Nopeustest - speedtest

Nopeustesti - Mittaa netin nopeus

Hidas netti? Nopeustesti auttaa selvittämään laajakaistan tai kännykkäliittymän nopeuden alle minuutissa. Voit testata mobiilin tai kiinteän netin nopeuden, missä sitten surffaatkin. Ennen kuin teet nopeustestin lue vinkit, mitä kannattaa huomioida netin nopeutta mitattaessa.

Edellisten testien tulokset tällä laitteella

{{result.date}}
Viive (ping)
{{result.latency}} ms
Viiveen vaihtelu (jitter)
{{result.jitter}} ms
Latausnopeus (download)
{{result.downloadSpeed}} Mbps
Lähetysnopeus (upload)
{{result.uploadSpeed}} Mbps
Sulje
Huomioi nämä asiat netin nopeustestiä tehdessäsi!

Kodin nettiä käyttävien laitteiden (esim. tietokone, televisio, puhelin) sekä modeemin tai Mesh-järjestelmän suorituskyky ja yhteensopivuus vaikuttavat netin nopeuteen.

Lisäksi 4G/5G-mobiililaajakaistassa modeemin sijainti kotona, sen yhteys tukiasemaan, paksut seinät, ikkunalasit tai mobiiliverkon ruuhkaisuus vaikuttavat nopeuteen. Katso lisätietoja ja esimerkkejä. 

Netin nopeustesti on hyvä tehdä kytkemällä tietokone suoraan modeemiin ethernet-kaapelilla. Langattoman WiFi-yhteyden kautta mitattuna nopeus voi olla jopa puolet alhaisempi.

3 vinkkiä netin yhteysongelmiin

Aseta päätelaite oikein

Modeemin ja mokkulan sijoittamiseen kotona kannattaa kiinnittää huomiota.

Hyvin sijoitettu modeemi auttaa saavuttamaan parhaan mahdollisen yhteyden, kun taas huonosti sijoitettu modeemi voi aiheuttaa heikkoa signaalia, katvealueita ja yhteysongelmia.

Modeemin asettelulla voi olla suuri merkitys, sillä sitä liikuttelemalla voi havaita netin toiminnan paranemisen heti. Varmista ainakin seuraavat asiat, asettaessasi modeemia tai mokkulaa kodissasi tai mökillä:

Kiinteä laajakaista:

  • Keskellä tilaa: Sijoita modeemi asuintilan keskelle parhaan kattavuuden takaamiseksi.
  • Korkealla: Aseta modeemi hyllylle tai kaapin päälle, jotta WiFi pääsee leviämään esteettömästi.
  • Ei metallia lähellä: Vältä sijoittamasta modeemia lähelle metalliesineitä, sillä ne voivat heikentää signaalia.
  • Ei muita laitteita: Vältä modeemin sijoittamista lähelle muita langattomia laitteita tai elektroniikkaa, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä.
  • Ei seinän viereen: Älä aseta modeemia liian lähelle ulkoseinää, jotta WiFi pääsee leviämään paremmin sisätiloissa.

Mobiililaajakaista:

  • Ikkunan lähelle: Sijoita mokkula ikkunan lähelle paremman signaalin saamiseksi.
  • Esteetön näkymä: Varmista, että mokkulalla on esteetön näkymä ulos, jotta signaali pääsee tulemaan sisälle ilman ongelmia.
  • Ei metallia lähellä: Kuten kiinteässä laajakaistassa, vältä sijoittamasta mokkulaa lähelle metalliesineitä.
  • Korkealla: Aseta mokkula korkealle tasolle, jotta WiFi pääsee leviämään paremmin.
  • Ei muita laitteita: Vältä mokkulan sijoittamista lähelle muita langattomia laitteita tai elektroniikkaa, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä.

Mesh WiFi -järjestelmä

Mesh WiFi -laitteella voit laajentaa WiFin kattamaan kodin kaikki nurkat.

Yhtenäinen sisäverkko tarkoittaa sitä, että kaikkialla kotona toimii sama se WiFi, johon yhdistät yhdellä salasanalla.

Ulkomokkula

Ulkomokkulalla parannat pientalon ja kesämökin mobiililaajakaistan yhteyttä.

Ulkomokkula poimii 5G- ja 4G -netin lähes esteettömästi suoraan lähimmästä tukiasemasta ja siksi se on parempi ja tehokkaampi kuin esimerkiksi 5G-antenni.

Tuloksena tehokas ja vakaa nettiyhteys.

On muuten nopeat yhteydet! Vieläpä sinun hinnallasi.

Katso vieläkin nopeampi ja toimintavarmempi DNA Netti kotiin. Saat sen 30 päivän tyytyväisyystakuulla!

 

Mobiililaajakaistat kirjautuneille huippuhintaan!

Tiesithän, että pankkitunnuksilla kirjautuneena saat mobiililaajakaistat vieläkin edullisemmin? 

Kirjaudu sisään

DNA Netistä sanottua

Mikä on netin nopeustesti?

Nopeustesti auttaa selvittämään käyttämäsi laajakaistan tai puhelinliittymän netin nopeuden. Latausnopeus kertoo kuinka nopeasti laitteet vastaanottavat tietoa ja lähetysnopeus sen, kuinka nopeasti laitteet lähettävät tietoa. Tällä sivulla voit testata mobiilin tai kiinteän verkon nopeuden helposti yhdellä klikkauksella, riippumatta verkosta. Ennen kuin teet nopeustestin, tutustu myös muihin vinkkeihin ja ohjeisiin tällä sivulla!

 

Näin DNA:n nopeustesti toimii

Netin nopeustestin voi tehdä niin WiFi-verkossa kuin mobiiliverkossakin. Niin tai näin, muutama asia kannattaa huomioida ennen netin nopeustestin aloittamista. Saat parhaan tuloksen, kun etenet näiden ohjeiden mukaisesti:

Kun käytössäsi on modeemi tai mokkula, tee laajakaistan nopeustesti:

  1. Kytke tietokone suoraan modeemiin ethernet-kaapelilla. WiFi:n yli mittaaminen ei anna luotettavaa kuvaa netin yhteyden nopeudesta.*
  2. Irrota verkosta muut nettiä käyttävät laitteet  kuten toiset tietokoneet, verkkotulostimet, pelikonsolit ja verkkotallentimet, jotta nämä eivät käytä nettiä mittauksen aikana.
  3. Sulje tietokoneen muut ohjelmat ja sovellukset mittauksen ajaksi samasta syystä.

Kun teet nopeustestiä ja mittaat netin nopeutta SIM-kortilla varustetulla laitteella, tee mobiiliverkon nopeustesti:
Varmista, että laite ei ole WiFi-verkossa vaan käyttää SIM-kortin mobiiliyhteyttä. Myös näissä laitteissa muut ohjelmat (esim. sovellukset) kannattaa mittauksen ajaksi sulkea.
 
Muita vinkkejä netin nopeuden testaamiseen:
Netin nopeusmittaus kannattaa tehdä useita kertoja eri ajankohtina ja kirjata mittaustulokset ylös. Netin nopeus voi vaihdella hetkellisesti huomattavastikin. Viisi viimeisintä tulosta tallentuu myös nopeustestiin muistiin, jos olet hyväksynyt evästeet. Jos nopeustestin mittaustulos jää jatkuvasti alle luvatun, kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, selvitämme mistä se voisi mahdollisesti johtua. Nopeustesti kannattaa tehdä myös eri selaimilla, esim. Firefox-selaimen on havaittu aiheuttavan vääristymää mittaustuloksissa.

Siinä, missä kodin muutkin älylaitteet, modeemi ja mokkula kannattaa välillä päivittää, jotta netti olisi mahdollisimman nopea, yhteys ei pätkisi vanhentuneen tekniikan vuoksi ja laitteen tietoturvaominaisuudet pysyisivät varmasti aina ajan tasalla. Jos kodissasi on useampi huone tai vankat seinänrakenteet, ei yhden modeemin tai mokkulan tuottama WiFi-verkko välttämättä kanna asunnon joka nurkkaan. Mesh WiFi -laitteilla varmistat, ettei katvealueita synny ja netti on nopea kodin jokaisessa huoneessa.

Mikäli kotisi netti toimii 4G tai 5G-yhteydellä, kannattaa harkita Ulkomokkulan asentamista. Ulkomokkula sijoitetaan kotisi ulkoseinään tai vaikkapa tolppaan samoin kuin 5G-antenni. Kun mokkula on sijoitettu talon ulkopuolelle, se poimii huippunopean 5G- ja 4G-netin suoraan lähimmästä tukiasemasta lähes esteettömästi. 

Sen sijaan mikäli nettisi on toteutettu vanhaa dsl-tekniikkaa hyödyntäen (netti tulee kotiisi kuparijohtoja pitkin, puhelinpistokkeen kautta), kannattaa harkita DNA Koti 5G -yhteyteen siirtymistä tai liittymistä nopeaan DNA valokuituverkkoon.

 
*Suosittelemme kytkemään tietokoneen suoraan modeemiin ethernet-kaapelilla varsinkin, jos netin nopeus on yli 400M tai modeemi on vanha, jolloin sen WiFi:n suorituskyky oletettavasti huono. Uudet WiFi-modeemit luovat niin voimakkaan WiFi:n erityisesti 5Ghz taajuudella, että nopeus voidaan mitata WiFi:n yli.

Nopeustesti auttaa selvittämään netin nopeuden.

Nopeustestin mittaustulokseen vaikuttavia asioita
 

Modeemit

Seuraavat kaapeliverkon modeemit ovat kykeneviä maksimissaan 350Mbit/s yhteysnopeuteen:

  • Cisco EPC3010
  • Cisco EPC3825
  • Cisco EPC3828
  • Thomson TCM470
  • Thomson TCW770
  • Thomson TWG870
  • Technicolor TC7200
  • Sagemcom F-3284DC

Seuraavat kaapeliverkon modeemit ovat kykeneviä yli 350Mbit/s yhteysnopeuteen:

  • Sagemcom F-3686AC
  • Technicolor TC7230

Muut DNA Valokuitu Plus -modeemit sekä vanhemmat muiden tekniikkojen modeemit pystyvät 1000Mbit/s nopeuksiin, jos teknisissä tiedoissa on mainittu 1000Mbit/s (1GB) Ethernet-liitäntä.
Käytettäessä WLAN-yhteyttä ei maksiminopeuksia voida saavuttaa, sillä WLAN-yhteyden käytännön nopeus jää reilusti alle johdollisen yhteyden. Tietokoneen pitää siis olla kytketty Ethernet-johdolla kaapelimodeemiin, jos halutaan paras mahdollinen Internet-yhteys.

Kun modeemi on ns. reitittävässä tilassa, se muokkaa läpimenevää liikennettä ja tähän kuluu osa modeemin suorituskykyä. Joskus modeemi on hyvä muuttaa siltaavaksi (Bridged). Esimerkiksi 350 Mbit/s ja 1000 Mbit/s -liittymissä saavutetaan paremmat yhteysnopeudet sillattuna. DNAn modeemeissa reitittävän tila ei vaikuta merkittävästi maksiminopeuksiin.

Huom! Siltaavassa tilassa modeemi ei toimi NATtaavana internetin ja asiakkaan välillä. Siltaava tila myös estää yli 5 laitteen yhdistämisen yhtäaikaisesti Internetiin sekä poistaa lähiverkon käytön mahdollisuuden ja palomuurin. Kannattaa tarkistaa myös, onko modeemin "IP flood protection" kytketty pois. Tämä asetus vaikuttaa modeemin nopeuteen.

WiFi eli WLAN

Langattomalla WLAN eli WiFi-verkolla ei toistaiseksi pysty saavuttamaan huippunopeuksia. Kun testaat nopeimpia nopeuksiamme, suosittelemme, että kytket tietokoneen suoraan modeemiin verkkojohdolla.

WiFi-verkon nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttavat myös lähistöllä olevien langattomien verkkojen määrä ja käytössä olevat lähetyskanavat.

Lisätietoja täältä.

VPN

Jos käytössäsi on VPN, kytke se pois päältä nopeustestin tekemisen ajaksi. VPN-toteutukset saattavat kierrättää liikenteen ulkomaisen palvelimen kautta, jolloin yhteys saattaa hidastua merkittävästi.

Verkkokortti

Jotta voisit saavuttaa huippunopeuden, on käytössäsi oltava Gigabit Ethernet -kortti, joka tukee liikennettä 1000 Mbit/s nopeuteen asti

Kytkin tai vastaava verkon aktiivilaite

Varsinkaan vanhemmat verkon aktiivilaitteet, kuten kytkin, eivät kykene yli 100 Mbit/s nopeuksiin.  Jotta nopeudet saadaan ylös, pitää olla myös gigabitin verkkokytkin (eli 10/100/1000)

Virustorjunta, palomuuri tai vastaava ohjelmisto

Jotkut virustorjuntaohjelmat tai palomuurit voivat hidastaa internet-yhteyden nopeutta. Erittäin tyypillistä on, että laitteessa pyörivä palomuuri hidastuttaa tietoliikennettä. Eron saa selville, kun pysäyttää palomuurin hetkeksi ja mittaa tiedonsiirtonopeuden ilman ajossa olevaa palomuurisoftaa.

Huom! Jos palomuuri kytketään pois päältä, se altistaa laitteen ulkopuolelta tuleville mahdollisille hyökkäyksille. Palomuuria ei kannata kytkeä pois päältä pitkäksi aikaa.

Tietokoneen ominaisuudet ja muut laitteet

Tietokoneen prosessoriteho ja muistin määrä vaikuttaa vaikuttavat saavutettavaan nopeuteen. Myös lähiverkkoon kytketyt muut laitteet, kuten toinen tietokone, verkkotulostin tai IP- puhelin on hyvä irrottaa verkosta mittauksen ajaksi todellisen nopeuden selvittämiseksi.

Tietokoneella olevat ohjelmistot ja niiden käyttö

Tietokoneen käyttöjärjestelmä sekä tietokoneessa ajettavat ohjelmat vaikuttavat saavutettavaan nopeuteen. Myös käytettävä selain, sen asetukset ja niiden ajantasaiset päivitykset vaikuttavat nopeuteen. Etenkin Mozilla Firefox -selaimella on huomattu joissain tapauksissa olevan huomattavan vääristävä vaikutus saatuihin tuloksiin.

Windows-käyttöjärjestelmät käyttävät oman toimintansa ylläpitoon enemmän laitteen resursseja kuin Linux tai sen kaltaiset käyttöjärjestelmät.

Mittaustuloksen antamaan nopeuteen vaikuttaa lisäksi muu koneelta lähtevä internet-liikenne. Tietokoneella olevien ohjelmistojen päivitysohjelmat, tiedostonjako-ohjelmat jne. vaikuttavat olennaisesti mittaustulokseen.

Kytkennät ja johdot

Kaapeliyhteyksissä kannattaa välttää pitkiä antennijohtoja. Modeemi on hyvä sijoittaa suhteellisen lähelle antennirasiaa, jolloin ei tarvita pidempiä antennijohtoja. Mikäli tietokone on sijoitettu kauaksi antennirasiasta, tulee etäisyys ratkaista pitkän antennijohdon sijaan pidemmällä Ethernet-kaapelilla modeemin ja tietokoneen välillä. Antennijohdon sekä väliliittimien kunto on hyvä tarkistaa.

DSL -liittymissä puhelinjatkojohto saattaa aiheuttaa häiriöitä tai hidastaa yhteysnopeutta.

Muut käyttäjät

Mobiilin (2G, 3G, 4G) kautta toimivaan yhteyteen vaikuttaa myös verkon muut käyttäjät. Saman tukiaseman kautta yhdistävät muut asiakkaat hidastavat tilannekohtaisesti kaikkia nopeuksia. Maksiminopeuksia kannattaakin testata esimerkiksi yöllä tai keskipäivällä.

Kiinteään yhteyteen verkon muut käyttäjät eivät normaalisti vaikuta. Poikkeuksena tästä esimerkiksi kaapeliyhteydellä yhdistetyt vanhemmat talot, missä kaapelointi on toteutettu ns. ketjuttaen.

Tiedonsiirtonopeudet on ilmoitettu julkiseen internettiin, ensimmäiseen yhdysliikennepisteeseen DNA:n verkon ulkopuolelle. Tiedonsiirtonopeudet internetissä sijaitseville muille palvelimille ovat tyypillisesti pienempiä, koska ne riippuvat kansallisten ja kansainvälisten verkkojen nopeudesta, palvelimien nopeudesta sekä näiden ruuhkaisuudesta.

Tavanomaiset vaihteluvälit liittymätyypeittäin

FTTH-tekniikka

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Latausnopeus maksimi

Latausnopeus normaali

Latausnopeus minimi

Lähetysnopeus maksimi

Lähetysnopeus normaali

Lähetysnopeus minimi

100M / 75M 100 90 70 75 68 50
150M / 75M 150 135 75 75 68 50
300M / 150M 300 270 150 150 135 75
600M / 300M 600 540 300 300 270 150
1000M / 500M 1000 900 500 500 450 250


DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

Ethernet-tekniikka

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Latausnopeus maksimi

Latausnopeus normaali

Latausnopeus minimi

Lähetysnopeus maksimi

Lähetysnopeus normaali

Lähetysnopeus minimi

100M / 75M 100 90 70 75 68 50
150M / 75M 150 135 75 75 68 50
300M / 150M 300 270 150 150 135 75
600M / 300M 600 540 300 300 270 150
1000M / 500M 1000 900 500 500 450 250
2000M/1000M 2000 1800 1100 1000 900 500


DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

DSL-tekniikalla:

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Miniminopeus

Normaalinopeus

Maksiminopeus

Miniminopeus

Normaalinopeus

Maksiminopeus

30 21 27 30 7 8,5 9,5
15 10,5 13,5 15 1 1,35 1,5
5 3,5 4,5 5 0,6 0,72 0,8
1,7 1,2 1,5 1,7 0,3 0,36 0,4

 

DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

Kaapeli-tekniikka

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Latausnopeus maksimi

Latausnopeus normaali

Latausnopeus minimi

Lähetysnopeus maksimi

Lähetysnopeus normaali

Lähetysnopeus minimi

100M / 25M 100 90 70 25 22 18
150M / 25M 150 135 75 25 22 18
300M / 50M 300 270 150 50 45 35
600M / 100M 600 540 300 100 90 70
1000M / 100M 1000 900 500 100 90 70


DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

Hajautettu kaapelitekniikka

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Latausnopeus maksimi

Latausnopeus normaali

Latausnopeus minimi

Lähetysnopeus maksimi

Lähetysnopeus normaali

Lähetysnopeus minimi

100M / 75M 100 90 70 50 45 35
150M / 75M 150 135 75 50 45 35
300M / 150M 300 270 150 75 68 50
600M / 300M 600 540 300 100 90 70
1000M / 500M 1000 900 500 100 90 70
2000M/1000M 2000 1800 1100 100 90 70


DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

VDSL 2 -tekniikalla:

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Created with Sketch. Tuleva

Created with Sketch. Lähtevä

 

Latausnopeus Created with Sketch.

   

Lähetysnopeus Created with Sketch.

   

Nopeusluokka

Miniminopeus

Normaalinopeus

Maksiminopeus

Miniminopeus

Normaalinopeus

Maksiminopeus

100 70 90 100 7 9 10
50 35 40 50 7 9 10
10 7 9 10 7 9 10
2 1,4 1,8 2 0,7 1,8 2
1 0,7 0,9 1 0,7 0,9 1

 

DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

3G- 4G- ja 5G-verkoissa

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Latausnopeuden vaihteluväli

Nopeusluokka 3G-verkossa 4G-verkossa 5G-verkossa
128 kbit/s 0,1 – 0,128 0,1 – 0,128  
256 kbit/s 0,1 – 0,256 0,2 – 0,256  
512 kbit/s 0,4 – 0,5 0,4 – 0,5  
1 0,4 – 1 0,5 – 1  
2 0,4 – 2 0,1 – 2  
10 0,4 – 10 4 – 10  
21 0,4 – 21 4 – 21  
50 0,4 – 30 4 – 50  
100 0,4 – 30 4 – 100  
150 0,4 – 30 4 – 150  
200 0,4 – 30 4 – 200  
300 0,4 – 30 4 – 300  
4G Max 0,4 – 30 4 – 600*  
400 0,4 – 30 4 – 400 10–400
600 0,4 – 30 4 – 600 10–600
1000 0,4 – 30 4 – 600* 10–1000

*verkon suurin mahdollinen latausnopeus kasvaa jatkuvasti kapasiteettilaajennusten myötä.

 

Nopeudet on ilmoitettu muodossa Mbit/s eli megabittiä sekunnissa

Lähetysnopeuden vaihteluväli

Nopeusluokka 3G-verkossa 4G-verkossa 5G-verkossa
128 kbit/s 0,1 – 0,128 0,1 – 0,128  
256 kbit/s 0,1 – 0,256 0,2 – 0,256  
512 kbit/s 0,4 – 0,5 0,4 – 0,5  
1 0,4 – 1 0,5 – 1  
2 0,4 – 2 0,1 – 2  
5 0,4 – 5 4 – 5  
10 0,4 – 6 4 – 10  
21 0,4 – 6 4 – 21  
50 0,4 – 6 4 – 50  
100 0,4 – 6 4 – 50  
150 0,4 – 6 4 – 50  
200 0,4 – 6 4 – 50  
300 0,4 – 6 4 – 50  
4G Max 0,4 – 6 4 – 100  
400 0,4 – 6 4 – 100 4–100
600 0,4 – 6 4 – 100 4–100
1000 0,4 – 6 4 – 100 4–100

 

DNA Oyj pidättää oikeuden tietojen muutoksiin.

Usein kysyttyä netin nopeustestistä

Miksi netin nopeus vaihtelee?

Mitattuun nopeuteen vaikuttavat mm. verkon käyttäjien määrä, nopeustestissä käyttämäsi laite ja selain, liittymän nopeus, modeemin asetukset sekä esimerkiksi WiFin senhetkinen ympäristö. Mobiililiittymissä talon rakenteet saattavat myös vaikuttaa netin nopeuteen - nopeustesti kannattaakin tehdä useammassa kuin yhdessä huoneessa.
 
Jos haluat käyttää nettiä maksiminopeudella ja pienimmällä mahdollisella vasteajalla, kannattaa langattoman WiFi-yhteyden sijaan kytkeä tietokone suoraan modeemiin Ethernet-verkkojohdolla (RJ45).

Mitkä ovat nettiliittymän vaihteluvälit?

Nettiliittymän ilmoitetut nopeudet ovat maksiminopeuksia. Nopeuden vaihteluväli kertoo liittymän todellisen nopeuden. Netin nopeus voi vaihdella hetkellisesti paljonkin ilmoitetun nopeuden vaihteluvälin puitteissa. 

Netin nopeuteen vaikuttavat aina olosuhteet, kuten esimerkiksi signaalin voimakkuus tai käytössä olevan verkon tekniikka ja ruuhkaisuus. Myös käytettävällä päätelaitteella (puhelin, tietokone, tabletti) ja kotiverkkoon liitetyillä modeemilla tai Mesh-järjestelmällä on suuri vaikutus yhteyden nopeuteen - laitteiden suorituskyky ja yhteensopivuus vaikuttavat nopeuteen. Myös modeemin oikea sijoittelu on tärkeää, jotta netti ulottuisi langattomasti joka puolelle kotia.
 
4G/5G-mobiiliverkossa netin nopeuteen vaikuttavat lisäksi mokkulan tai modeemin yhteys tukiasemaan ja mahdolliset muut ulkoiset tekijät kuten paksut seinät, ikkunalasit tai mobiiliverkon ruuhkaisuus.

Katso vaihteluvälit täältä.

Onko nopeustestin tulos luotettava?

Luotettavimman tuloksen saat, kun teet nopeusmittauksen useita kertoja eri ajankohtina. Kirjaa mittaustulokset ylös ja laske lopuksi niiden keskiarvo. Nettiliittymäsi nopeuden tulisi olla annettujen vaihteluvälien puitteissa.

Mitä voin tehdä netin nopeuden parantamiseksi?

Tarkista ensin, että käytössäsi oleva liittymä on tarpeisiisi sopiva. Riittävän nopealla yhteydellä varmistat, että netistä riittää vauhtia kaikille laitteille ja käyttäjille. Mitä useampi käyttäjä tai laite verkossa on, sitä nopeampi netti kannattaa valita. Jos nopeus on sopiva, tarkista vielä, että modeemi on riittävän uusi, jotta yhteys ei hidastele vanhentuneen tekniikan vuoksi ja että se on sijoitettu kodissasi oikealle paikalle.

Sijoita modeemi näin:

•    Mahdollisimman keskeiselle paikalle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon ja käyttölaitteisiin.
•    Keskimääräistä pöytätasoa korkeammalle, mahdollisimman ylös ja korkealle esim. kaapin päälle.
•    Mahdollisimman kauas häiriötekijöistä (esim. kodin muut elektroniikkalaitteet tai naapurien WiFi-signaalien ulottumattomiin).

Joissakin taloissa ja asunnoissa modeemin joutuu asentamaan WiFin kannalta huonosti kellariin tai kytkinkaappiin. Tällöin kannattaa hankkia modeemin lisäksi Mesh WiFi -laajennin, joka luo yhtenäisen langattoman verkon koko taloon.

Jos uskot, että yhteyden ongelmat voivat johtua vanhentuneesta laitteesta, löydät DNA:lta myös modeemit ja reitittimet. Jos haluat parantaa kotisi nettiyhteyden kattavuutta, löydät täältä Mesh WiFi -laajentimet. Otathan myös huomioon, että usein yli 70 neliöiset tai monikerroksiset asunnot tarvitsevat Mesh WiFi -laajentimen, jotta netti toimisi ilman katvealueita.

Lisää vinkkejä ja tarkempia ohjeita löydät täältä:

Netin tukisivut