puhelinliittymäsi toisen henkilön nimiin. Katso ohjeet valtakirjojen käyttöön ylempää tältä sivulta.
Mihin asiointiin valtakirja ei oikeuta?
Laitteiden maksuaikasopimuksia ei voi tehdä valtakirjalla. Jos haluat maksaa uuden laitteen useammassa maksuerässä, sopimus siitä tehdään aina kanssasi suoraan.
Myös edunvalvonnan piiriin kuuluva asiointi onnistuu vain virallista tietä. Edunvalvojan määrää Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin, eikä siitä voi ilmoittaa valtakirjalla.
Voiko valtakirja olla vapaamuotoinen?
Ei voi, mutta voit kirjoittaa sen tarvittaessa käsin. Varmista, että paperista löytyvät kaikki samat tiedot kuin mitä PDF-valtakirjassakin on.
Läheiseni on menehtynyt, voinko hoitaa hänen asioitaan valtakirjalla?
Osanottomme! Kuolemantapauksissa kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun.
Mitä asioita voin hoitaa ilman valtakirjaa?
Käytännössä vain tuotteen tai palvelun vikatilanteista voi ilmoittaa ilman valtakirjaa. Näissäkään tilanteissa asiakastietoja tai tietoja asiakkuudesta ei voida antaa ilman valtakirjaa, joten vianrajaus ei välttämättä täysin onnistu.
Voiko edunvalvonnan alaiset asiat hoitaa valtakirjalla?
Edunvalvonnan alaiset asiat hoituvat aina virallista tietä; edunvalvojan määrää Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin, eikä siitä voi ilmoittaa valtakirjalla.
Valmiista päätöksestä kannattaa kuitenkin ilmoittaa DNA:n asiakaspalveluun, jotta asioiden hoitaminen myöhemmin helpottuu. Ilmoita päätöksestä meille heti, kun se on tehty.
Miten jo tehdyn valtakirjan voi perua?
Ilmoita toiveestasi asiakaspalveluun.