Vinkit kuuluvuuden parantamiseksi

Paranna kuuluvuuttasi

Matkapuhelimella

Kuuluvuutta voi yrittää parantaa siirtymällä rakennuksessa toiseen huoneeseen, kokeilemalla kuuluvuutta ulkona tai pakottamalla puhelin 3G-verkkoon. Voit parantaa kuuluvuutta myös asentamalla ulkoantennin esim. talon katolle.

Kuuluvuuteen voivat vaikuttaa maaston muodot ja lähimmän tukiaseman sijainti, ympäröivät rakennukset ja niissä käytetyt rakennusmateriaalit (esimerkiksi selektiivilasit).

Mobiililaajakaistalla

Voit parantaa mobiililaajakaistan kuuluvuutta tukiaseman ja ulkoisen antennin avulla ja varmistamalla ettei päätelaitettasi ole lukittu millekään tietylle taajuudelle.

DNA Kotimokkula 4G WLAN on langattoman lähiverkon tukiasema, jolla luot langattoman laajakaistayhteyden. Sijoittamalla kotimokkula paikkaan, jossa matkaviestinverkko kuuluu parhaiten, voit parantaa laajakaistan kuuluvuutta.

DNA:n mokkula-antennilla parannat mobiililaajakaistayhteyttäsi. Tutustu antenneihin DNA:n Nettikaupassa.

Monet päätelaitteet on mahdollista lukita eri taajuuksille ja siitä voi tietyissä tilanteissa olla kuuluvuudelle paljon hyötyä. Jos kuuluvuus kuitenkin heikkenee yllättäen, on syytä tarkistaa, ettei päätelaitetta ole lukittu millekään yksittäiselle taajuudelle, koska matkaviestinverkon kaikissa tukiasemissa ei esimerkiksi ole kaikkia tajuuksia käytössä. 

DNA:n mokkulat

Ulkoantennilla

Sisätilojen kuuluvuusongelmat johtuvat usein rakennusmateriaaleista. Uudet rakennusmateriaalit kuten paksut betoniseinät, peltirakenteet ja energiaa säästävät ikkunat saattavat heikentää radiosignaalin voimakkuutta.

Voit parantaa kuuluvuutta asentamalla ulkoantennin esim. talon katolle. Ulkoantennin asennus kannattaa jättää ammattilaisen harteille, jos sinulla ei ole kokemusta antenniasennuksesta.

Asennus:

  1. Selvitä DNA:n asiakaspalvelusta, mistä suunnatta matkaviestinasema lähettää signaalia
  2. Kiinnitä antenni mahdollisimman korkealle pylvääseen tai seinään. Antennin tulee osoittaa kohti lähintä tukiasemaa.
  3. Vedä antenninkaapelit asunnon sisätilaan päätelaitteen käyttöpaikkaan.
  4. Kytke antennikaapelit päätelaitteen antenniliittimiin.

Onko matkapuhelimesi kuuluvuudessa ongelmia? Tutustu ohjeisiin:

Mistä tiedän, onko alueellani kuuluvuushäiriöitä?

Jos huomaat matkapuhelinverkon kuuluvuuden tai toiminnan heikentyneen, kannattaa tarkistaa mahdollinen vikatilanne esim. DNA:n häiriökartalta tai seurata häiriötiedotteita. Löydät häiriötiedotteet tältä sivulta kohdasta Häiriötiedotteet ja Häiriötiedotteet-sivulta.

Lisätietoa Viestintäviraston sivuilta

Hyödyllistä tietoa matkapuhelimen kuuluvuuden parantamisesta löydät myös Viestintäviraston neuvontasivulta.

Miten parannan liikkuvan laajakaistan kuuluvuutta?

Voit parantaa liikkuvan laajakaistan kuuluvuutta lisäantennilla. Useimpiin mobiilipäätelaitteisiin voidaan liittää erillinen lisäantenni, joka parantaa kuuluvuutta sisätiloissa.

Mokkula-antenni M: Magneetilla kiinnitettävä lisäantenni voidaan asentaa joko pöydälle tai ulos ikkunalaudalle. Se on hyvä valinta, jos kaipaat kohtalaista 4G- tai 3G-verkon vahvistusta. Tutustu.

Mokkula-antenni 4G: Jos kaipaat tehokkaampaa lisäantennia, kannattaa harkita suuntaavaa antennia. Se suunnataan kohti lähintä tai parhaiten palvelevaa tukiasemaa. Tutustu.

DNA Kaupoissa on myynnissä erilaisia lisäantenneja, joilla parannat mokkulan toimivuutta. Voit myös olla yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun. Autamme sinua löytämään oikean antennityypin ja tarjoamme ohjeita antennin sijoituspaikalle sekä suuntaukselle.

Tutustu myös Viestintäviraston neuvontasivuun.

Miten toimin jos häiriö pitkittyy?

Jos häiriö pitkittyy, tee ilmoitus. Vika- ja katveilmoituksia otetaan vastaan 24h/vrk numerossa 044 144 044.

Voit tehdä matkapuhelinverkon vika- ja katveilmoituksen myös sähköpostitse palvelu@dna.fi

Jokaiselle on oikeus toimivaan puhelimeen tai 2 Mbit/s:n laajakaistayhteyteen.

Lue lisää DNA:n yleispalvelutuotteista.

Video: Kolme vinkkiä liikkuvan laajakaistan käyttäjälle

Katso Viestintäviraston ja teleyritysten yhdessä kokoamat vinkit.