Netin tuki

Pulmia netin kanssa?

Lisää ohjeita ja vinkkejä netinkäyttöön löydät netin tukisivuilta.

WiFi eli langaton verkko

Näillä vinkeillä säädät langattoman verkon parhaimpaan tasoonsa. Aloita ensin asentamalla modeemi ja muokkaa sitten WiFi-verkon asetukset modeemista itselle sopiviksi.

Modeemien ohjeet löytyvät osoitteesta www.dna.fi/tuki-modeemit ja mokkuloiden ohjeet osoitteesta www.dna.fi/tuki-mokkulat

WiFin eli langattoman verkon tiedot, ohjeet ja hienosäädöt

Sijoita modeemisi oikein

Ota huomioon mm. seuraavat asiat:

 • Jokainen este heikentää WiFin kantavuutta. Wifi-signaali kulkeutuu kyllä ovien, ikkunoiden ja kevyempien seinärakenteiden läpi, mutta ne vaimentavat signaalia.
 • Myös jotkin kodin elektroniikkalaitteiden - tietokoneet, mokkulat, mikroaaltouunit, viihde-elektroniikka, energiansäästölamput - voivat aiheuttaa häiriöitä.
 • Pahiten WiFi-signaalin kulkua estävät metalli, betoni, tiili ja kivi.
 • Toisaalta myös naapurin WiFi voi häiritä omaasi.

Jotta langaton WiFi-yhteytesi olisi paras mahdollinen, sijoita modeemisi oikein:

 • mahdollisimman kerkeiselle paikalle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon ja käyttölaitteisiin
 • keskimääräistä pöytätasoa korkeammalle. Sijoita se mahdollisimman ylös ja korkealle esim. kaapin päälle
 • mahdollisimman kauas ylläolevista häiriötekijöistä

Jos käytössäsi on mokkula, paremman yhteyden voit saada  4G-lisäantennilla, jolloin mokkula on helpompi sijoittaa WiFin kannalta paremmalle paikalle. Isoissa kodeissa tai muuten haasteellisissa ympäristöissä pelkkä modeemin keskeiselle paikalle sijoittaminen ei välttämättä riitä. Tälläisissä tapauksissa ainoa keino voi olla useamman tukiaseman eli modeemin tai mokkulan käyttö. Tähän tarkoitukseen on olemassa Mesh-Wifi järjestelmä, joka usean tukiaseman turvin rakentaa koko taloon yhtenäisen ja optimoidun WiFi-verkon. 

Jos WiFi-yhteytesi näidenkin toimenpiteiden jälkeen pätkii tai on hidas, lue muut ohjeet tältä sivulta tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Langattoman verkon nopeudet

DNA:n nopeustesti löytyy täältä. Huomioithan sivulta löytyvät varoitukset ja ohjeet; nopeustesti on vain suuntaa-antava, koska mitattuun nopeuteen vaikuttavat mm. muut verkon käyttäjät, nopeustestiin käytetty laite ja selain, liittymän nopeus, modeemin asetukset sekä esimerkiksi WiFin senhetkinen ympäristö. 

WiFi-verkolla ei toistaiseksi pysty saavuttamaan huippunopeuksia. Jos haluat käyttää nettiäsi maksiminopeudella ja pienimmällä mahdollisella vasteajalla, suosittelemme että kytket tietokoneen suoraan modeemiin Ethernet-verkkojohdolla (RJ45).

Alla olevassa taulukossa on esitetty yleisimpien käytössä olevien WiFi-standardien teoreettinen maksiminopeus sekä tyypillinen nopeus normaalikäytössä. WiFi-yhteyden nopeus riippuu modeemin ja käyttölaitteen tekniikasta sekä ympäristöstä. Ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia ja maksiminopeuksia (edellyttäen, että myös käyttölaite on teknisesti täysin yhteensopiva). Mokkuloiden ja modeemikohtaisen langattoman kotiverkon sekä laajakaistayhteyden teoreettiset maksiminopeudet löydät tuotesivuilta ja liittymän tai laitteen mukana tulevista tiedoista.

Huomaathan, että saavuttaaksesi esim. 802.11ac 4x4 -standardin maksiminopeuden, pitää myös käyttölaitteen (esim. tietokone, tabletti, puhelin) olla ajan tasalla ja täyttää samat ehdot. Tarkista asetukset, päivitykset ja ota huomioon mahdolliset häriötekijät ympäristössä. 


Eri tekniikoiden maksiminopeudet ja niiden käytännön nopeusarviot:

  Teoreettinen nopeus Nopeus käytännössä
802.11b 11 MBit/s 4-6 MBit/s
802.11g 54 MBit/s 15-20 Mbit/s
802.11n 1x1 150 MBit/s 20-50 MBit/s
(käytettäessä 2.4 GHz taajuutta)
802.11n 2x2 300 Mbit/s 50-60 MBit/s
(käytettäessä 2,4 GHz taajuutta)
802.11n 3x3 450 Mbit/s 80-110 Mbit/s
(käytettäessä 2,4 GHz taajuutta)
80.2.11ac 2x2 867 Mbit/s

100-120 MBit/s

80.2.11ac 3x3 1300 Mbit/s

150-400 MBit/s

80.2.11ac 4x4 1733 Mbit/s

300-600 MBit/s


Mainitut nopeudet koskevat liikennettä modeemin ja tietokoneen välillä.

Nettiyhteydessä vikaa? Ennen kuin muutat WiFi-asetuksia, tee näin:

 1. Tarkasta päivitykset ja päivitä laite mahdollisuuksien mukaan.
 2. Resetoi modeemi. Yleensä reset-nappi löytyy laitteen joltain sivulta. Paina sitä 30 sekuntia.
 3. Tyhjennä selaimesi välimuisti ja historiatiedot selaimen asetuksista (offlinetiedostot, evästeet jne.).
 4. Päivitä käyttölaitteesi (tabletit, puhelimet, TV:t, kaikki modeemin yhteydessä olevat laitteet).
 5. Windows 10 -kone kannattaa käynnistää uudestaan shift-nappulaa pohjassa pitämällä. Esim. tabletit kannattaa käynnistää uudestaan kytkemällä ensin virrat pois yli 30 sekunnin ajaksi. 
 6. Jos ongelma poistuu käyttäessä Ethernet-johtoa (eikä ole korjaantunut ylläolevilla ohjeilla), vika on suurella todennäköisyydellä langattomassa WiFi-verkossa.
 7. Jos ongelma toistuu WiFissa ja Ethernet-piuhalla, kyse voi olla verkkopuolen ongelmasta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, jossa tiedetään paikalliset häiriöt. Asiakaspalvelu tietää myös  tukiasesmien summittaiset paikat ja mahdolliset käytettävät 4G-taajuudet.

Lisätietoa ja vinkkejä netin käyttöön löydät osoitteesta:  www.dna.fi/tuki-netti

Taajuuden valinta

DNA:n uusimmissa modeemeissa on radiot sekä 2,4 että 5 GHz:n WiFi-verkon taajuuksille. 2,4 GHz on yleisin asetus, mikä tarkoittaa että esim. kerrostaloissa ko. taajuus voi olla hyvinkin runsaassa käytössä. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä, nopeuden laskua tai muuta yhteyden heikkenemistä. Parhaimmillaan 5 Ghz tajuuden käyttö nopeuttaa WiFiä huomattavasti, mutta samalla verkon kuuluvuus heikkenee, koska 5 GHz ei läpäise materiaaleja yhtä hyvin kuin 2,4 GHz.

Jos käyttölaitteesi (uusimmat läppärit, puhelimet ja tabletit) tukevat 5 GHz-WiFi taajuutta, kannattaa se ottaa käyttöön (valitse taajuus käyttölaitteen WiFi-verkkovalinnasta). Lisätietoja löydät laitteesi mukana tulleesta pikaoppaasta sekä modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta. 


WiFi-kanavan vaihtaminen

DNA:n verkkopäätelaitteet hakevat automaattisesti parhaan eli vapaimman WiFi-kanavan skannaamalla ympäristön muita WiFi-verkkoja. Etenkin kerrostalossa WiFi-yhteyden kantaman sisällä voi olla useampi langaton tukiasema (esim. naapurin tukiasema), jotka saattavat joutua käyttämään samaa kanavaa. Tällöin tukiasemien lähetykset häiritsevät toisiaan ja aiheuttavat yhteyden hidastumista sekä jopa pätkimistä..

Mikäli WiFi-verkossa tuntuu olevan häikkää (eli automatiikka ei ehkä löydä parhainta kanavaa), voidaan kokeilla kanavan vaihtoa manuaalisesti etsimällä ympäristön vapainta mahdollista WiFi-kanavaa. Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin kokeilla muita asetuksia, kuten 5 Ghz taajuutta ja modeemin sijoittamista otollisempaan paikkaan. Lisätietoa löydät mallikohtaisista ohjeista modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta.


Kaistanleveyden vaihtaminen

Jos tietokoneesi, tablettisi tai puhelimesi tukee isoimpia WiFin kanavaleveyksiä, voit käyttää nopeampaa 40 tai 80MHz kaistanleveyttä. Tämä parantaa WiFi-verkon yhteysnopeutta, jos kuuluvuusalueellasi ei ole muita tukiasemia. Oletuksena DNA:lle räätälöidyissä modeemeissa kanavanleveys on automaattisella asetuksella, jolloin isompi kanavaleveys otetaan käyttöön, jos mahdollista.

Huomaathan, että jos kuuluvuusalueellasi on paljon muita tukiasemia, esim. kerrostalossa kaupungissa, voi asetuksesta olla haittaa sekä sinulle että muille lähialueen käyttäjille. Lisätietoa löydät mallikohtaisista ohjeista modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta.


Salaa WiFi-yhteytesi

Oma langaton lähiverkkosi kannattaa aina suojata. Koska langaton verkko toimii myös seinien läpi, saattaa WiFi-yhteytesi ulottua myös naapurille asti. 

Salaamalla yhteytesi, estät ulkopuolisia käyttämästä laajakaistaliittymääsi luvattomasti ja estät heitä ottamasta haltuun yhteyttäsi. Salaus koskee vain modeemin ja tietokoneen välistä langatonta nettiyhteyttä. Langattomassa lähiverkossa suosittelemme käytettäväksi niin kutsuttua WPA2 (Wi-Fi Protected Access) -salausta. Se on käytettävissä olevista vaihtoehdoista tällä hetkellä turvallisin.

Muistathan, että modeemin ja tietokoneen välinen suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten verkkoyhteyksiä, viruksia tai tietomurtoja vastaan. Suosittelemme DNA Nettiturvan hankkimista. Se on helppo ja vaivaton tapa huolehtia tietokoneen tietoturvasta. Tutustu DNA Nettiturvaan

DNA:n kustomoidut modeemit ovat oletuksena salattuja eli vaativat salasanan. Lisätietoa löydät mallikohtaisista ohjeista modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta.
 

Katso lisäohjeet ja hienosäädöt videolta

Vielä muutama WiFi-niksi

1. Kun vaihdat modeemia tai reititintä, WiFi- eli WLAN-yhteyden asennus voi olla myös superhelppoa! Tee näin: vaihda modeemin tai reitittimen asetuksista WiFin nimi ja salasana samaksi kuin vanhassa modeemissasi. Näin WiFiä ei tarvitse asentaa uudelleen käyttölaitteisiin, vaan ne toimivat vanhoilla asetuksilla, mutta uudella modeemilla ja nopeudella!


2. Joissakin taloissa ja asunnoissa modeemin joutuu asentamaan WiFin kannalta huonosti kellariin tai kytkinkaappiin. Ratkaisu tähän löytyy hankkimalla kaksi samanlaista modeemia, joista toinen reitittää yhteyttä kytkinkaapissa ja toinen jakaa netin langattomasti ja sillattuna huoneistossa. Parhaimman mahdollisen laitteiston tähän käyttöön voit tilata DNA:n nettikaupasta.


3. Jos haluat nimetä 2Ghz ja 5Ghz taajuudet samannimisiksi ja antaa käyttölaitteen valita oikean taajuuden, kytke päälle "band steering" -ominaisuus. Huomioithan, että ko. yhdistelmällä WiFi ei välttämättä toimi oikein kaikilla käyttölaitteilla.


4. Harkitse edistyneiden WiFi-asetusten käyttöönottoa, jos nämä löytyvät modeemista. Beamforming, Airtime Fairness ja esimerkiksi pakotus AC-standardiin voivat parantaa yhteyttä huomattavastikin, mutta tuottavat ongelmia yhteensopimattomilla käyttölaitteilla.