Kiinteän verkon modeemien tuki

Etsitkö ohjeita kiinteän verkon modeemisi käyttöön? Tältä sivulta voit hakea ohjeita laajakaistasi liittymätyypin ja modeemimallin mukaan. 
Tällä hetkellä myynnissä olevat modeemit löydät täältä.

Netin yleistukisivut mukaan lukien WiFin hienosäädön ohjeet ja tuettujen kaapeliverkon modeemien listat löytyvät täältä.
Mokkuloiden eli mobiiliverkon modeemien tukisivut löytyvät täältä.

Laajakaistan asennus

Eri modeemimallit ja tiedonsiirtotekniikat riippuvat käyttökohteen sijainnista, talotekniikasta sekä yhteydestä DNA:n valokuiturunkoverkkoon. Eri modeemimalleja tarvitaan, jotta pystytään kytkeytymään DNA:n valokuitutekniikalla toteutettuun runkoverkkoon käyttäen hyväksi runkoverkon ja asunnon välisiä yhteyksiä.

Laajakaistan asennus käsittää yleensä liittymän hankinnan ja tämä jälkeen modeemin asennuksen sekä käyttölaitteiden kytkennän modeemiin.

Tältä sivulta pääset selaamaan modeemiesi ohjeita tekniikan tai modeemimallin mukaan.

Netin yleisohjeet löytyvät netin tukisivuilta.
Modeemien ja reitittimien muodostaman langattoman verkon eli WiFi:n ohjeita ja hienosäätöä löytyy WiFi:n tukisivuilta.
Omien modeemien tapauksessa tarkista lisätiedot täältä.

 

Hae tästä ohjeita laajakaistan liittymätyypin tai modeemimallin mukaan

Modeemien asetus siltaavaksi

NAT (routed, reitittävä) ja BRIDGE (siltaava) -asetukset:
Päätelaitteet tai modeemit ovat oletuksena joko NAT- tai Bridge-tilassa. NAT-tilassa päätelaite jakaa kotiverkon IP-osoitteet laitteille ja liikennöinti internetiin tapahtuu yhden julkisen IP-osoitteen avulla.

NAT-tilassa liittymään on mahdollista kytkeä useampia laitteita samanaikaisesti. Bridge-tilassa (siltaava) kotiverkon IP-osoitteet jaetaan suoraan DNA:lta, ja jokainen modeemin kytketty laite (max. 5 kpl) liikennöi internetiin omalla julkisella IP-osoitteella. Esimerkiksi 100/350/1000 Mbit/s -liittymissä saavutetaan paremmat yhteysnopeudet sillattuna.

Siltaavassa tilassa voidaan päästä reitittävää suurempiin huippunopeuksiin, koska modeemi ei suodata liikennettä. Modeemit voi vaihtaa tarvittaessa siltaavaan tilaan, jolloin laajakaistaan voi liittää 5 kpl verkkolaitteita. Siltaavaksi vaihtaminen tarkoittaa että modeemissasi ei ole enää DHCP- ja NAT-ominaisuudet käytössä eikä tiedostoja tai printtereitä pysty jakamaan lähiverkossa. Myös yhdistettävien laitteiden tietoturva voi huonontua. Verkkolaitteesi saa IP-osoitteen suoraan DNA:lta.

IP Flood -asetuksesta yleisesti

IP Flood Detection on netistä tulevan IP-pakettihyökkäyksen tunnistusmenetelmä. Mikäli internet-yhteys pätkii surffatessa, skypettäessä, ladatessa tiedostoja jne., tulee IP Flood detection -asetus ottaa pois päältä. Asetus otetaan päälle ja pois päältä modeemikohtaisesti.

Modeemit kaapeliliittymään

Vanhemmat modeemit 

Modeemit Ethernet-liittymään

DNA Mesh WiFi WA8021V5 -modeemi

Käyttöohjeet ja ohjelmistot

Vanhemmat modeemit

Modeemit FTTH-liittymään

Vanhemmat modeemit

Modeemit xDSL-liittymään

Vanhemmat modeemit

DNA Mesh WiFi WA8021V5 -modeemi

Käyttöohjeet ja ohjelmistot

Yhteys ei toimi

Ethernet-yhteys:

Langaton yhteys:

Liikennerajoitukset

Kiinteiden laajakaistaliittymien osalta rajoitetaan julkisesta verkosta liittymään suuntautuvaa IP-liikennettä. Rajoitukset vastaavat mm. Viestintäviraston määräyksiä. Rajoitukset eivät poista tietoturvapalveluiden tarvetta, kuten esimerkiksi palomuuri- ja virustorjuntaohjelmistoja. Liikennöintiä rajoitetaan seuraavasti:

Estetyt portit (IPv4 ja IPv6):

  • 25 UL (TCP) 
  • 53 DL (UDP) 
  • 7547 UL/DL (TCP)
  • 1900 DL (UDP)

Yllä UL tarkoittaa päätelaitteelta Internetiin suuntautuvaa liikennettä ja DL Internetistä päätelaitteelle suuntautuvaa liikennettä.

Lähtevä sähköpostiliikenne (SMTP)-liikenne liittymästä porttiin 25 on sallittu vain DNA:n omille SMTP-palvelimille Viestintäviraston määräyksen mukaan.

Palvelinosoitteet:

  • DNA:n SMTP-sähköpostipalvelimen osoite on smtp.dnainternet.fi
  • DNA:n NTP-aikapalvelimen osoite on ntp.dnainternet.fi
  • DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv4-osoitteet: 62.241.198.245 ja 62.241.198.246
  • DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv6-osoitteet: 2001:14b8:1000::1 ja 2001:14b8:1000::2


WiFin eli WLANin eli langattoman verkon tiedot, ohjeet ja hienosäädöt

Langattoman verkon tiedot, ohjeet ja hienosäädöt löydät WiFi:n tukisivuilta.

Mitä laitetta etsit?
Puhelimet, tabletit, mokkulat ja muut aina meiltä. Valitse!