Saat treenistä enemmän irti älykellon avulla
Pitäisikö tänään pitää lepopäivä vai lähteä kunnon hikilenkille? Olitpa aktiiviliikkuja tai satunnainen treenaaja, saatat kaivata vinkkejä fiksumpaan treenaamiseen.
Älykello voi auttaa. Osassa malleista voit esimerkiksi suunnitella treenisi etukäteen, ja kello antaa sinulle ohjeita – kannustaa esimerkiksi kiristämään tahtia – urheilusuorituksen aikana.
Kello voi kertoa myös, paljonko aikaa kehosi tarvitsee palautuakseen treenistä ja millaisessa treenivedossa kroppasi on. Älykkäimmät mallit ottavat huomioon, jos elimistösi on kuormittunut stressaavan työpäivän tai lyhyiden yöunien jälkeen.
Näin suoritusta ja palautumista mittaavat laitteet toimivat:
- Älykellot kertovat urheilusuorituksestasi esimerkiksi paljonko kaloreita kulutit ja millä sykealueella treenasit. Ne hyödyntävät GPS:ää ja piirtävät lenkkireitistäsi jälkikäteen kartan puhelinsovellukseen.
- Useat mallit ovat vedenkestäviä, joten voit mitata niillä myös uintitreeniäsi.
- Ennen treeniä valitse älykellosta urheilulajisi. Tavallisesti valittavissa on kymmeniä eri vaihtoehtoja hiihdosta uintiin. Jotkin mallit tunnistavat lajin automaattisesti.
- Älykellon avulla voi myös soittaa, lähettää viestejä, lukea sovellusten ilmoituksia ja kuunnella musiikkia langattomasti Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Joissakin älykellomalleissa on myös lähimaksuominaisuus. Niinpä voit jättää puhelimen kotiin, kun lähdet lenkille tai salille.
Näin pääset alkuun:
- Millainen laite? Älykelloissa on varaa valita. Hanki malli, jossa on sinulle tärkeät ominaisuudet, esimerkiksi mahdollisuus kuunnella musiikkia ja suunnitella treenejä.
- Mikä sovellus? Kokeile esimerkiksi näitä GPS:n avulla lenkkeilyä mittaavia sovelluksia, jotka toimivat ilman älylaitetta: SportsTracker ja Zombie Run.
”Saan älykellosta lisää treenimotivaatiota”
Aina sama lenkki, ja kuntosalilla samat liikkeet, samoilla toistoilla. Eikä kehitystä tule kuten toivoisit. Kuulostaako tutulta? Vantaalainen Niklas otti treeniavukseen älykellon. Sen myötä liikkuminen on aiempaa monipuolisempaa, motivoituneempaa ja tuloksellisempaa.
Niklakselle, 33, liikunta on oleellinen osa elämää. Ja on ollut sitä aina. Aiemmin hän kilpaili alppihiihdossa ja sen ohessa harrasti useita muita lajeja; nykyisin Niklas hikoilee pääosin kuntosalilla ja lenkkipolulla. Treenikertoja tulee viikkoon vähintään kolme, usein enemmänkin.
Mutta vaikka liikkuminen on itsestäänselvyys, silti siinä helposti ajautuu toistamaan tuttuja kuvioita. Salilla tulee tehtyä aina samoja liikkeitä, samoilla painoilla ja toistoilla. Lenkkikin taittuu yleensä samalla tasaisella tahdilla.
”Huomasin, että jossain vaiheessa samojen treenien toistaminen ei vain enää tuonut tuloksia. Kehoa täytyy haastaa uudella tavalla, mutta itse ei tule miettineeksi, miten se kannattaisi tehdä”, Niklas kertaa.
Niinpä hän puoli vuotta sitten hankki treeninsä tueksi Apple Watch -älykellon. Niklas treenaa, ja kello mittaa: sykettä, juostua matkaa, vauhtia, korkeuseroja, kalorikulutusta – jopa sitä kuinka monta kerrosta päivässä hän on kävellyt rappusia.
”Kello näyttää suoritukset ja kehityksen käyrinä ja trendeinä, mikä antaa lisää motivaatiota treenata. Ja myönnetään, tykkään kaikesta tekniikasta, joten senkin puoleen hankinta oli helppo perustella itselle.”
”Tykkään tekniikasta ja minua kiinnostaa kaikki se data, mitä älykello saa irti harjoittelustani.”
Niitä kaipaamiaan uusia ideoita liikkumiseen Niklas sen sijaan saa kellon kanssa yhteen sopivista, puhelimeen ladattavista sovelluksista kuten Nike Training -applikaatiosta. Tuorein innostus on hiit-harjoittelu.
”Ennen tein peruspunttitreeniä painoilla, mutta älykellon hankkimisen myötä tutustuin sykettä nostattavaan hiit-treeniin. Nyt jo huomaa kellon mittauksista, että uudenlainen tapa liikkua on nostanut peruskestävyyskuntoani.”
Niklas kiitteleekin Apple Watchinsa monipuolisuutta, sitä että kellon oman vakiosovelluksen lisäksi se toimii monen muunkin treenisovelluksen kanssa. Oli oma laji sitten juoksu, puntti, uinti tai vaikka vuorikiipeily, kellosta on hyötyä.
Varsinaisen treenin mittaamisen lisäksi älykello tekee yhtä sun toista muutakin: muistuttaa pitämään kesken työpäivää pieniä hengittelytaukoja stressin tasaamiseksi, laskee askeleita, kehottaa nousemaan tuolilta ja jaloittelemaan, mittaa unta ja jopa varoittaa ympäristön liian korkeista desibeli-tasoista. Kattavasta hyvinvoinnin huolehtimisesta puuttuu enää, että se napsauttaisi lenkkisaunan lämpenemään ja hieroisi jumittavat hartiat.
Jos on taipumusta kilpailuhenkisyyteen tai palkintojen kalasteluun, Apple Watchilla saa tsempattua itseään liikkeelle niidenkin avulla. Omat aktiivisuuspisteensä voi nimittäin jakaa kaverin kanssa – ja sitten tietenkin pitää saada korkeammat lukemat mittariin kuin toinen. Tai kun saavuttaa tarpeeksi monena päivänä kuussa liikuntatavoitteensa, laite antaa palkintomitalin ja soittaa fanfaarin.
”Vaikka kyse ei ole kuin ruutuun tulevasta pokaalista, kummasti se kiinnostaa. Viime kuussa minulla jäi yhdestä päivästä kiinni, että olisin saanut täyteen kuukausitavoitteeni ja palkinnon. Ja kyllä otti päähän”, Niklas manaa naureskellen.
”Sekä kellon mittaukset että oma olo kertovat samaa: kuntoni on kehittynyt.”
Ja kysymys, mikä kiinnostaa eniten: onko kellosta ollut jotain ihan konkreettista hyötyä. Miten on, Niklas?
”Isoin vaikutus on ollut siinä, että kellon ansiosta kiinnitän aiempaa enemmän huomiota siihen, miten voin omilla valinnoillani vaikuttaa hyvinvointiini. Kello tsemppaa liikkumaan, mikä näkyy paitsi fyysisenä hyvinvointina myös henkisenä vireytenä ja jaksamisena.”