Hyvät kuulokkeet, parempi treeni – muista nämä vinkit kuulokeostoksilla
Musiikki auttaa saamaan urheilusta tehot irti, mutta millaiset kuulokkeet kannattaa valita, jotta äänimaailman ja liikkumisen liitto olisi täydellinen? Lue parhaat vinkit treenikuulokkeiden valintaan.
Kuuntelet treenatessasi sitten musiikkia, äänikirjoja tai podcasteja, laadukkaat, liikkumiseen soveltuvat kuulokkeet auttavat sinua keskittymään itse suoritukseen – ei solmussa oleviin johtoihin, putoileviin korvanappeihin tai särisevään äänentoistoon. DNA:n valikoimapäällikkö Jere Huittinen neuvoo huomioimaan nämä neljä asiaa:
-
Hyvin istuva malli
-
Riittävä akunkesto ja kätevä ladattavuus
-
Helppo äänen ja muiden toistuvimpien toimintojen ohjattavuus
-
Kosteudenkestävyys ja muut ja hyödylliset lisäominaisuudet
Hyvin istuva malli – langattomuus on päivän sana
Urheillessa voi käyttää nimenomaan urheiluun suunniteltuja kuulokkeita, mutta myös monet peruskuulokkeet ajavat asian.
Ykkösjuttu on, että kuulokkeet pysyvät tukevasti paikallaan. Mallivaihtoehtoja kuulokkeissa riittää: on nappia, lappua ja kuppia. Sopiva malli selviää testailemalla ja on pitkälti myös makuasia.
Joitain kuulokemalleja saa säädettyä itselle sopivaksi. Esimerkiksi nappikuulokkeissa on monesti mukana erikokoisia pehmustepäitä, joilla napit saa vielä paremmin istumaan omaan korvaan. Headseat-kuulokkeissa taas voi säätää pantaa.
Toinen hyödyllinen piirre treenikuulokkeissa on huomaamattomuus. Moni treenaaja suosiikin täysin langattomia kuulokkeita, joissa ei ole johtoja häiritsemässä liikkumista.
Langattomuuden suuri suosio näkyy myös puhelinten kehityksessä: uusimmissa malleissa ei välttämättä ole enää perinteistä kuulokeliitäntää. Jos siis hankit perinteiset johdolliset kuulokkeet, tarkista tarvitsetko puhelimeesi myös välikappaleen, jolla kuulokkeet yhdistetään puhelimeen.
Riittävä akunkesto – näppäränä uutuutena latauskotelo
Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että kuulokkeista loppuu akku juuri, kun olet lähdössä urheilemaan.
Jos siis ostat langattomat kuulokkeet, kiinnitä huomiota siihen, että niissä on riittävä akunkesto. Tyypillisesti langattomissa kuulokkeissa riittää virtaa 3–5 tuntia, parhaimmissa malleissa jopa kymmenen tuntia.
Kuulokkeiden lataus täyteen kestää keskimäärin 1–3 tuntia. Niiden mukana tulee säilytyskotelo, joka toimii samalla latauskotelona. Kuulokkeet siis latautuvat samalla kun lepäävät kotelossaan – eikä johtoa ja virtalähdettä edes tarvita. Täyteen ladatussa latauskotelossa on virtaa yleensä noin 10-30 tuntia, ja kun se loppuu, ladataan koteloa.
Joissakin latauskoteloissa on lisäksi pikalatausominaisuus. Se tarkoittaa sitä, että yleisesti noin 10–15 minuutissa kuulokkeisiin saa jo tunnin verran lisää virtaa. Näppärää esimerkiksi juuri silloin, kun huomaat lenkille lähtiessäsi kuulokkeiden simahtaneen.
Ohjattavuus vauhdissa – älykkäät hipaisunäppäimet ja komennot
Urheillessa on kätevää, että biisin vaihtaminen tai äänikirjan pysäyttäminen hoituu helposti vauhdissa ilman, että tarvitsee keskeyttää treeni ja kaivaa puhelin taskusta.
Useimmissa kuulokkeissa komentoja voi antaa napauttamalla kuulokkeen sivua tai fyysistä nappia erilaisilla painalluksilla.
Esimerkiksi näin:
- Yksi napautus = musiikki pysähtyy. Uusi napautus ja musiikki jatkuu.
- Kaksi napautusta = kappale vaihtuu.
- Kolme napautusta = kappaleen voi aloittaa alusta.
Eri kuulokebrändeillä on myös omia erikoisuuksiaan. Esimerkiksi JBL:n kuulokkeissa on TalkThru-ominaisuus: jos vaikka törmäät lenkkipolulla ystävääsi, voit siirtää musiikin soimaan taustalle ja keskustella niin, ettei kuulokkeita tarvitse ottaa lainkaan pois päästä. Joissain malleissa taas painallusten komennot voi määrittää itse.
Kätevät ominaisuudet – kosteudenkestävyys ja ympäristön havainnointi
Urheiluun kuuluu olennaisena osana hikoilu, ulkolajeihin silloin tällöin myös sade. Siksi treenikuulokkeiden olisi hyvä sietää kosteutta. Siitä kertoo kansainvälinen IP-standardi.
IP-kirjainyhdistelmän perässä on usein numeroita. Ensimmäinen numero kertoo, kuinka hyvin kuulokkeet sietävät kiinteitä asioita kuten pölyä. Toinen numero taas viittaa vedenkestävyyteen. Esimerkiksi IP54-, IP68-, ja IPX4-merkityt kuulokkeet sopivat mainiosti lenkkeilytarkoituksiin.
IPX7-merkintä tarkoittaa, että kuulokkeet kestävät myös lyhytaikaisen veteen upotuksen. Silloin kuulokkeet sopivat jopa uintiin – sukeltamista ne eivät kuitenkaan kestä.
Jos lajisi on kävely, pyöräily tai muu sellainen, jota voi harrastaa kaupungissa tai liikenteen seassa, on ympäristön havainnointi tärkeää. Vastamelukuulokkeet, jotka blokkaavat ympäröivän äänimaailman, eivät ole parhain valinta näihin lajeihin. Sen sijaan ne ovat omiaan esimerkiksi kuntosalille, jossa on turvallista luoda oma äänieristetty kupla ja nauttia täysillä lempimusiikin bassosta ja kirkkaasta äänentoistosta.
Monissa kuulokkeissa on ympäristön havainnointia helpottava toiminto, jonka avulla voi kuulla samaan aikaan sekä musiikin että ympäröivät äänet. Esimerkiksi JBL nimittää tätä Ambient Aware -toiminnoksi ja Jabra HearThrough -ominaisuudeksi. Sonyn Headphones Connect -sovellus puolestaan tunnistaa kuuntelutilanteen – esimerkiksi matkustuksen, kävelyn tai odottamisen – ja automaattisesti säätää ääniasetukset sen mukaan.
Yksi uutuustuote on myös luujohdekuulokkeet, joita valmistaa muun muassa Aftershokz. Niissä kuulokeosat asetetaan ohimoille, josta ääni ohjautuu luun kautta korvaan. Korvakäytävät jäävät auki, jolloin pysyt paremmin kärryillä, mitä ympärilläsi tapahtuu.
Kun on aika meditoida, joogata tai muuten vain rauhoittua, kuulokkeiden vastameluominaisuudesta on hyötyä:
Ymmärrä kuulokesanastoa:
- in-ear = kuulokkeet, joissa korvanapit asetetaan korvakäytävään.
- on-ear = kuulokkeet, jotka asettuvat korvan päälle lepäämään.
- over-ear = kuppimalliset kuulokkeet, jotka peittävät koko korvan.
- ear-hook = kuulokkeissa on sanka, joka tulee korvan ympärille ja pitää ne paikallaan.
- open-ear = luujohdekuulokkeet. Ohjaavat äänen luun kautta korvakäytävään.
- IP-luokitus kuulokkeiden tiedoissa = merkki siitä, että kuulokkeet kestävät vähintään satunnaista kastumista, kuten hikoilua tai vesiroiskeita.
- true wireless = täysin langattomat kuulokkeet.
Tiedätkö milloin ja miksi sinun kannattaa kuunnella musiikkia?
Töissä keskittyminen harhailee etkä saa mitään aikaan? Presentaation pitäminen suurelle yleisölle jännittää? Juoksulenkki on ponnetonta löntystämistä? Muun muassa näissä tilanteissa ratkaisu löytyy musiikista ja musiikkilaitteista. Musiikkitutkija kertoo, miten saat musiikista parhaan hyödyn irti.
Musiikissa on kummallista voimaa. Oma lempibiisi saa hyvälle tuulelle, ja menevä kohta kappaleessa kannustaa vetämään lenkillä loppukirin. Toisaalta herkkä biisi saa silmät kostumaan, ja jokin kappale voi kuulostaa niin hyvältä, että se aiheuttaa kylmiä väreitä.
Psykologian dosentti ja musiikkikasvatuksen apulaisprofessori Suvi Saarikallio Jyväskylän yliopistosta selittää musiikin tehon perustuvan muun muassa hormoneihin. Kun kuulet musiikkia, josta pidät, aivosi vapauttavat kroppaan mielihyvähormonia, dopamiinia, ja stressihormonin eli kortisolin määrä kehossasi vähenee.
Olennaista on nimenomaan se, että itse pidät kyseisestä musiikista. Sama musiikki ei toimi kaikille.
”Esimerkiksi hevimetallin osalta on tehty tutkimuksia, että faneille se tuo onnellisuutta ja voimaannuttaa, mutta toisia se hermostuttaa, ärsyttää ja nostaa aggressiotasoa”, Saarikallio kertoo.
Lue asiantuntijan vinkit siihen, milloin ja miten voit tuoda arkeesi lisää hyvää oloa musiikin avulla.
Matkalla töihin: musiikilla virkeään työmoodiin
Onko sinulla vaikeuksia saada aivot käyntiin aamulla ja virittää itsesi rennosta koti-minästä tehokkaaseen työ-minään? Jos haluat piristyä ja päästä työmoodiin heti aamusta, kuuntele matkalla töihin musiikkia.
”Musiikki sopii hyvin siirtymiin, sillä sen vaikutus energiaan ja mielialaan on tehokas. Sillä saa itsensä nopeasti siirtymään olotilasta toiseen”, Saarikallio selittää.
Kun kuuntelet musiikkia työmatkan ajan, olet töihin päästyäsi paitsi hyvällä tuulella ja energinen lisäksi skarppina: musiikin kuuntelu on aivoille lempeä aamujumppa.
Töissä kotitoimistolla tai avokonttorissa: Musiikki tehostaa keskittymistä ja häivyttää hälyn
Takkuaako töihin keskittyminen? Häärääkö koko perhe ympärilläsi kotitoimistolla? Kaipaatko työrauhaa etätyöhön? Vai häiritseekö taustamelu avokonttorissa? Laita kuulokkeet päähän ja pistä lempimusiikkisi soimaan.
Musiikin kuuntelu voi auttaa saamaan enemmän aikaan töissä, sillä se nostaa vireystilaa ja saa paremmalle tuulelle. Lisäksi se virittää aivot tiedonkäsittelytilaan. Tämä johtuu siitä, että musiikin kuuntelu on itseasiassa kovaa työtä aivoille.
”Kuulija itse kokee vain nautiskelevansa musiikista, mutta samalla aivot tekevät tosi kovaa jumppaa ymmärtääkseen, mistä tällaisessa äänivirrassa on oikeastaan kysymys”, Suvi Saarikallio kertoo.
Toisia musiikin kuuntelu auttaa keskittymään paremmin kuin toisia: esimerkiksi ekstrovertille musiikin kuuntelu töitä tehdessä voi sopia paremmin kuin introvertille, joka kaipaa muutenkin vähemmän ärsykkeitä ja pystyy keskittymään parhaiten hiljaisuudessa.
Kokeile töissä näitä musiikkikikkoja:
- Parhaiten työskentelyn taustalle sopii taustamusiikki, joka ei varasta huomiota työnteolta eikä kuormita aktiivista työmuistia.
- Jos esimerkiksi lyriikat häiritsevät keskittymistäsi, kokeile instrumentaalista musiikkia.
- Jos työskentelet kotona etätyössä, avokonttorissa tai muuten hälyisessä ympäristössä, kuulokkeista kuunneltu tasainen taustamusiikki häivyttää ympäristön äänet.
- Tehokkaimmin suljet ylimääräiset äänet pois vastamelukuulokkeilla.
Työskenteletkö etänä? Saat työrauhan kotonasi työhön ja opiskeluun vastamelukuulokkeilla:
Kotitöissä: Energiset kappaleet saavat tarttumaan toimeen
Tiskivuori on kasvanut korkeaksi, illallinen odottaa tekijäänsä ja imuroidakin pitäisi, mutta kotitöiden tekeminen ei huvita? Viritä itsesi reippaaseen siivouspuhtiin energisellä musiikilla. Eikä hommia edes tule puurrettua hammasta kiristellen, sillä musiikki nostaa mielialaa.
Silläkin on väliä, millainen rytmi kuuntelemassasi musiikissa on. Tahdistat nimittäin automaattisesti puuhailuasi musiikin mukaan. Jos haluat saada nopeasti valmista, valitse nopeatempoisia kappaleita.
Deezer-musiikkipalvelu tuo 53 miljoonaa kappaletta puhelimeesi. Tutustu Deezeriin
Langattomat kaiuttimet tuovat rytmit sinne, missä tapahtuu:
Urheillessa: Musiikista vauhtia ja voimaa treeniin
Jos lenkillä askel tuntuu raskaalta tai rauta ei nouse, musiikin kuuntelu voi auttaa. Pane soimaan nopeatempoista ja rytmikästä musiikkia, niin saat itsestäsi parhaat tehot irti.
Kokeile urheillessa näitä musiikkikikkoja:
- Jos lenkillä taskussa hyppivä puhelin häiritsee, kokeile käsivarsikoteloa, jossa puhelin kulkee mukana helposti. Voit vaihtaa kappaleita kotelon suojamuovin läpi, eikä puhelinta tarvitse aina kaivaa esille.
- Muista langattomat kuulokkeet. Ne ovat erityisen kätevät salilla treenatessa, kun kuulokkeiden johdot eivät sotkeudu tankoihin ja käsipainoihin.
- Puhelimen sijasta treenatessa voi soittaa musiikkia myös älykellosta. Älykello yhdistetään Bluetoothin avulla langattomiin kuulokkeisiin (tarkista toiminto älykellon asetuksista).
Käsivarsikotelossa tai juoksuvyöllä puhelin kulkee vaivattomasti mukana treenatessa:
Nukkumaan mentäessä: Rauhallinen musiikki rentouttaa
Kamomillateet on juotu, kirjaa luettu ja lampaat laskettu – mutta edelleen päivän tapahtumat pyörivät mielessä etkä pysty rentoutumaan? Kokeile, jos musiikki saisi mielen rauhoittumaan.
”Musiikkia kuunnellessa saattaa huomaamattaan saada työstettyä ajatukset ja päivän kokemukset. Musiikin soljuva virta kantaa pois päivän murheista ja rentouttaa.”
Kokeile illalla näitä musiikkikikkoja:
- Himmennä valot, kömmi mukavaan asentoon peiton alle ja valitse hidastempoista ja rauhoittavaa musiikkia – kuin lapsille laulettavat tuutulaulut.
- Voit etsiä netistä rentoutumiseen tarkoitettuja soittolistoja tai pidempiä miksauksia, jotta voit keskittyä rentoutumiseen kappaleiden vaihtamisen sijasta.
- Puhelimessa on hyvä olla illalla päällä sinisen valon suodatin, jota näytön valo ei saa sinua virkistymään.
Ennen esiintymistä: Voimabiisi antaa itsevarmuutta
Jännittävä tilanne, kuten puheen pitämien tai työhaastattelu, voi nostaa hikikarpalot otsalle, punan poskille ja saada sydämen hakkaamaan tuhatta ja sataa. Jos haluat mieluummin astella tilanteeseen itsevarmana, ota jännityksestä niskalenkki musiikin avulla. Listaa itsellesi kappaleita, joista saat erityisen paljoni voimaa ja varmuutta. Ennen esiintymistä tai muuta jännittävää tilannetta, laita voimabiisisi soimaan.
”Monestihan jännittäminen vaikka työhaastattelussa on paljolti kiinni siitä, miten saamme oman tunnereaktiomme hallintaan. Omalla voimabiisillä voi saada luotua tietyn turvan tunteen – että kyllä minä pärjään.”
Tiedät itse, mikä on juuri sinun voimabiisisi. Ehkä se on kappale, joka soi kuulokkeissasi maratonin loppusuoralla ja tuo sinulle edelleen voittajafiiliksen. Tai ehkä se on tietty laulu, jonka sanat valavat sinuun uskoa itseesi.
Juhlissa: Musiikki kohottaa tunnelmaa ja luo yhteenkuuluvuutta
Musiikki kuuluu juhliin itsestään selvästi, mutta paitsi että se yleisesti kohottaa tunnelmaa, sillä on syvempikin merkitys:
”Kun musiikki soi, tahdistumme samaan sykkeeseen, mikä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sillä on ollut evoluutionaarinen merkitys, että musiikki on vahvistanut kuuluvuutta toinen toisiimme ja omaan ryhmäämme.”
Kokeile juhlissa näitä musiikkikikkoja:
- Yksinkertaisimmillaan taustamusiikkia voi soittaa vaikkapa Bluetooth-kaiuttimen kautta puhelimesta.
- Omat soittolistat ovat takuuratkaisu hyvään musiikkiin. Tutki myös suoratoistopalveluiden valmiita musiikkikategorioita ja listoja, niistä voit löytää yllättäen uusi suosikkejasi.
- Jos haluat satsata juhlien musiikkiin, hanki paikalle live-esiintyjä, joka luo tilaisuudesta ainutlaatuisen.
Surullisena: Musiikki auttaa käsittelemään tunteita
Elämän menetyksissä ja suruissa moni kokee saavansa lohdutusta musiikista. Musiikki auttaa käsittelemään tunteita sekä melodiallaan että sanoituksellaan.
”Musiikki voi ikään kuin soittaa surusi ulos ja soida niitä sävyjä, mitä tunnet. Sitä kautta tulee lohdutuksen tunne ja kokemus, että musiikki ymmärtää minua ja antaa oikeutuksen tunteilleni.”
Tutkimusten mukaan parisuhteen päätyttyä musiikin kuuntelu auttaa erosurun prosessoimisessa ja erosta ylipääsemisessä. Jossain vaiheessa, kun haikeita rakkauslauluja on kuunnellut tarpeeksi, soittolistaa kannattaa pikkuhiljaa vaihtaa iloisempaan ja voitokkaampaan sävyyn.
”Musiikilla voi myös repäistä itsensä irti surusta ja mennä eteenpäin elämässä.”