Kun käyt ylikierroksilla, älylaite kehottaa rentoutumaan

Töissä tahti on tiukka, kotiin tullessa pitäisi heittää lapset harrastuksiin, viedä koira eläinlääkäriin ja auto katsastukseen. Ja siihen päälle vielä oma tennistunti. Nykypäivän nopeatempoisessa maailmassa stressi on jokaiselle tuttua. 

”Pieni stressi kuuluu elämään, mutta jos stressitaso on jatkuvasti liian korkealla, se ei ole hyväksi terveydelle”, Teppo Valtonen toteaa.

Jos et itse huomaa hidastaa tahtia, stressitasoa seuraava älykello tai aktiivisuusranneke huomauttaa, milloin käyt ylikierroksilla. Pidemmällä aikavälillä stressin mittaaminen voi kertoa esimerkiksi, että olet jatkuvasti kuormittunut, mikä muistuttaa järjestämään aikaa myös rentoutumiselle.

Etätyöpäivänä uppoutuu helposti työntekoon. Kotitoimistolla lounas sekä tauot jäävät helposti väliin. Älykello ranteessa muistuttaa pitämään taukoja ja liikkumaan välillä.

Näin stressiä mittaavat laitteet toimivat: 

  • Digitaaliset laitteet tarkkailevat stressitasoja sykevälivaihtelua mittaamalla. Kun sydämesi lyö tasaiseen tahtiin, kello tulkitsee, että elimistö on stressitilassa.
  • Jotkin älykellot ehdottavat sinulle lyhytkestoista ohjattua hengitysharjoitusta, kun olet stressaantunut.

Näin pääset alkuun:

  • Millainen laite? Valitse älykello tai aktiivisuusranneke, jossa on stressiä mittaava ominaisuus. Jos haluat panostaa rentoutumiseen, hanki malli, joka hälyttää stressitasojen noustessa ja jossa on ohjattu hengitysharjoitus.
  • Mikä sovellus? Kokeile rentoutumiseen esimerkiksi näitä erillisiä sovelluksia, jotka toimivat ilman älylaitetta: Headspace, Calm ja Insight Timer.

Näillä aktiivisuusrannekkeilla ja älykelloilla mittaat myös stressitasosi: