Viisi vinkkiä huijaussivustojen välttämiseen

Huijausviestit ja tietojen kalastelu ovat nykyään ikävän yleinen ongelma, jonka uhriksi myös monet suomalaiset internet-käyttäjät ovat valitettavasti joutuneet. Nettirikollisten levittämät huijausviestit eivät ole tänä päivänä enää pelkkiä rahankerjäykseen tarkoitettuja sähköpostiviestejä, vaan viestejä saattaa tulla vastaan monissa eri muodoissa ja kanavissa. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla pystyt helpommin tunnistamaan huijausviestit ja välttymään rikoksen uhriksi joutumiselta.


Netissä leviävät huijaustrendit muuttuvat jatkuvasti, ja siksi paras tapa välttyä huijatuksi tulemiselta on oppia tunnistamaan yleisimpiä huijausviestejä yhdistäviä tekijöitä. Perussääntönä on hyvä muistaa, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.
 
1. Varo kiirehtimistä
 
Huijausviestejä yhdistää usein kiire; viestin lähettäjä pyytää sinua toimimaan nopeasti, tai menetät “ainutlaatuisen” tilaisuuden. Tuntemattomasta numerosta, sähköpostista tai yritykseltä tulevat viestit, jotka lupaavat jotain suurta ja ihmeellistä kuten ilmaisia puhelimia tai arpajaisvoittoa ovat malliesimerkkejä huijausviesteistä
 
2. Tarkista URL-osoite
 
Nettiselaimen URL-kenttä saattaa paljastaa linkin ja verkkosivun turvallisuuden. Riippuen mitä nettiselainta käytät, turvallisen verkkosivun tunnistaa esimerkiksi URL-kentässä olevasta lukon kuvasta, vihreästä SECURE-tekstistä sekä osoitteen alussa olevasta https:// tunnuksesta. Epäilyttäviä linkkejä ei kannata koskaan avata, sillä pelkkä sivun avaaminen saattaa ladata viruksia ja haittaohjelmia laitteellesi.
 
3. Älä luota sokeasti lähettäjätietoihin 
 
Huijausviestejä ja -yhteydenottoja saattaa tulla tänä päivänä monista eri kanavista. Sähköposti on ollut pitkään huijareiden suosima kanava, mutta Suomessakin on viime aikoina yleistynyt tekstiviesteillä ja sosiaalisessa mediassa lähetetyt huijausviestit. Tekstiviestien lähettäjätietoja on mahdollista muokata ja uskotella viestin vastaanottajalle siten, että kyseessä on esimerkiksi pankki tai viranomainen. Sosiaalisessa mediassa leviää myös tekaistuilla tileillä jaettuja valeuutisia esimerkiksi ilmaisista puhelimista.
 
4. Varjele henkilötietojasi
 
Omia henkilötietoja ei kannata koskaan luovuttaa puhelimitse tai sähköisesti taholle, jonka luotettavuudesta et ole aivan varma. On hyvä muistaa, että esimerkiksi operaattorit ja pankit eivät noin vain soittele sinulle tiedustellen henkilötietojasi.
 
5. Ilmianna huijarit
 
Jos törmäät huijausviestiin, älä avaa sitä äläkä seuraa mitään linkkejä, joita viestissä on. Jos huijausviestin lähettäjä on tekeytynyt yritykseksi tai julkishallinnon toimijaksi, on todella suositeltavaa ilmoittaa asiasta kyseiselle taholle - mielellään kuvakaappauksen kera. Huijausviesteistä olisi myös syytä olla yhteydessä Viestintävirastoon.
 
Huijausviestit muuttuvat nopeaan tahtiin ja niiden uusia ilmenemismuotoja tulee esille lähes jatkuvasti. Kannattaa tarkastaa tasaisin väliajoin nämäkin Viestintäviraston sivut, joilta löytyy tietoa ajankohtaisista kyberturvallisuuden uutisista.

Avainsanat:

vinkit tietoturva

Kommentit (1)

Irina
13.07.2019 20:02
Hei, mutta mitä pitää tehdä jos huijausviesti tulee joka kertaa kun avaan tietokoneeni? En usko, että DNA on lähettäjä : https://eu.laattractionslab.icu/0843d6bb87be2ea1...
Hei, mutta mitä pitää tehdä jos huijausviesti tulee joka kertaa kun avaan tietokoneeni? En usko, että DNA on lähettäjä : https://eu.laattractionslab.icu/0843d6bb87be2ea18586f912d1c63104/index.html?ip=2001%3A14bb%3A420%3Afb8%3A3db6%3A2791%3Ab7f2%3Ad232&siteid=YjY0MjMxNzkxMDM3NjcyNjA0MjgjMTU2MzAzNjg4NUA0ODgzQF8yYzAxNGY5YWZlN2MyOTkzOGE5YzBjNDMyNzA2MTFiMA&trackid=201907131654541975
Näytä kokonaan