Nettiyhteyden käyttöönotto

Näin saat DNA Netin käyttöösi

Kiinteä verkko: modeemin käyttöönotto

Kun otat netin käyttöön kiinteässä verkossa, esimerkiksi kaapeli- tai ethernet-yhteydellä

Oman modeemisi tarkemmat käyttöohjeet löydät modeemien tukisivuilta

Tarkista yhteystekniikka

  • Yhdistä modeemi datapistorasiaan siihen sopivalla johdolla.
  • Erilaiset yhteystekniikat ja modeemien käyttöohjeet löydät modeemien tukisivuilta.

Huom! Jos käytössäsi on kaapelimodeemi, ilmoita sen MAC-numero asiakaspalveluumme, jos sitä ei tehty tilauksen yhteydessä.

Kytke modeemiin virrat päälle

  • Sijoita modeemi keskeiselle paikalle, jotta netti ulottuisi mahdollisimman hyvin koko asuntoon.
  • Yhdistä virtajohto ja kytke virrat päälle.

Yhdistä laitteet modeemiin

  • Nettijohdolla yhteys on nopein ja varmin, WiFi on yhteystapana usein kätevin.
  • Yhdistä päätelaite (esim. tabletti, tietokone tai televisio) WiFi-verkkoon valitsemalla yhdistettävältä laitteelta verkon nimi (SSID). Verkko ja salasana löytyvät modeemin tarrasta.

Ohjeet ja vinkit kiinteän verkon modeemin käyttäjälle

Vanhan modeemin vaihtaminen uuteen

Mitä uudempi modeemisi on, sitä varmemmin se toimii. Jos haluat käyttää muualta ostettua tai vanhaa modeemia, lue lisätietoja täältä. Tarvittaessa löydät modeemikohtaiset ohjeet modeemien tukisivuilta .

Uuden modeemin asetuksista WiFin nimi ja salasana kannattaa vaihtaa samaksi kuin mitä käytit vanhassa modeemissasi. Näin WiFiä ei tarvitse asentaa uudelleen kaikkiin päätelaitteisiin.

Huom! Jos käytössäsi on kaapelimodeemi, ilmoita sen MAC-numero asiakaspalveluumme, jos sitä ei tehty tilauksen yhteydessä. 

WiFi-modeemin sijoittelu huoneistossa

Sijoita modeemi näin:

  • Mahdollisimman keskeiselle paikalle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon ja käyttölaitteisiin.
  • Keskimääräistä pöytätasoa korkeammalle, mahdollisimman ylös ja korkealle esim. kaapin päälle.
  • Mahdollisimman kauas häiriötekijöistä (esim. kodin muut elektroniikkalaitteet tai naapurien WiFi-signaalien ulottumattomiin).

Joissakin taloissa ja asunnoissa modeemin joutuu asentamaan WiFin kannalta huonosti kellariin tai kytkinkaappiin. Tällöin kannattaa hankkia kaksi samanlaista modeemia, joista toinen reitittää yhteyttä kytkinkaapissa ja toinen jakaa netin langattomasti ja sillattuna huoneistossa. 

Modeemin ja tietokoneen välisen yhteyden suojaaminen

Oma langaton lähiverkko kannattaa aina suojata. Langaton verkko toimii myös seinien läpi, joten WiFi-yhteytesi saattaa ulottua naapurille asti. 

Salaamalla yhteytesi estät ulkopuolisia käyttämästä laajakaistaliittymääsi luvattomasti. Salaus koskee vain modeemin ja tietokoneen välistä langatonta nettiyhteyttä. Langattomassa lähiverkossa kannattaa käytettää niin kutsuttua WPA2 (Wi-Fi Protected Access) -salausta. Se on käytettävissä olevista vaihtoehdoista tällä hetkellä turvallisin.

Muistathan, että modeemin ja tietokoneen välinen suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten viruksia tai tietomurtoja vastaan. Tietoturva kannattaa päivittää kerralla kodin kaikille laitteille ja käyttäjille. Lue lisää tietoturvasta .

DNA:n modeemit ovat oletuksena salattuja eli vaativat salasanan. Lisätietoa löydät mallikohtaisista ohjeista modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta.

Video: Netin käyttöönotto ethernet-yhteydellä

Ethernet- eli LAN-tekniikka on yleisin käytössä oleva lähiverkkotekniikka. Katso kuinka otat netin käyttöön, kun kotisi sisäverkko on toteutettu Ethernet-tekniikalla.

Piirroskuva modeemi keskellä huonetta

Video: Sijoita modeemisi oikein

Modeemin sijainnilla on suuri merkitys netin kuuluvuuteen kodissasi. Katso videolta vinkit modeemin sijoitteluun.

Mobiiliverkko: mokkulan käyttöönotto

Kun otat netin käyttöösi mobiiliverkossa esimerkiksi DNA:n koti- tai matkamokkulaan

Oman mokkulasi tarkemmat käyttöohjeet löydät mokkuloiden tukisivuilta

Aktivoi liittymä

  • Postin toimipisteestä, DNA Kaupasta tai DNA:n jälleenmyyjän myymälästä noudettu liittymä on heti käyttövalmis.
  • Suoraan kotiin toimitettu tilaus on aktivoitava ennen käyttöönottoa.
  • Ostopaikasta riippuen SIM-kortti on joko valmiina mokkulassa tai saat sen erikseen, tilauksesi mukana.

Aktivoi liittymä

Kytke mokkulaan virrat päälle

  • Liitä virtajohto mokkulaan ja mokkula pistorasiaan.
  • Kytke virrat päälle.
  • Jos mahdollista, sijoita mokkula ikkunalle, joka on lähimpänä DNA:n tukiasemaa. Tukiasemien sijaintitiedot saat kuuluvuuskartasta klikkaamalla kartasta haluamaasi sijaintia.

Yhdistä laitteet mokkulaan

  • Yhdistä päätelaite (esim. tabletti, tietokone tai televisio) WiFi-verkkoon valitsemalla yhdistettävältä laitteelta WiFi-verkon nimi (SSID).
  • Verkko ja salasana löytyvät mokkulan tarrasta.
  • Huomaathan, että yhteyden löytymiseen voi mennä muutama minuutti.

Katso videolta ohjeet mokkulan käyttöönottoon, sijoitteluun ja laitteiden yhdistämiseen

Ohjeet ja vinkit mokkulan käyttäjälle

Valitse mokkulalle oikeankokoinen SIM-kortti

Tilattuasi DNA:lta liikkuvan laajakaistan liittymän mokkulaa varten saat SIM-kortin kotiisi ns. yhdistelmäkorttina, jossa on irrotettavissa kolme SIM-korttikokoa: normaalikokoinen mini-SIM, mikro-SIM tai nano-SIM. Useimmat mokkulat käyttävät mikro-SIM-korttia, uusimmat tabletit taas mikro-SIM ja nano-SIM -kortteja. Tarkista aina ennen kortin irrottamista minkä kokoinen kortti laitteeseen sopii ja irrota kortti vasta sitten. Jos irroitit vahingossa liian pienen kortin, voit hankkia DNA-kaupasta SIM-adapterin, jolla kortin kokoa voi vaihtaa.

Aseta SIM-kortti oikein

Asenna SIM-kortti laitteessa paikkaan, jossa lukee SIM. SIM-korttia ei saa koskaan asentaa paikkaan, jossa lukee SD tai microSD. Nämä paikat on tarkoitettu muistikortille. Tarkista myös, että asetat SIM-kortin oikein päin. Yhteys ei toimi, jos kortti on laitteessa väärinpäin. Lisätietoja löydät mokkulasi tai tablettisi käyttöoppaasta.

Huom! Suoraan kotiin toimitettu liittymä tulee aktivoida ennen käyttöönottoa. 

Sijoita mokkula oikein

Mokkulan pienikin siirtäminen asunnon sisällä voi merkittävästi parantaa yhteyden laatua ja nopeutta. Jos mahdollista, sijoita mokkula ikkunan lähelle, missä verkko on usein voimakkaampi. Tarvittaessa DNA:n asiakaspalvelu osaa kertoa mistä suunnasta tukiasema lähettää langatonta signaalia. Sen jälkeen voit siirtää mokkulan ikkunalle, joka on kohti tukiasemaa.

Yhdistä tietokone langattomasti mokkulaan

Tietokone, tabletti tai muu päätelaite kannattaa yhdistää mokkulaan langattomasti WiFi-verkon avulla, jos vain laitteet tätä tukevat. Löydät ohjeet langattoman verkon asentamiseen oman mokkulasi käyttöoppaasta. Mokkulan WiFi-verkon nimi (SSID) ja oletussalasana löytyvät joko mokkulan näytöstä tai tarrasta mokkulan takaosasta, pohjasta tai sivusta. 

Tarvittaessa mokkulan voi yhdistää päätelaitteeseen myös USB-johdon tai Ethernet-johdon avulla, riippuen mallista.

Mokkula ilmoittaa "SIM-lukittu"

DNA:n uusimmissa mokkuloissa on oletuksena valmiina PIN-koodi: 1234. Jos DNA Matkamokkula tai Kotimokkula ilmoittaa "SIM-lukittu", se tarkoittaa, että SIM-kortilla on päällä PIN-koodin kysely ja koodi on jokin muu kuin 1234.

Syötä ensimmäisellä käyttökerralla mokkulalle PIN-koodi 1234. Tämän jälkeen voit poistaa PIN-koodikyselyn käytöstä, jolloin mokkula muodostaa automaattisesti Internet-yhteyden kysymättä PIN-koodia enää uudelleen. Katso tarkemmat ohjeet SIM-kortin lukituksen poistosta laitteen mukana tulevasta käyttöoppaasta tai oman mokkulasi tukisivuilta.

Matkamokkulan käyttö USB-liittimen kautta

Voit kytkeä tietokoneen USB-johdolla mokkulaan, jolloin yhteys muodostuu USB-johdon kautta. USB-yhteys toimii vain Windows- ja MAC-tietokoneilla, joissa on ajanmukaiset päivitykset asennettuna. Koska uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset saattavat rikkoa USB-mokkulan ajurituen, kannattaa käyttää langatonta yhteyttä. Lisätietoja USB-yhteyden asentamisesta löydät oman mokkulasi käyttöoppaasta.

IP-osoitteet ja sallitut portit

Yhteysosoitteet ja IP-osoitteet 

Kaikki DNA:n Liikkuva laajakaista -liittymät ja näin ollen myös DNA:n mokkulat toimitetaan ns. osoitteenmuunnoksella (NAT). NAT-osoitteenmuunnosta IPv4 puolella käyttävillä liittymillä voidaan käyttää sovelluksia, jotka avaavat itse yhteyden Internetissä sijaitsevaan palvelimeen päin (esimerkiksi: http(s), telnet, ssh, irc, ftp).

Jos liittymäsi ja päätelaitteesi toimivat hyvin, sinun ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Jos tarvitset julkisen IPv4-osoitteen, tämä onnistuu helposti vaihtamalla päätelaitteen APN asetuksia. Julkista IPv4:tä voidaan tarvita esimerkiksi kotiserverin, peliserverin tai turvakameroiden kanssa.

Päällä oleva NAT-osoitteenmuunnosta käyttävä APN-yhteyspiste (oletuksena joulukuusta 2016 lähtien) on:

internet (Sisältää yhden NAT-osoitemuunnetun, vaihtuvan IPv4-osoitteen ja yhden julkisen vaihtuvan 64-bittisen IPv6-verkon.)

Saadaksesi käyttöön julkisen IPv4-osoitteen sinun on vaihdettava päätelaitteeseen (mokkula, mobiilireititin, SIM-kortillinen kamera, jne.) seuraava APN-yhteyspiste:

julkinen.dna.fi (Sisältää yhden julkisen, vaihtuvan IPv4-osoitteen ja yhden julkisen, vaihtuvan 64-bittisen IPv6-verkon.)

Jos liittymäsi on hankittu ennen joulukuuta 2016, sillä voi olla käytössä alla oleva APN-yhteysosoite, mikä antaa edelleen julkisen IPv4-osoitteen:

data.dna.fi (Sisältää yhden julkisen, vaihtuvan IPv4-osoitteen ja yhden julkisen, vaihtuvan 64-bittisen IPv6-verkon.)

DNA Koti 5G - ja DNA Dataprepaid -liittymät saavat aina yhden julkisen, vaihtuvan IPv4-osoitteen ja yhden julkisen, vaihtuvan 64-bittisen IPv6-verkon.

HUOM! Suositeltu APN on aina data.dna.fi silloin, kun mokkulassa on yritysliittymä ja kuluttajaliittymissä, kun liittymä on hankittu ennen joulukuuta 2016.

Sallitut portit DNA kuluttajaliittymille (yhteyspiste julkinen.dna.fi), DNA Koti 5G- ja DNA Dataprepaid -liittymille

Julkisia IPv4- ja IPv6-osoitteita käytettäessä liikennettä rajoitetaan seuraavasti:
(huom. myös NAT-liittymissä IPv6 on julkinen)

Estetyt portit (IPv4 ja IPv6):

  • 25 UL (TCP) 
  • 53 DL (UDP) 
  • 123 DL (UDP)
  • 1900 DL (UDP)
  • 7547 UL/DL (TCP)

Lähtevä sähköpostiliikenne (SMTP-liikenne) liittymästä porttiin 25 on sallittu vain DNA:n omille SMTP-palvelimille Traficomin määräyksen mukaan.

DNA on jatkanut portin 7547 suodatusta, vaikka virallinen suositus on päättynyt.

UL tarkoittaa päätelaitteelta Internetiin suuntautuvaa liikennettä ja DL Internetistä päätelaitteelle suuntautuvaa liikennettä.

Palvelinosoitteet:

  • DNA:n SMTP-sähköpostipalvelimen osoite on smtp.dnainternet.fi
  • DNA:n NTP-aikapalvelimen osoite on ntp.dnainternet.fi
  • DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv4-osoitteet: 62.241.198.245 ja 62.241.198.246
  •  DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv6-osoitteet: 2001:14b8:1000::1 ja 2001:14b8:1000::2

Sallitut portit DNA yritysliittymille ja kuluttajaliittymille, jotka on hankittu ennen joulukuuta 2016 (yhteyspiste data.dna.fi):

Julkisia IPv4- ja IPv6-osoitteita käytettäessä liikennettä rajoitetaan seuraavasti:
(Huom. myös NAT-liittymissä IPv6 on julkinen)

Estetyt TCP-portit (IPv4):

25 UL (Katso tarkennus alta)
1-499 DL
501-1023 DL
7547 UL/DL

Estetyt UDP-portit (IPv4):

1-122 DL
124-258 DL
260-499 DL
501-1023 DL
1900 DL

Estetyt portit (IPv6):

25 UL (TCP) (Katso tarkennus alta)
53 DL (UDP)
1900 DL (UDP)
7547 UL/DL (TCP)
Lähtevä sähköpostiliikenne (SMTP-liikenne) liittymästä porttiin 25 on sallittu vain DNA:n omille SMTP-palvelimille Traficomin määräyksen mukaan.

DNA on jatkanut portin 7547 suodatusta, vaikka virallinen suositus on päättynyt.

UL tarkoittaa päätelaitteelta Internetiin suuntautuvaa liikennettä ja DL Internetistä päätelaitteelle suuntautuvaa liikennettä.

Palvelinosoitteet:

  • DNA:n SMTP-sähköpostipalvelimen osoite on smtp.dnainternet.fi
  • DNA:n NTP-aikapalvelimen osoite on ntp.dnainternet.fi
  • DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv4-osoitteet: 62.241.198.245 ja 62.241.198.246
  •  DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv6-osoitteet: 2001:14b8:1000::1 ja 2001:14b8:1000::2

SIM-kortin käyttöönotto

Kun otat netin käyttöön muissa laitteissa, kuten tabletissa, riistakamertassa, valvontakamerassa jne.

Aktivoi liitymäsi

  • Suoraan kotiin toimitettu DNA-liittymä ja SIM-kortti on aktivoitava ennen käyttöönottoa osoitteessa aktivoi.dna.fi
  • Postin toimipisteestä, DNA Kaupasta tai DNA:n jälleenmyyjän myymälästä noudettua liittymää ei tarvitse aktivoida, se on heti käyttövalmis

Huom! Aktivointia varten tarvitset verkkopankkitunnukset ja tilausnumeron, jonka löydät sähköpostitse tai postilla lähetetystä tilausvahvistuksesta. Saat tilausnumeron myös tekstiviestinä, kun tilaus on valmis aktivoitavaksi.

Aktivoi liittymä

Ota netti näyttöön

  • Laita SIM-kortti laitteeseen ohjeiden mukaisesti 
  • SIM-kortti on käyttövalmis heti aktivoinnin jälkeen

Mitä eroa on modeemilla ja mokkulalla?

Modeemi toimii kiinteässä verkossa, ja mobiiliverkossa toimivia modeemeja kutsutaan mokkuloiksi.

Lue lisää

Modeemi toimii kiinteässä verkossa

Modeemi muuttaa tiedonsiirtoverkon signaalit päätelaitteesi ymmärtämään muotoon. Modeemin oikea malli ja tiedonsiirtotekniikka riippuvat sijainnista, talotekniikasta sekä toteutetusta yhteydestä DNA:n valokuiturunkoverkkoon. Toimiakseen kiinteän verkon nettiliittymä tarvitsee rinnalleen modeemin ja siihen kytketyn tietokoneen tai muut päätelaitteet.

Modeemilla saat nopean nettiyhteyden osoitteeseesi silloin, kun asut DNA:n kiinteän verkon alueella etkä halua kuljettaa nettiä mukanasi. Kiinteän verkon alueella ja DNA modeemilla voit päästä jopa gigan nopeuksiin. Saatavillasi olevat nettiyhteydet ja nopeudet riippuvat asuinpaikastasi. Kerro meille osoitteesi, niin suosittelemme käyttöösi sopivimmat ja nopeimmat yhteydet. 

Mokkula toimii mobiiliverkossa

Mobiiliverkon modeemeja kutsutaan mokkuloiksi. Mokkulan sisältämän reitittimen avulla jaat netin kätevästi yhdelle tai useammalle laitteelle, riippuen mokkulasta. Mokkulan lisäksi tarvitset DNA:n liikkuvan laajakaistan liittymän. Osa mokkuloista on tarkoitettu mukaan otettavaksi esim. työmatkoille tai veneeseen. DNA Kotimokkulaa ei tarvitse liikutella; sen avulla saat kattavan lähiverkon kodin kaikille laitteille.

Aiheeseen liittyvät sisällöt

Modeemien laitekohtaiset ohjeet ja asetukset löydät Modeemien tukisivuilta

Mokkuloiden laitekohtaiset ohjeet ja asetukset löydät Mokkuloiden tukisivuilta

Nopeat nettiliittymät ja -yhteydet kotiin. Tilaa DNA Netti