Yleispalveluliittymä

Suomessa kuluttajalla ja yrityksellä on oikeus saada kotiinsa tai yrityksen sijaintipaikkaan puhelinliittymä tai 1 Mbit/s laajakaistaliittymä. Lisäksi kuulo- ja puhevammaisilla on oikeus tekstiviestipalveluun ja symmetriseen internetpalveluun. DNA tarjoaa asiakkailleen omalla, rajatulla palveluvelvoitealueellaan yleispalvelulaajakaistan ja yleispalvelupuhe­liittymän.

Yleispalveluliittymä toimitetaan asiakkaan vakituiseen asuin- tai sijaintipaikkaan. Kuluttajan vakituisena asuinpaikkana pidetään väestötietojärjestelmään tallennettua vakituista asuinpaikkaa. Yrityksen sijaintipaikkana pidetään yritys- ja yhteisötietojärjestelmään tallennettua käyntiosoitetta. Oikeus yleispalveluliittymään ei koske kesäasuntoja.

DNA toimittaa yleispalvelua alla mainituille alueille:

Yleispalvelulaajakaista

Asikkala, Eurajoki, Harjavalta, Hartola, Heinola, Hollola, Huittinen (pois lukien entinen Vampulan kunnan alue), Jokioinen, Kankaanpää, Kempele, Kihniö, Kuopio (entinen Karttulan alue ja entinen Nilsiän kunnan alue), Kuopio (poislukien entiset Karttulan ja Nilsiän kuntien alueet), Kärkölä, Lahti, Lohja (entinen Karjalohjan kunnan alue), Maaninka, Muhos, Mynämäki, Nakkila, Nastola, Nousiainen, Oulu (entinen Haukiputaan kunnan alue ja entinen Oulunsalon kunnan alue), Pori (pois lukien entinen Noormarkun kunnan alue), Pyhäntä, Salo, Siilinjärvi, Sysmä, Säkylä, Tervo, Tyrnävä, Ulvila, Utajärvi ja Vaala.

Puhelinliittymä ja kuulo- ja puhevammaisille henkilöille tarkoitettu tekstiviestipalvelu: 

Kempele, Kuopio (entinen Karttulan kunnan alue), Laitila ja Maaninka.

Jos hakemasi kunta tai kunnanosa ei ole listalla, se voi olla jonkin toisen operaattorin vastuualueella. Oman asuinkuntasi osalta yleispalveluvelvoitteen omaavan operaattorin voit selvittää Viestintäviraston sivuilta.

Millainen yleispalvelulaajakaista on tuotteena?

Yleispalvelulaajakaista toteutetaan matkaviestinverkon tekniikalla, symmetrinen internetyhteys kuulo- ja puhevammaisille aina kiinteän verkon tekniikalla.

Internetyhteyden vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 1 Mbit/s. Internetyhteyden keskimääräinen vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 24 tunnin mittausjakson aikana keskimääräisesti vähintään 750 kbit/s ja minkä tahansa neljän tunnin mittausjakson aikana 500 kbit/s.

Yleispalvelulaajakaistan vaihteluvälit:

Nopeuden vaihteluväli 24h mittausjakson aikana 0,3-0,8 Mbit/s
Paluusuunta 150-250 kbit/s
Nopeuden vaihteluväli 4h mittausjakson aikana 0,25-0,6 Mbit/s
Paluusuunta 100-200 kbit/s

Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden yleispalveluliittymässä Internetyhteyden vähimmäisnopeuden tulee olla saapuvassa ja lähtevässä liikenteessä vähintään 512 kilobittiä sekunnissa. Nopeus saa tilapäisesti laskea alle vähimmäisnopeuden, ei kuitenkaan alle 384 kilobittiin sekunnissa.

Yleispalvelulaajakaistan vaatimat päätelaitteet:

Päätelaite tai antenni ei kuulu yleispalvelulaajakaistaan. Päätelaitteeksi tulee hankkia tarkoitukseen soveltuvat laite ja antenni, joiden toimivuudesta huolehtii asiakas.

Millainen yleispalvelupuhelinliittymä on tuotteena?

Yleispalveluliittymä voi olla kiinteä tai langaton, liittymä voidaan toteuttaa esim. pöytä-GSM-laitteella. Liittymällä voi:

  • soittaa ja vastaanottaa koti- ja ulkomaanpuheluja
  • käyttää hätäpalveluja
  • käyttää muita tavanomaisia puhelinpalveluita
  • kuulo- ja puhevammaisille käyttäjille tarjottavalla liittymällä voi lisäksi käyttää tekstiviestipalveluja 

Yleispalveluliittymän tilaaminen

Yleispalveluliittymän tilaamista kannattaa harkita vain, mikäli yleisesti saatavilla olevia laajakaistaliittymiä (ADSL, kaapeli, kuitu, ethernet, 3G, 4G) ei ole tarjolla, eikä ole tulossa tarjolle. Tavalliset laajakaistaliittymät ovat käyttäjälle aina edullisempi ja monikäyttöisempi ratkaisu tavanomaiseen internet-käyttöön; kannattaa siis ensisijaisesti seurata tarjouksia.  Katso voimassa olevat tarjoukset.

Myös valtion Laajakaista kaikille -hanke saattaa olla ajankohtainen alueellasi, joten on hyvä tiedustella kunnalta hankkeen mahdollista etenemistä. Laajakaista kaikille - hankkeessa rakennetaan kuituverkkoa 100 Mbit/s yhteyksille valtion tukemana.

Tilaa näin:

Ota yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun. Samalla tarkistetaan, että osoitteesi tai yrityksesi vakituinen toimipaikka on DNA:n yleispalveluvelvoitealueella. Kuulo- ja puhevammaisen yleispalveluliittymän tilauksen yhteydessä varaudu esittämään kuulo- tai puhevammaa koskeva lääkärintodistus. Sinulle lähetetään kirjallinen tarjous liittymän kokonaiskustannuksista ja toimitusajasta. Tilaus katsotaan vastaanotetuksi sen jälkeen, kun olet hyväksynyt tarjouksen tekemällä tilauksen.

Yleispalvelulaajakaistan ja kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden symmetrisen yleispalveluliittymän hinta

Yleispalveluliittymä toimitetaan mobiiliverkon toteutuksena. Liittymän kuukausihinta on 29,90€, jonka lisäksi veloitetaan avaus- ja asennusmaksu, joka sisältää päätelaitteen ja antennin.

  • Asennuspaketti; sisältäen antennin ja mahd. päätelaitteen (esim. mokkulan) 500 €
  • Avausmaksu 130 €
  • Yleispalvelulaajakaistan kuukausimaksu 29,90 €/kk
  • Yleispalvelulaajakaistaa eivät koske DNA liittymien tarjoukset
  • DNA Yleispalvelulaajakaistan kyselyt ja tilaukset tapahtuvat puhelimitse DNA:n asiakaspalvelun kautta.

Liittymän toimitusaika

Yksiselitteistä toimitusaikaa ei voida määritellä. Toimitusaikaan vaikuttavat rakennettavan kohteen sijainti sekä verkon suunnittelu- ja rakennustoimenpiteiden vaatima aika. Lisäksi on huomioitava vuodenaikojen vaikutukset. Yleispalveluliittymän toimitusaika on tyypillisesti useita kuukausia ja se sovitaan käyttäjän kanssa tapauskohtaisesti. DNA Yleispalvelulaajakaistan kyselyt ja tilaukset tapahtuvat puhelimitse DNA:n asiakaspalvelun kautta.

Yleispalvelulaajakaistan erityisehdot.