WiFi-puhelut

WiFi-puhelulla voit soittaa ja vastaanottaa tavallisia puheluita missä tahansa WiFi-verkossa. Käytännössä ominaisuus laajentaa DNA:n matkapuhelinverkon puheluiden kuuluvuuden kaikkialle missä on WiFi.

Palvelu vaatii toimiakseen WiFi-puheluita tukevan puhelinliittymän ja puhelimen sekä langattoman WiFi-verkon. Jos kotonasi ei vielä ole WiFi-verkkoa, saat sellaisen kotiisi helposti DNA Netin avulla. Tutustu nettivaihtoehtoihin.

Parempaa kuuluvuutta

Muutos tuo merkittävän parannuksen puheluiden kuuluvuuteen. Esimerkiksi kellarit ja uudet matalaenergiatalot ovat kuuluvuuden kannalta usein haastavia paikkoja. Uudet energiatehokkaat ikkunat myös usein huonontavat kuuluvuutta kotona.

WiFi-puhelut kuuluvat kuitenkin myös siellä missä matkapuhelinverkon kuuluvuus ei ole riittävä. Riittää, että puhelimella on yhteys langattomaan WiFi-verkkoon.

Huom. Toistaiseksi hätäpuhelut eivät toimi WiFi-verkossa, vaan ne välitetään aina automaattisesti matkapuhelinverkon kautta. SMS- ja MMS-viestien välitystapa on päätelaitekohtaista. Osa puhelimista edellyttää SMS- ja MMS-viestien lähettämiseksi matkapuhelinverkon kuuluvuuden.

Ei ylimääräisiä maksuja ulkomailla

Kuuluvuuden lisäksi WiFi-puheluiden toinen selkeä kotikenttäetu on niiden hinta: ne laskutetaan aina Suomesta soitettuina puheluina, vaikka olisit ulkomailla. Suomesta ulkomaille suuntautuvat puhelut ja viestit laskutetaan aina erillisen hinnaston mukaan. Kaukomaillakin voit nyt huoletta kertoa kuulumisia puhelimessa pitkän kaavan mukaan ilman huolta roaming-maksuista. DNA:n WiFi-puheluiden kotikenttäetu seuraa sinua kaikkialle!

Huom. Kun matkailet EU-alueella ja soitat puheluita paikallisiin numeroihin tai toiseen EU-maahan, on edullisempaa soittaa puhelut matkapuhelinverkossa. Esimerkiksi Saksassa Saksaan/Ruotsiin soitettu WiFi-puhelu laskutetaan Suomesta Saksaan/Ruotsiin soitettuna puheluna (=ulkomaan puhelumaksu), mutta matkapuhelinverkossa soitettu puhelu EU-roamingpuheluna (=kotimaan hinta).

WiFi-puheluita tukevat liittymät

Uusimmat DNA:n liittymät tukevat WiFi-puheluita. Palvelu ei vaadi erillistä tilausta vaan se aktivoituu liittymälle automaattisesti. Katso palvelua tukevat liittymät kohdasta "Millä liittymillä voi soittaa ja vastaanottaa WiFi-puheluita?". Toistaiseksi WiFi-puhelut Applen tuotteilla ovat tuettuja DNA:n verkossa vain iOS17 tukevilla Applen päätelaitteilla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on WiFi-puhelu?

Toiminnallisuuden avulla voit soittaa ja vastaanottaa tavallisia puheluita kännykälläsi WiFi-verkossa. Käytännössä ominaisuus laajentaa DNA:n matkapuhelinverkon puheluiden kuuluvuuden kaikkialle missä on WiFi.

WiFi-puhelut toimivat saumattomasti matkapuhelinverkon kanssa. Poistuessasi WiFi:n kuuluvuusalueelta, puhelu jatkuu normaalisti matkapuhelinverkossa.

Minkä puhelimen tarvitsen soittaakseni WiFi-puheluita? 

WiFi-puheluita tukevien puhelinmallien määrä kasvaa jatkuvasti. Ominaisuutta tukevat DNA:n omassa verkossa kaikki DNA:n myymät uudet matkapuhelinmallit, sekä pääsääntöisesti esimerkiksi seuraavien valmistajien 2020-luvulla julkaistut puhelimet: Blackview, Caterpillar, Honor, Huawei, Motorola, Nokia (HMD), OnePlus, Poco, Xiaomi, realme, Samsung, Sony, Ulefone, Apple iPhone (alkaen iOS17-versiosta).

 Toistaiseksi WiFi-puhelut ovat tuettuja DNA:n verkossa vain iOS17 tukevilla Applen päätelaitteilla.

Mitä tarkoittaa WiFi-puheluiden kotikenttäetu?

DNA:n WiFi-puheluilla saat todellista kotikenttäetua paremman kuuluvuuden ja edullisemman hinnan muodossa. Ominaisuus laajentaa matkapuhelinverkon kuuluvuutta puheluiden osalta. Voit soittaa ja vastaanottaa puheluita paikoissa, joissa muuten ei olisi kuuluvuutta (esim. kellarit, matalaenergiatalot). WiFi-puhelut käsitellään aina DNA:n verkossa soitettuina puheluina riippumatta siitä, missä WiFi-verkko sijaitsee.

Millä liittymillä voi soittaa ja vastaanottaa WiFi-puheluita?

WiFi-puheluita voi soittaa ja vastaanottaa näillä liittymillä:

DNA Jämpti
DNA Jämpti 4G
DNA Jämpti 5M
DNA Jämpti Lite
DNA Jämpti Puhe
DNA Kelloliittymä
DNA Max 4G Rajaton
DNA Mini
DNA Nopea 4G Jämpti
DNA Nopea 4G Paketti
DNA Nopea 4G Rajaton Lite
DNA Nopea 4G Rajaton Plus
DNA Paketti
DNA Puhe Plus
DNA Rajaton
DNA Rajaton 200M
DNA Rajaton 4G 10M
DNA Rajaton 5G 1000M
DNA Rajaton 5G 600M
DNA Rajaton 5G 400M
DNA Rajaton 5G 200M
DNA Super 4G Rajaton

Miten otan palvelun käyttöön?

WiFi-puhelut vaativat toimiakseen ominaisuutta tukevan liittymän ja puhelimen. Saadaksesi palvelun käyttöösi tulee se aktivoida puhelimen asetuksista. Asetuksien tekeminen vaihtelee mallikohtaisesti ja tarkemmat ohjeet tähän löydät puhelimen ohjeista.

Miten soitan WiFi-puhelun?

Kun olet aktivoinut puhelimen asetuksista WiFi-puhelut päälle ja puhelimesi on kytkeytynyt langattomaan WiFi-verkkoon, muodostuu saapuva ja lähtevä puhelu automaattisesti WiFi-puheluna.

Mistä tiedän, että puhelu on WiFi-puhelu?

Soittaessasi WiFi-puhelua, puhelimeen (yleensä yläreunaan) ilmestyy WiFi-puhelua kuvaava ikoni. Ikonin ulkoasu vaihtelee puhelinmalleittain, mutta tyypillisesti ikonissa on puhelua ja langatonta verkkoa kuvaavat symbolit.

Miten WiFi-puhelut laskutetaan?

WiFi-puhelut laskutetaan aina kotimaasta soitettuina puheluina, vaikka olisit ulkomailla. Laskutustapa on liittymätyypistä riippuen joko käytön mukaan, kuukausittain uusiutuva paketti tai rajaton käyttö.

Puhelinlaskulla WiFi-puheluita ei eroteta omalle rivilleen. WiFi-puhelut näkyvät laskulla kotimaasta soitettuina puheluina. Huomion arvoista on, että ulkomailla WiFi-verkossa soitetut ulkomaanpuhelut laskutetaan kotimaasta soitettuina ulkomaanpuheluina.

Esimerkiksi Thaimaasta Venäjälle soitettu WiFi-puhelu laskutetaan Suomesta Venäjälle soitettuna puheluna. Samoin Saksasta Itävaltaan soitettu WiFi-puhelu laskutetaan Suomesta Itävaltaan soitettuna ulkomaanpuheluna, eikä EU-verkkovierailupuheluna.

Mitä ovat 4G-puhelut eli VoLTE-puhelut?

4G- eli VoLTE-puhelut välitetään matkapuhelinverkon kautta kuten 2G- ja 3G-puhelutkin.

4G-puheluiden ero 2G- ja 3G-puheluihin nähden on hieman parempi äänenlaatu, nopeampi puhelun kytkeytymisaika ja paikoittain parempi kuuluvuusalue.

VoLTE-puheluita voit soittaa kaikilla DNA:n myymillä uusilla matkapuhelinmalleilla, sekä pääsääntöisesti kaikilla 2020-luvulla julkaistuilla 4G-puhelimilla edellyttäen, että käytössä on myös 4G-liittymä.

Miten hätäpuhelut toimivat?

Toistaiseksi hätäpuheluita ei välitetä WiFi-verkossa. Hätäpuhelut reititetään aina automaattisesti matkapuhelinverkon kautta.

Voinko lähettää tekstiviestejä tai MMS-viestejä?

Kyllä voit. Viestien välitystapa on päätelaiteriippuvaista. Osa puhelimista ei osaa välittää viestejä pelkästään WiFi-kuuluvuudessa, vaan tarvitsevat viestien toimitukseen vielä perinteistä matkapuhelinverkkoa.

VoLTE roaming  

DNA:n liittymät alkavat vaiheittain tukea VoLTE roamingia, eli 4G-puheluita ulkomaisissa matkapuhelinverkoissa. Tuki alkaa 1.7.2022 USA:ssa AT&T:n verkossa, ja laajenee myöhemmin myös muihin maihin ja verkkoihin. Jos VoLTE roaming ei vielä ole tuettu maassa, johon matkustat, voit soittaa 2G- ja 3G-verkoissa tavallisia puheluita kuten ennenkin. Lisäksi voit soittaa WiFi-puheluita esimerkiksi hotellin WiFi-verkon kautta normaalien puheluiden tapaan. Huomaathan, että WiFi-puhelut laskutetaan aina kotimaasta kohdemaahan soitettuina puheluina.