IPV6 TULEE, OLEMME VALMIITA
DNA:n laitteet ja liittymät toimivat silloinkin, kun uusi IPv6-protokolla tulee laajemmin käyttöön. Ota selvää, mistä uudessa IPv6-protokollassa on kysymys.
-
Jokainen nettiin kytkettävä laite tai palvelu tarvitsee yhteyden muodostamiseksi IP-osoitteen. Nettikäyttäjien ja nettiin liitettävien laitteiden räjähdysmäinen kasvu ympäri maailman on johtanut siihen, että nykyisin käytössä olevat IP-osoitteet (IPv4-protokolla) ovat käymässä vähiin tulevaisuudessa. Uuden IPv6-protokollan ansiosta useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa netissä ilman monimutkaista osoitteenkääntöä (NAT).
Siirtyminen IPv6 -osoitteisiin tapahtuu pikku hiljaa tulevien vuosien aikana. Tulevaisuudessa jotkut netin sisällöt saattavat olla saavutettavissa vain IPv6-yhteensopivilla laitteilla ja liittymillä. Tällä hetkellä olemmat protokollat toimivat yhtä aikaa, joten yksittäiselle netinkäyttäjälle muutos ei toistaiseksi näy millään tavalla.
-
IPv4-protokollan kanssa joudutaan usein käyttämään päätelaitteissa osoitteenkääntöä (NAT), jotta kaikille kodin laitteille saadaan toimiva nettiyhteys ja IPv4-osoite. Osoitteenkääntö monimutkaistaa esim. internetistä sisäverkkoon muodostettavia yhteyksiä. Tästä voi aiheutua esim. yhteysongelmia moninpeleissä, kun useampi pelaaja on osoitteenkäännön takana.
IPv6:n kanssa osoitteenkääntöä ei tarvitse tehdä, koska julkisia osoitteita riittää kaikille laitteille.
-
Tulevaisuudessa IPv6-osoitteita käyttävien sisältöjen määrä netissä kasvaa. Varmistamalla, että käytössäsi olevat laitteet ja palvelut ovat IPv6-yhteensopivia, varmistat samalla esteettömän pääsyn netin eri sisältöihin myös tulevaisuudessa.
-
Kaikki uudet mobiilipäätelaitteet, sekä myös valtaosa muista päätelaitteista, tukevat protokollaa automaattisesti eikä mitään toimenpiteitä tarvita. Yhteensopivuuden voit testata tältä sivulta löytyvästä Testaa-linkistä. Yhteyden muodostuminen onnistuu, jos sekä liittymä että päätelaite tukevat uutta protokollaa.
Lähes kaikki DNA:n liittymät tukevat IPv6-protokollaa. Joihinkin laitteisiin yhteyden muodostaminen vaatii saattaa vaatia toimenpiteitä protokollan aktivoimiseksi.
Laite- tai käyttöjärjestelmäkohtaiset ohjeet löydät alta.
-
Kaikki DNA:n kuluttaja-asiakkaille tarkoitetut mobiililiittymät (prepaid ja laskutettavat liittymät) ja myös valtaosa yritysliittymistä ovat IPv6-yhteensopivia, samoin kaikki kiinteän verkon kaapelilaajakaistatuotteet. Myös suurin osa DSL- ja Ethernet-liittymistä on jo IPv6-yhteensopivia.
Tarkista onko liittymäsi jo IPv6-yhteensopiva täältä.
-
Uusi protokolla ei todennäköisesti edellytä DNA:n asiakkailta mitään toimenpiteitä. Lähes kaikki DNA:n liittymät ja myös lähes kaikki uudet päätelaitteet tukevat IPv6-protokollaa. Mobiililaitteissa voit varmistaa laitteesi yhteensopivuuden tarkistamalla laitteesi asetuksista käytettävän APN-protokollan (käytettävä yhteyspiste -> APN-protokolla).
Ohjeet kaapelimodeemeihin, DSL- ja Ethernet-päätelaitteisiin
Riippuen käyttämästäsi laitteesta, IPv6 on heti käyttövalmiina tai saattaa vaatia aktivointia. Tutustu laitekohtaisiin ohjeisiin.
-
IPv6 -liikenteesen kykeneviä modeemeja ovat lähtökohtaisesti EuroDOCSIS 3.0 tasoiset tai uudemmat modeemit. DNA:n kaapeliverkko on rakennettu ns. dual stack-tilaan, ts. sekä IPv4-että IPv6-liikenteellä voidaan liikennöidä samanaikaisesti.
Seuraavat DNA:lla käytössä olevat modeemit ovat IPv6-yhteensopivia:
- Cisco EPC3008 (Siltaava, ei vaadi asetusten muuttamista)
- Cisco EPC3010 (Siltaava, ei vaadi asetusten muuttamista)
- Cisco EPC3825 (Oletuksena reitittävä, ei vaadi asetusten muuttamista)
- Cisco EPC3828 (Oletuksena reitittävä, ei vaadi asetusten muuttamista)
- Thomson TCW770 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)
- Thomson TWG870 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)
- Technicolor TC7200 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)
Modeemit ovat oletusarvoisesti reitittäviä. Niiden IPv4-liikentessä on NAT päällä sekä IPv6-liikenteen puolella on IPv6-palomuuri päällä. Cisco EPC3008 ja EPC3010 ovat pelkästään siltaavia ja niitä ei saa reitittävään tilaan.
Modeemimallista / valmistajasta riippuen modeemi voi olla oletusarvoisesti pelkästään reitittävässä IPv4-tilassa tai se voi saada reitittävässä tilassa sekä IPv4- että IPv6-osoitteen itselleen.
Lisäksi modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WiFi- ja Ethernet-verkkoliittymiin.
Asiakkaan laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, niin IPv4- ja IPv6-liikenne kulkevat molempiin suuntiin modeemin läpi esteettä.
Seuraavissa Valokuitu Plus -modeemeissa IPv6 on oletusarvoisesti kytketty pois päältä. Asiakkaalla on mahdollisuus kytkeä IPv6 päälle modeemin sisäisen WEB-sivun kautta.
- SAGEM F-ST3284
- SAGEM F-ST3686
-
Seuraavat DNA:lla käytössä olevat modeemit ovat IPv6-yhteensopivia:
- Inteno EG500 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)
- Inteno FG101R2 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)
- Inteno VG50 (Siltaavana, ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä päivitä uusin ohjelmistoversio)
- Inteno DG201-R1 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)
Modeemimallista / valmistajasta / ohjelmistoversiosta riippuen modeemi voi olla oletusarvoisesti siltaavassa tilassa tai reitittävässä IPv4-tilassa tai se voi saada reitittävässä tilassa sekä IPv4- että IPv6-osoitteen itselleen.
Reitittävässä IPv6-tilassa modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa tarvittaessa useampia /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WLAN- ja Ethernet-verkkoliittymiin.
Laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC- sekä DHCPv6-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, IPv4- ja IPv6-liikenne kulkee esteettä läpi ja asiakkaan laitteet saavat molemmat osoitteet suoraan DNA:n verkosta (Huom! maksimissaan 5)