Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Vihdoin se on täällä; Suomen kesä! Monet saattavat viettää kesällä pidempiäkin aikoja mökillä lomaillen tai tehden etätöitä. Erityisesti etätöitä tehdessä on mökkeillessäkin kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä. Lue alta, miten saat netin toimimaan myös mökillä.

Miksi hankkia erillinen nettiliittymä mökille?

Vaikka netin jakaminen puhelimesta voikin olla hyvä hätäkeino, on erillisen mobiililaajakaistaliittymän ja päätelaitteen hankkiminen mökin nettiyhteydeksi monella tapaa järkevämpi ratkaisu:

  • Puhelimesta jakoaseman muodostaminen kuormittaa huomattavasti puhelinta ja saattaa jopa ylikuormittaa tämän akkua, jonka vuoksi tämä ei pitkinä käyttöaikoina tee hyvää puhelimelle. 
  • Laitteet pitää yhdistää uudestaan puhelimeen jokaisella käyttökerralla. Modeemilla riittää, että kaikki laitteet on yhdistetty kerran laitteeseen, minkä jälkeen verkko on aina käytettävissä.
  • Modeemin netinjakoon suunniteltu tekniikka varmistaa aina parhaan mahdollisen signaalin saamisen, mikä näkyy toimintavarmempana nettiyhteytenä.
  • Lisäksi DNA tarjoaa mobiililaajakaistasopimuksia ilman määräaikaisuutta, jonka ansiosta palvelun voi ottaa käyttöön esimerkiksi vain kesän ajaksi. Tutustu mökille sopiviin nettiliittymiin täältä.

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Netin hankkiminen mökille on helppoa – tarvitset vain SIM-kortin ja modeemin, jolla jakaa nettiyhteys kaikkiin laitteisiisi. Modeemien välillä on kuitenkin joitaikin eroja, joten parhaimman valinnan teet juttelemalla asiantuntijan kanssa esimerkiksi chat-palvelussamme tai DNA Kaupassa. Nappaa alta vielä vinkit toimivan netin varmistamiseksi mökille.

Valitse riittävä nopeus myös mökille

Mökille sopivaa liittymänopeutta pohtiessa kannattaa ottaa huomioon, että mobiililaajakaistan nopeudessa on aina vaihteluväli. Netin nopeuteen vaikuttavat siis aina käyttöolosuhteet, kuten esimerkiksi signaalin voimakkuus, käytössä oleva verkon tekniikka ja verkon ruuhkaisuus. Lisäksi netin jakaminen useammalle laitteelle myös hidastaa saatua yhteysnopeutta, minkä vuoksi useammalle laitteella nettiä käytettäessä kannattaa valita nopeampi liittymä.

Modeemilla on väliä

Toimintavarmaan nettiyhteyteen pystyy vaikuttamaan paljon päätelaitteella, eli modeemilla, josta verkkoa jaetaan haluttuihin laitteisiin. Modeemien välillä on eroja, jonka vuoksi kannattaa aina varmistaa asiantuntijalta, kuten esimerkiksi DNA Kaupan myyjältä, että kyseinen laite soveltuu käyttötarpeisiisi ja tukee uusinta verkkotekniikkaa. Vaikka modeemi olisi esimerkiksi 4G-valmis ei tämä vielä tarkoita, että se tukee parasta mahdollista 4G-verkkotekniikkaa. DNA:lla myynnissä olevissa modeemeissa on aina ajantasaisin tekniikka käytössä parhaan mahdollisen yhteyden varmistamiseksi.

Verkkotekniikan kehittyessä myötä myös modeemit ovat kehittyneet viimeisien vuosien aikana. Tämän vuoksi vanha modeemi ei välttämättä pysty tarjoamaan parasta mahdollista nettiyhteyttä. Modeemeita on siis hyvä päivittää siinä missä puhelimia. Vanhentuneella verkkotekniikalla nettiyhteys ei pääse omiin oikeuksiinsa – tämä on vähän kuin söisi haarukalla keittoa.   

Lisävinkki! Joskus yksi modeemi ei riitä, jos neliöitä on paljon - tällöin niin sanotusta Mesh WiFi -järjestelmästä on apua. Mesh WiFi on siis erillinen lisävastaanotin, jonka voi asentaa toiselle puolelle asuntoa, jotta singaali yltää kaikkiin asunnon osiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että usein yli 85 neliöiset tai monikerroksiset asunnot tarvitsevat useamman verkkoa optimoivan Mesh WiFi -tukiaseman.  

Aseta päätelaite oikein

Modeemin asettelulla voi olla suuri merkitys, sillä sitä liikuttelemalla voi havaita netin toiminnan paranemisen heti. Modeemi kannattaa asettaa esimerkiksi ikkunan viereen, jotta signaalin voimakkuus on mahdollisimman hyvä. Asettelussa kannattaa myös välttää sellaisia paikkoja, jossa on paljon esteitä tai paksut seinät edessä. Lisäksi modeemi kannattaa asettaa rakennuksen keskiosiin, jotta yhteys jakaantuu mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Valitse siis modeemille paras mahdollinen paikka, ja voit testata eri paikkojen toimivuuden esimerkiksi DNA:n nopeustestin avulla.

Lue lisää ohjeita täältä: https://www.dna.fi/tuki-wifi 

Tiesitko myös, että: 

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä Tietoturvallisia yhteyksiä

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2021 Samu Malmelin

Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

9/2021 Samu Malmelin

Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin.
9/2021 Helena Vartiainen

Digivinkkejä aloittelijoille ja harrastuneille

Whatsappista tietosuojaan ja videopiknikeihin!
9/2021 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Taloyhtiölaajakaista on erikseen räätälöity ratkaisu, jossa jokainen asukas voi valita itselleen sopivimman netin.