WiFi eli langaton verkko

Näin saat WiFi-verkosta eniten irti

Langattoman verkon eli WiFi-verkon kautta netinkäyttö on helppoa, monille laitteille yhtä aikaa. Verkon maksiminopeuksiin ei vielä langattoman verkon kautta päästä, mutta huolehtimalla laitteiden päivityksistä ja modeemin oikeanlaisesta sijoittelusta, saat netistä täyden ilon irti.

Modeemin asennus ja sijoittelu

Asenna modeemi ja muokkaa sitten WiFi-verkon asetukset modeemista itselle sopiviksi. Modeemien ohjeet löydät osoitteesta www.dna.fi/tuki-modeemit ja mokkuloiden ohjeet osoitteesta www.dna.fi/tuki-mokkulat.

Sijoita modeemisi oikein

Ota huomioon mm. seuraavat asiat:

 • Jokainen este heikentää WiFin kantavuutta. Wifi-signaali kulkeutuu kyllä ovien, ikkunoiden ja kevyempien seinärakenteiden läpi, mutta ne vaimentavat signaalia.
 • Myös jotkin kodin elektroniikkalaitteiden - tietokoneet, mokkulat, mikroaaltouunit, viihde-elektroniikka, energiansäästölamput - voivat aiheuttaa häiriöitä.
 • Pahiten WiFi-signaalin kulkua estävät metalli, betoni, tiili ja kivi.
 • Toisaalta myös naapurin WiFi voi häiritä omaasi.

Jotta langaton WiFi-yhteytesi olisi paras mahdollinen, sijoita modeemisi oikein:

 • Mahdollisimman kerkeiselle paikalle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon ja käyttölaitteisiin
 • Keskimääräistä pöytätasoa korkeammalle. Sijoita se mahdollisimman ylös ja korkealle esim. kaapin päälle
 • Mahdollisimman kauas ylläolevista häiriötekijöistä

Jos käytössäsi on mokkula, paremman yhteyden voit saada  4G-lisäantennilla, jolloin mokkula on helpompi sijoittaa WiFin kannalta paremmalle paikalle. Isoissa kodeissa tai muuten haasteellisissa ympäristöissä pelkkä modeemin keskeiselle paikalle sijoittaminen ei välttämättä riitä. Tälläisissä tapauksissa ainoa keino voi olla useamman tukiaseman eli modeemin tai mokkulan käyttö. Tähän tarkoitukseen on olemassa Mesh-Wifi järjestelmä, joka usean tukiaseman turvin rakentaa koko taloon yhtenäisen ja optimoidun WiFi-verkon. 

Jos WiFi-yhteytesi näidenkin toimenpiteiden jälkeen pätkii tai on hidas, lue muut ohjeet tältä sivulta tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. 

Ongelmia langattoman netin kanssa?

Ennen kuin muutat WiFi-asetuksia, tee näin:

 1. Tarkasta päivitykset ja päivitä laite mahdollisuuksien mukaan.
 2. Resetoi modeemi. Yleensä reset-nappi löytyy laitteen joltain sivulta. Paina sitä 30 sekuntia.
 3. Tyhjennä selaimesi välimuisti ja historiatiedot selaimen asetuksista (offline-tiedostot, evästeet jne.).
 4. Päivitä laitteet: tabletit, puhelimet, TV:t ja  kaikki muut modeemin yhteydessä olevat laitteet.
 5. Käynnistä laitteet uudelleen. Windows 10 -kone kannattaa käynnistää uudestaan shift-nappulaa pohjassa pitämällä. Esim. tabletit ja muut mobiililaitteet kannattaa käynnistää uudestaan kytkemällä ensin virrat pois yli 30 sekunnin ajaksi. 
 6. Jos ongelma poistuu käyttäessä nettijohtoa (eikä ole korjaantunut ylläolevilla ohjeilla), vika on suurella todennäköisyydellä langattomassa WiFi-verkossa.
 7. Jos ongelma toistuu WiFissa ja nettipiuhalla, kyse voi olla verkkopuolen ongelmasta ja esim. paikallisesta häiriöstä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, jossa on viimeisin tieto verkon häiriöistä ja esim.  tukiasesmien paikoista tai käytettävistä 4G-taajuuksista.

Lisätietoa ja vinkkejä netin käyttöön löydät osoitteesta:  www.dna.fi/tuki-netti

Tutustu vielä näihin ohjeisiin:

Lisää vinkkejä videoilla:

Vielä muutama WiFi-niksi

1. Kun vaihdat modeemia, tee näin: vaihda uuden modeemin asetuksista WiFin nimi ja salasana samaksi kuin vanhassa modeemissasi. Näin WiFiä ei tarvitse asentaa laitteisiisi uudelleen, vaan ne toimivat vanhoilla asetuksilla, mutta uudella modeemilla ja nopeudella.


2. Joissakin taloissa ja asunnoissa modeemin joutuu asentamaan WiFin kannalta haastavasti kellariin tai kytkinkaappiin. Hanki tällöin kaksi samanlaista modeemia, joista toinen reitittää yhteyttä kytkinkaapissa ja toinen jakaa netin langattomasti ja sillattuna huoneistossa. Tähän löytyy sopiva vaihtoehto myös DNA:n nettikaupasta.


3. Jos haluat nimetä 2Ghz- ja 5Ghz-taajuudet samannimisiksi ja antaa käyttämäsi laitteen valita oikean taajuuden, kytke päälle "band steering" -ominaisuus. Huomioithan, että ko. yhdistelmällä WiFi ei välttämättä toimi oikein kaikilla laitteilla.


4. Voit halutessasi ottaa käyttöön myös edistyneet WiFI-asetukset, jos modeemistasi ne löytyvät. Beamforming, Airtime Fairness ja esimerkiksi pakotus AC-standardiin voivat parantaa yhteyttä huomattavastikin, mutta tuottavat ongelmia yhteensopimattomilla laitteilla.