Varo huijausviestejä – liikkeellä useita

Viime aikoina on havaittu uusia huijausyrityksiä, joita on liikkeellä eri toimijoiden nimissä. Käyttäjiä pyritään esimerkiksi sähköpostin, viestien tai puheluiden avulla houkuttelemaan tilausansaan tai paljastamaan salasanansa tiettyihin palveluihin. Näitä liikkuu valitettavasti myös DNA:n nimissä.

Muistathan, että DNA ei koskaan kysy asiakkaiden salasanoja eikä pyydä asiakkaan luottokortin tietoja lahjan tai palkinnon toimittamista varten. 

Huijausviestit ovat jatkuvasti yhä aidomman näköisiä, joten niitä on vaikea erottaa aidosta. Huijausviesteissä sinulle luodaan kiireen tuntu ja kysytään henkilökohtaisia tietoja. Jos sinulta pyydetään pientäkään maksua, pankkitunnuksia tai salasanoja mihin tahansa, voit olla varma, että kyseessä on huijausviesti. DNA ei koskaan kysy näitä asiakasviesteissään. Älä luovuta tietojasi kenellekään – edes viranomaiset eivät kysele näitä sinulta! Älä vastaa tällaisiin viesteihin ja poista huijausviestit postikansiostasi saman tien.

Uusimpana huijauskeinona puhelinvastaajaksi naamioidut tekstiviestit

Viime aikoina suomalaisten puhelinliittymiin on lähetetty paljon huijaustekstiviestejä, jotka ovat naamioitu puhelinvastaajaviesteiksi. Ethän missään tapauksessa avaa vieraita vastaajaviestejä, jotka tulevat vieraasta numerosta. Epäilyttävän, vieraan puhelinnumeron lisäksi huijausviestin tunnistaa usein epämääräisestä linkkiosoitteesta, joka ei liity aiheeseen. Alla olevassa kuvassa näet esimerkkejä puhelinvastaajaviesteiksi naamioiduista huijaustekstiviesteistä.

Älä luota liikaa lähettäjätietoihin tai uskottaviin URL-linkkeihin. Tekstiviestien lähettäjätietoja on mahdollista muokata ja siten uskotella viestin vastaanottajalle, että kyseessä on esimerkiksi pankki tai viranomainen. Sosiaalisessa mediassa leviää myös paljon tekaistuilla tileillä jaettuja valeuutisia, joissa jaetaan esimerkiksi ilmaisia puhelimia. Näiden lisäksi huijausyrityksiä voi tulla perinteisinä puhelinsoittoina. Hyvä varmistuskeino on esimerkiksi itse ensin selvittää yrityksen tai muun tahon yhteystieto ja olla heihin päin yhteydessä selvittääkseen, pitääkö heidän nimissään toimitettu tieto paikkaansa.

Mitä tehdä, jos on käynyt vahinko?

Jos sittenkin on käynyt vahinko ja olet antanut tunnuksesi/salasanasi, ota yhteys DNA:n asiakaspalveluun​. Jos olet antanut luottokorttisi tiedot, ota välittömästi yhteys omaan pankkiisi. 

Lue lisää vinkkejä asiasta:

Huijausviestejä liikkeellä – kuusi vinkkiä suojautumiseen​

Pelottaako puhelimeen vastaaminen huijareiden vuoksi? Näin varaudut huijauspuheluihin ja -viesteihin! 
 

Muita esimerkkejä tietojenkalastelu- ja huijausviesteistä

Yhtenä uusimmista huijaustavoista on myös pakettihuijaus. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköpostitse tai tekstiviestitse tulee ilmoitus paketin saapumisesta. Viesti ohjaa painamaan seurantanumeroa. 

Pakettiviesteihin tulee suhtautua tällä hetkellä erityisellä tarkkuudella. Vaikka odottaisitkin pakettia, tarkista huolellisesti viesti ja kieliasu ennen linkin painamista. Linkin painamisen jälkeen näistä asentuu haittaohjelma, joka ottaa puhelimen haltuunsa ja laite voi pahimmillaan vaatia uudelleenasennuksen. Viestit leviävät puhelimesta toiseen kuin virukset. Vaikka viesteissä on viittaus postiin, nämä kiusaavat eri toimijoiden asiakkaita merkittävissä määrin. ​

Esimerkki pakettihuijausviestistä.

Saitko sähköpostiviestin, jossa sinua pyydetään esimerkiksi vahvistamaan tilisi tai vastaamaan asiakaskyselyyn? Viestin lähettäjäksi on väärennetty esim. ”DNA Webmail” tai muuta DNA:han viittaavaa. Lähettäjän osoitteena voi näkyä myös yksityisen henkilön sähköpostiosoite. Hän ei kuitenkaan ole viestin oikea lähettäjä, vaan itsekin uhri, jonka sähköpostitili on mahdollisesti saatu haltuun vastaavalla tietojen kalastelulla. 

Viestin sisältö voi olla esimerkiksi seuraavanlainen: 

”Hei,

Haluamme kehittää toimintaamme asiakkaidemme mielipiteisiin perustuen ja siksi kuulemme mielellämme ajatuksiasi. Osallistumalla lyhyeen kyselyyn voit voittaa 50 EUR arvoisen lahjakortin. Kyselyyn vastaaminen on helppoa ja kestää noin 2-5 minuuttia. Kyselyyn pääset vastaamaan alla olevan "Osallistu kyselyyn" -painikkeen kautta. Kyselyyn ja arvontaan voi osallistua [pvm].2020 asti. Arvonta suoritetaan kyselyn päätyttyä ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.  

Aurinkoista kevättä!

Kiitos avustasi,

DNA:laiset

​Osallistu kyselyyn”

Esimerkki sähköpostiviestihuijauksesta.

​Lue myös se aivan pienellä präntätty, niin et joudu vahingossa tilausansaan

Tarjottiinko sinulle netissä uskomattoman edullista kännykkää ”lahjana”, ”voittona”, ”kiitoksena” tai ”DNA:n vuosipäivän juhlan palkintona”? 

Jos 1 200 euron kännykkää tarjotaan 1,50 euron hintaan, kyseessä on melkoisella varmuudella tarkoituksella rakennettu tilausansa, jolla pyritään saamaan sinun luottokorttitietosi jatkuvaa veloitusta varten. Tällainen tarjous ei ole DNA:n tekemä. Älä hyväksy tarjousta, älä anna tietojasi! Huijausviesteissä vastaanottaja yritetään usein saada kiiremoodiin: viestin lähettäjä pyytää sinua toimimaan nopeasti, tai menetät “ainutlaatuisen” tilaisuuden tai vaikkapa pankkikorttisi käyttöoikeuden. 

 

Esimerkki sähköpostiviestihuijauksesta​.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se on liian hyvää ollakseen totta. Tuntemattomasta numerosta, sähköpostista tai yritykseltä tulevat viestit, jotka lupaavat jotain suurta ja ihmeellistä, kuten ilmaisia puhelimia tai arpajaisvoittoa, ovat usein yrityksiä kalastella henkilökohtaisia tietojasi. 

Lähettäjätiedot ja internet-osoitteet kannattaa tarkastaa huolella. Sillä pääsee jo pitkälle, että on huolellinen, päivittää salasanansa aktiivisesti, kuuntelee tervettä maalaisjärkeään ja pitää päänsä kylmänä myös silloin, kun soittaja tai viestin lähettäjä yrittää lietsoa huolta ja kiirehtimisen tarvetta.

Lue myös: Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti

 

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä

Kommentit (1)

Kansalaispoliisi
19.07.2021 08:29
Olen usein miettinyt onko näiden huijausviestien/soittojen takana tiedä ja voita/onnenarpa sopupelien tekijät.