DNA:n 3G-verkon alasajo alkaa vuoden 2023 aikana
DNA aloittaa 3G-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana. Alasajon myötä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.
DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon (SYV) 3G-verkon alasajo Itä- ja Pohjois-Suomessa alkaa vuoden 2024 alussa.
DNA:n 3G suljetaan ensimmäisenä Hyvinkäällä toukokuussa
DNA aloittaa 3G-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana.
-
DNA aloittaa 3G-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana. Verkon sulkeminen vapauttaa radiotaajuuksia uudempien verkkojen (4G, 5G) käyttöön. Päätös sulkemisesta tehtiin ja tiedotettiin jo vuonna 2021.
Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut tullaan korvaamaan pääasiassa erilaisin 4G- ja 5G-ratkaisuin. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät yleisesti ottaen käyttämään 2G-verkkoa, vaikka niiden käyttämä liittymätyyppi vaihtuisi 4G- tai 5G-liittymäksi.
Käytännössä verkon sammuttaminen etenee vaiheittain alue kerrallaan vuodesta 2023 alkaen. DNA ei siis voi enää taata 3G-verkon toimivuutta alasajon käynnistymisen jälkeen, vaikka joillain alueilla 3G-verkko saattaa säilyä jopa vuoteen 2025 asti.
-
Kyllä, DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon 3G-sulkeminen alkaa Itä- ja Pohjois-Suomessa vuoden 2024 alussa.
-
3G-verkko on palvellut televiestintää jo liki 20 vuotta. Päätöksen taustalla on paremman asiakaskokemuksen tarjoaminen teknisen uudistumisen myötä. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. DNA:n 4G-verkon peitto on jo yli 99 % suomalaisista.
Verkon rakenne myös yksikertaistuu yhden teknologiakerroksen poistuessa ja resursseja vapautuu tehokkaampien teknologioiden kehittämiseen. 3G-verkon alasajo vapauttaa taajuuksia myös muiden verkkojen käyttöön. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.
-
Ei. Sammutusta on valmisteltu suunnittelu- ja laboratorioympäristössä jo pidemmän aikaa. Toimenpide testataan yksittäisillä tukiasemapaikoilla ennen laajempaa aloitusta, joka tulee etenemään alueellisesti. Tästä tiedotetaan tarkemmin myöhemmässä vaiheessa. Käytännössä DNA ei siis voi enää taata 3G-verkon toimivuutta alasajon käynnistymisen jälkeen, vaikka joillain alueilla 3G-verkko saattaa säilyä vielä jonkin aikaa vuoden 2023 jälkeenkin.
-
Sulkeminen alkaa toukokuussa 2023 Hyvinkäällä, missä 3G-verkko suljetaan koko kaupungin laajuisesti ja varmistetaan palveluiden sujuva toimiminen sammutuksen jälkeen. Helmikuussa 2023 enää noin sata hyvinkääläistä liittymää käytti 3G-dataa kuukauden aikana. Luku sisältää sekä yksityis- että yritysliittymät.
Hyvinkään suljettavan 3G-verkon alueella on peitoltaan vastaava 4G-kuuluvuus, joten mobiilidatapalvelut eivät heikkene verkon sulkemisen myötä – itse asiassa päinvastoin. 3G-sulkeminen vapauttaa taajuuksia, jotka päästään myöhemmin ottamaan uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Samalla verkon rakenne yksikertaistuu yhden 3G-kerroksen poistuessa ja resursseja vapautuu tehokkaampien teknologioiden kehittämiseen. Asiakkaalle tämä tulee näkymään 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena.
-
Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Jos olet kuitenkin epävarma, onko laitteesi 3G- vai 4G-kykyinen, kannattaa selvitys aloittaa etsimällä laitteesta, sen käyttöoppaasta tai laitteen näytöltä 4G-ikonia. Jos sellainen näkyy, voi laitteen melko varmasti olettaa olevan myös 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös verkkohaulla laitteen mallinumeron perusteella:
- Android-laitteissa mallinumero on nähtävissä asetusten kohdassa "Tietoja puhelimesta". Yleensä tämä löytyy asetusvalikon loppupäässä, mutta se riippuu puhelimen valmistajasta ja mallista.
- Applen iPhonessa ja iPadissa mallinumeron voi tarkistaa asetusten kohdasta "Yleiset", jonka alta "Tietoja".
- Kannettavissa tietokoneissa mallinumero on tyypillisesti kirjattu laitteen pohjaan tai pohjassa olevaan tarraan.
- Muista mobiiliyhteyttä hyödyntävistä laitteista, kuten riistakameroista ja maksupäätteistä, mallinumeroa kannattaa etsiä laitteesta itsestään.
Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa 3G-verkon sammuessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa, mikä ei toisaalta esimerkiksi hyvin vähän dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla ole välttämättä merkityksellistä.
DNA:n kuluttajaliittymistä lähes kaikki on jo vaihdettu 4G- tai 5G-liittymiin. Kaikki 3G-palveluita käyttävät asiakkaat pyritään tavoittamaan ennen verkkojen alasajoa.
- Yksityisasiakkaana voit tarkistaa omat liittymäsi DNA Tunnuksella joko DNA:n sivuilta tai Oma DNA -sovelluksesta.
- Yritysasiakkaana voit tarkistaa liittymätietosi YritysDNA-itsepalvelusta.
-
Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut tullaan korvaamaan pääasiassa erilaisin 4G- ja 5G-ratkaisuin. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät yleisesti ottaen käyttämään 2G-verkkoa, vaikka niiden käyttämä liittymätyyppi vaihtuisi 4G- tai 5G-liittymäksi.
DNA:n 4G-verkon peitto on jo yli 99 % suomalaisista. DNA:n 5G-verkon väestöpeitto oli jo vuoden 2023 alussa yli 80 %.
Kuluttaja-asiakkaat voivat hankkia korvaavat tuotteet DNA:n asiakaspalvelun kautta tai esimerkiksi lähimmästä DNA Kaupasta. Myös yritysasiakkaat voivat hankkia korvaavat tuotteet DNA:n yritysasiakaspalvelun kautta tai esimerkiksi lähimmästä DNA Kaupasta.
DNA on yhteydessä vielä 3G:tä käyttäviin yritys- ja yhteisöasiakkaisiinsa, jotta korvaavat ratkaisut löydetään. Työ on aloitettu jo vuonna 2021. Pitkällä siirtymäajalla on tarkoitus varmistaa, että myös jäljellä olevat 3G-asiakkaat ehtivät hyvissä ajoin päivittää laitteensa ja palvelunsa nykyaikaan.
Kun 3G-verkko poistuu, kaikki sen päälle toteutetut palvelutkin poistuvat. 3G-verkon alasajo on normaalia verkon kehitystyötä ja korvaavien ratkaisujen avulla asiakkaamme saavat käyttöönsä entistäkin paremmat ja palvelut. DNA ei korvaa muutoksesta aiheutuvia kuluja.
-
Jos päätelaitteessa on VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuus jota myös liittymä tukee, kulkevat puhelut 4G-verkon kautta. Tällöin puhelin pysyy puhelun aikana 4G-verkossa ja myös puhelun laatu on parempi.
Jos puhelin ja liittymä eivät tue VoLTE-palvelua, kulkevat puhelut 2G-verkossa 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Tällöin puhelin putoaa puheluiden aikana 2G-verkkoon.
-
Kyllä, ja tämä on hyvä huomioida matkustaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot. Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, liittymäsi tulee tukea 4G-puheluita (VoLTE) ja puhelimesi tukea VoLTE-roamingia.