Tervetuloa 5G!

5G tuo uusia mahdollisuuksia nopeuksien parantamiseen
– nopeammin latautuvia videoita ja sukkelampaa nettiselailua.

5G-liittymät nyt myynnissä

Tutustu

5G:stä puhutaan paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Mobiiliverkkojen seuraava kehitysaskel 5G on kaikkien huulilla. Uusia asioita on luvassa paljon, mutta suurimmat muutokset näkyvät vasta muutaman vuoden päästä. 5G-teknologia kehittyy koko ajan, eivätkä kaikki 5G:n mahdollisuudet ole vielä selvillä. 

Moni muistaa sen tunteen, kun selasi puhelimellaan ensimmäisen kerran nettiä 4G-liittymällä vanhan 3G:n jälkeen. Nopeus moninkertaistui ja viiveet puolittuivat, jolloin nettisivut latautuivat yhtäkkiä niin nopeasti, että päätä melkein huimasi. Myös 5G nostaa nopeuksia merkittävästi, jopa kymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna.

Milloin 5G tulee?

Osittain 5G on jo täällä, se ei kuitenkaan tule kertarysäyksellä. 4G-netti lanseerattiin jo vuonna 2011, ja sekin nopeutuu edelleen koko ajan, kun lisää kapasiteettia otetaan käyttöön verkossa. 5G ei korvaa 4G:tä vielä pitkään aikaan, vaan täydentää sitä vaiheittain.  

 

Mitä 5G mahdollistaa?

Ensimmäisenä DNA:n 5G-verkosta pääsevät hyötymään pientaloasujat, joille 5G tuo oman ruuhkattoman nettikaistan kotiin. 5G:llä päästään lähes kuituun verrattaviin nopeuksiin – jopa gigaan. 

5G:llä katsot hyvälaatuista sisältöä esimerkiksi Netflixin ja Areenan suoratoistopalveluista pätkimättä, pelaaminen verkossa on viiveetöntä ja etätyöt sujuvat. Verkon viipaloinnin eli slicingin avulla 5G-verkon palveluita voidaan mukauttaa sekä kotien että yritysten tarpeisiin. Verkon viipaloinnilla mahdollistamme käyttäjälle oman häiriö- ja ruuhkavapaan kaistan – oli se sitten kodin netti tai yrityksen IoT-sovellus.

5G mahdollistaa sen, että mobiiliverkkoa aletaan käyttämään entistä enemmän kaikkeen muuhunkin kuin puhelimien tai muiden mukana kulkevien päätelaitteiden välityksellä viestimiseen. 

Mitä käy 4G:lle?

4G ei ole katoamassa minnekään, sillä 5G-teknologiaa rakennetaan ensivaiheessa olemassa olevan 4G:n päälle niin sanottuna kapasiteettikerroksena. DNA jatkaa myös uusien 4G-tukiasemien rakentamista ja 4G-toiminallisuuksien kehittämistä, minkä ansiosta myös 4G-palveluiden käytettävyys paranee edelleen. 

DNA mukana vauhdissa

DNA on 5G-kehityksessä vahvasti mukana. Se on aloittanut 5G-testaukset Ericssonin kanssa jo vuonna 2017 ja tarjoaa kilpailukykyisiä 5G-palveluita asiakkailleen sitä mukaa, kun kansainväliset 5G-standardit varmistuvat ja laitteita on saatavilla.

Miten sitten käy 4G:n?  Se ei ole katoamassa minnekään, sillä 5G-teknologiaa rakennetaan ensivaiheessa olemassa olevan 4G:n päälle niin sanottuna kapasiteettikerroksena. DNA investoi myös jatkuvasti uusien 4G-tukiasemien rakentamiseen ja 4G-toiminallisuuksiin, minkä ansiosta myös 4G-palveluiden käytettävyys paranee edelleen.

5G:n kehityspolku

2018 - 5G-teknologian pilotointi ja toimilupien jako


2019 - Kaupallinen toiminta alkaa taajamissa 3,5 GHz:n taajuusalueella. 5G toteutetaan 4G:n päälle ”lisäkerroksena”


2020 - Uusia taajuusalueita ja toiminta laajenee haja-asutusalueille


2025 – 5G-peitto on jo hyvin kattava ja 5G-palvelut ovat virtualisoinnin ansiosta joustavasti tarjolla

Mikä 5G?

  • Luotettavuus ja toimintavarmuus ovat nykyisiä verkkoja paremmat
  • Vähintään kymmenkertaiset nopeudet ja jopa gigan yhteydet
  • Suoratoistopalveluiden, TV-ohjelmien ja videoiden parempi laatu ja pätkimättömyys tekevät katselusta entistä elämyksellisempää
  • Välitön yhteys minimaalisella viiveellä nostaa pelaamisen uudelle tasolle

Netin tuki

Netti kotiin tai mukaan, yhteen tai useampaan laitteeseen. Vinkit sopivan netin valintaan tai pulmatilanteisiin löydät täältä.

Tutustu vinkkeihin