Tervetuloa 5G!

5G tuo uusia mahdollisuuksia nopeuksien parantamiseen - nopeammin latautuvia videoita ja sukkelampaa nettiselailua.

Mikä on 5G ja mihin sitä tarvitaan?

Meillä on tarve kehittää jatkuvasti uutta tekniikkaa ja tehdä asioita entistä paremmin, jotta sinun arkesi olisi sujuvampaa. Tämä pätee matkapuhelinverkkoihinkin. 5G on uusi tekniikka, jolla netti muuttuu entistä nopeammaksi ja ulottuu jatkossa muihinkin kodin laitteisiin kuin puhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin.

5G:n varaan tulee rakentumaan aivan uudenlaisia palveluita ja tapoja hoitaa asioita. Se mahdollistaa sen, että matkapuhelinverkkoa voivat käyttää kaikenlaiset muutkin laitteet kuten erilaiset sensorit tai vaikka teollisuuden, terveydenhuollon ja liikenteen moninaiset prosessit.

5G:llä lisää vauhtia yhteyksiin

Suomalaiset ovat maailman kärkikastia mobiilidatan siirtomäärissä – liittymäkohtainen tiedonsiirtomäärä on huippuluokkaa, koska meillä on laadukkaat yhteydet, rajattoman tiedonsiirron hinnoittelumallit ja mobiilidatan edullinen hintataso.
Näytä lisää

Neljännen sukupolven matkapuhelinverkko ei kuitenkaan enää kovin pitkään riitä ihmisten ja yritysten tarpeisiin. Mobiilidataliikenne DNA:n verkossa on nelinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana, joten tiedon valtatiellä on paikoin ruuhkaa. Onneksi ratkaisukin on tulossa, kun 5G-teknologia tuo uusia mahdollisuuksia etenkin nopeuksien parantamiseen ja viiveen pienentämiseen.

Käyttäjät huomaavat 5G:n tulon ensimmäiseksi datanopeuksien kasvamisena. Aluksi nopeus on noin kymmenkertainen nykyiseen 4G:hen verrattuna. Myöhemmin vauhti tulee vain kasvamaan. Nopeus merkitsee esimerkiksi nopeammin latautuvia videoita ja sukkelampaa nettiselailua.

Viive, jota ei huomaa

5G:n valttina on nopeuden lisäksi se, että sen vasteaika eli viive on huomattavasti pienempi kuin nykyisessä 4G:ssä. Viiveessä on kyse siitä, kuinka nopeasti verkko vastaa käyttäjälle. Asiaa voitaisiin verrata pikajuoksuun. Nopeakaan juoksuvauhti ei riitä, jos lähtee telineistä liian hitaasti.

4G-verkon viive on reilusta kymmenestä millisekunnista ylöspäin. Kuulostaa pieneltä, mutta asialla on merkitystä etenkin yrityksille ja niiden käyttämille viivekriittisille IoT-ratkaisuille. Tietyt IoT-ratkaisut, eli teollinen internet ja esineiden internet vaativat pienempää viivettä, jota ei 4G:n avulla pystytä tarjoamaan.

Kun itseajavan auton pitää saada ”yhteys” edellä ajavaan autoon turvallisuuden lisäämiseksi on tärkeää, ettei viivettä ole. Kun edellä ajava jarruttaa, pitää takana tulevan auton jarruttaa myös välittömästi. Älyliikenne ei ole riippuvainen matkaviestinverkoista, mutta matkaviestinverkko voi tehostaa liikennettä tai lisätä liikenneturvallisuutta.

Tavallista kuluttajaa viive ei haittaa luultavasti niin paljon, paitsi jos on innokas verkkopelaamisen harrastaja. Kymmenessä millisekunnissa vastustaja ehtii kyllä tehdä maalin, jos oma maalivahti ei reagoi riittävän nopeasti.

Verkkojen verkko

5G mahdollistaa sen, että matkapuhelinverkkoa aletaan entistä enemmän käyttää kaikkeen muuhunkin kuin matkapuhelimien tai muiden kannettavien päätelaitteiden välityksellä viestimiseen. 5G:ssä verkkoa voivat käyttää kaikenlaiset muutkin laitteet, sensorit ja kodinkoneet, teollisuuslaitteista puhumattakaan. 5G:n osalla ei ole ehkä enää mielekästä edes puhua matkapuhelinverkosta, se on verkkojen verkko, joka mahdollistaa IoT:n laajamittaisen hyödyntämisen.

5G:n mahdollisuudet ja hyödyt ovat valtavat. Sen varaan tulee rakentumaan aivan uudenlaisia palveluita ja tapoja hoitaa asioita. Monet asiat, joista nyt haaveilemme ja visioimme, perustuvat 5G:n hyödyntämiseen, esimerkiksi etänä tehtävät leikkaukset ja älyliikenne vaativat yleistyäkseen nopeaa ja viiveetöntä verkkoa.

DNA mukana vauhdissa

DNA on 5G-kehityksessä vahvasti mukana. Se on aloittanut 5G-testaukset Ericssonin kanssa jo vuonna 2017 ja tarjoaa kilpailukykyisiä 5G-palveluita asiakkailleen sitä mukaa, kun kansainväliset 5G-standardit varmistuvat ja laitteita on saatavilla.

Miten sitten käy 4G:n?  Se ei ole katoamassa minnekään, sillä 5G-teknologiaa rakennetaan ensivaiheessa olemassa olevan 4G:n päälle niin sanottuna kapasiteettikerroksena. DNA investoi myös jatkuvasti uusien 4G-tukiasemien rakentamiseen ja 4G-toiminallisuuksiin, minkä ansiosta myös 4G-palveluiden käytettävyys paranee edelleen.

5G:n kehityspolku

2018 - 5G-teknologian pilotointi ja toimilupien jako


2019 - Kaupallinen toiminta alkaa taajamissa 3,5 GHz:n taajuusalueella. 5G toteutetaan 4G:n päälle ”lisäkerroksena”


2020 - Uusia taajuusalueita ja toiminta laajenee haja-asutusalueille


2025 – 5G-peitto on jo hyvin kattava ja 5G-palvelut ovat virtualisoinnin ansiosta joustavasti tarjolla

Mikä 5G?

  • 5G on uusi teknologia ja standardi, joka moninkertaistaa datanopeuden ja pienentää vasteaikaa eli viivettä
  • 5G mahdollistaa uusien palveluiden toteuttamiseen matkapuhelinverkoissa
  • 5G-standardointi etenee vaiheittain: entistä kehittyneemmästä mobiililaajakaistasta siirrytään viivekriittisten palveluiden ja sekä IoT-laitteiden väliseen kommunikaatioon
  • Ensimmäiset 5G-päätelaitteet ovat kodinlaajakaistakäyttöön soveltuvia reititinlaitteita. Nyt myytävät ja aiemmin ostetut puhelimet eivät toimi 5G-verkossa.

Netin tuki

Netti kotiin tai mukaan, yhteen tai useampaan laitteeseen. Vinkit sopivan netin valintaan tai pulmatilanteisiin löydät täältä.

Tutustu vinkkeihin