Blogit

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Vihdoin se on täällä; Suomen kesä! Monet saattavat viettää kesällä pidempiäkin aikoja mökillä lomaillen tai tehden etätöitä. Erityisesti etätöitä tehdessä on mökkeillessäkin kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä. Lue alta, miten saat netin toimimaan myös mökillä.

Miksi hankkia erillinen nettiliittymä mökille?

Vaikka netin jakaminen puhelimesta voikin olla hyvä hätäkeino, on erillisen mobiililaajakaistaliittymän ja päätelaitteen hankkiminen mökin nettiyhteydeksi monella tapaa järkevämpi ratkaisu:

  • Puhelimesta jakoaseman muodostaminen kuormittaa huomattavasti puhelinta ja saattaa jopa ylikuormittaa tämän akkua, jonka vuoksi tämä ei pitkinä käyttöaikoina tee hyvää puhelimelle. 
  • Laitteet pitää yhdistää uudestaan puhelimeen jokaisella käyttökerralla. Mokkulalla riittää, että kaikki laitteet on yhdistetty kerran tähän, minkä jälkeen verkko on aina käytettävissä.
  • Mokkulan netinjakoon suunniteltu tekniikka varmistaa aina parhaan mahdollisen signaalin saamisen, mikä näkyy toimintavarmempana nettiyhteytenä.
  • Lisäksi DNA tarjoaa mobiililaajakaistasopimuksia ilman määräaikaisuutta, jonka ansiosta palvelun voi ottaa käyttöön esimerkiksi vain kesän ajaksi. Tutustu mökille sopiviin nettiliittymiin täältä.

Tiesitkö, että etätöiden tekeminen mökiltä on yleistynyt valtavasti viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen toteuttama Mökkibarometri osoitti, että vuonna 2021 etätöitä mökillä kertoi tehneensä 43 prosenttia niistä, joille tämä oli mahdollista, kun viisi vuotta aiemmin vastaava osuus oli 7 prosenttia.

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Netin hankkiminen mökille on helppoa – tarvitset vain SIM-kortin mobiililaajakaistalla ja mokkulan, jolla jakaa nettiyhteys kaikkiin laitteisiisi. Mokkuloiden välillä on kuitenkin joitaikin eroja, joten parhaimman valinnan teet juttelemalla asiantuntijan kanssa esimerkiksi chat-palvelussamme tai DNA Kaupassa. Nappaa alta vielä vinkit toimivan netin varmistamiseksi mökille.

Mokkulalla on väliä

Kuvaesimerkki ulkomokkulasta

Toimintavarmaan nettiyhteyteen pystyy vaikuttamaan paljon päätelaitteella, eli mokkulalla, josta verkkoa jaetaan haluttuihin laitteisiin. Mokkuloiden välillä on eroja, jonka vuoksi kannattaa aina varmistaa asiantuntijalta, kuten esimerkiksi DNA Kaupan myyjältä, että kyseinen laite soveltuu käyttötarpeisiisi ja tukee uusinta verkkotekniikkaa.

Vaikka mokkula olisikin esimerkiksi 4G-valmis tai 5G reititin, ei tämä vielä tarkoita, että se tukee parasta mahdollista 4G- tai 5G-verkkotekniikkaa – verkkotekniikan kehittyessä myötä myös mokkulat ovat kehittyneet viimeisien vuosien aikana. Vanha mokkula tai 4G modeemi ei välttämättä pysty tarjoamaan parasta mahdollista nettiyhteyttä, jonka vuoksi sitä on hyvä päivittää siinä missä puhelintakin. Vanhentuneella verkkotekniikalla nettiyhteys ei pääse omiin oikeuksiinsa – tämä on vähän kuin söisi haarukalla keittoa. 

DNA:lla myynnissä olevissa mokkuloissa on aina ajantasaisin tekniikka käytössä parhaan mahdollisen yhteyden varmistamiseksi. Kun päivität mokkulasi DNA Kaupassa, voit samalla tuoda vanhan laitteesi tietoturvallisesti kierrätykseen. 

Näin valitset itsellesi sopivan mokkulan

Mokkulat voidaan lähtökohtaisesti jakaa kolmeen kategoriaan:

1. Ulkomokkula

Talon ulkoseinustalle asennettava ulkomokkula, eli 5G-antenni takaa kohteeseen mahdollisimman hyvän yhteyden, jonka vuoksi netinkäyttö onnistuu myös haastavimmissa olosuhteissa. Ulkomokkula sopii siis paikkoihin, joissa kuuluvuus on haastavaa tai nettiä halutaan käyttää laajemmalla alueella, kuten esimerkiksi mökin piha-alueella tai laiturilla. Ulkomokkula on oiva valinta myös esimerkiksi hankalempaan maastoon, kuten korpi- tai saarimökille. 

2. Kotimokkula

Kotimokkula muistuttaa hyvin paljon kotiverkon modeemia. Se sopii alueille, joissa on hyvä kuuluvuus ja jossa netiltä vaaditaan luotettavaa suorituskykyä, jakamalla nettiä esimerkiksi useammalle laitteelle. Kotimokkula on erinomainen valinta esimerkiksi mökille, joka sijaitsee suositussa mökkikunnassa, kuten Paraisilla, Kuopiossa, Mikkelissä tai Mäntyharjulla.

3. Matkamokkula

Kooltaan pienin matkamokkula sopii parhaiten sellaisille mökkeilijöille, jotka mökkeilevät vain satunnaisesti tai käyvät esimerkiksi vuokramökeillä, jossa ei välttämättä aina ole omaa nettiä. Matkamokkula on hyvä ratkaisu mökkeilijöille, jotka kaipaavat netin tuomaa lisäviihdykettä reissulle.

Lisävinkki! Joskus yksi mokkula ei riitä, jos neliöitä on paljon - tällöin niin sanotusta Mesh WiFi -järjestelmästä on apua. Mesh WiFi on siis erillinen lisävastaanotin, jonka voi asentaa toiselle puolelle asuntoa, jotta singaali yltää kaikkiin asunnon osiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että usein yli 85 neliöiset tai monikerroksiset asunnot tarvitsevat useamman verkkoa optimoivan Mesh WiFi -tukiaseman.  

Aseta päätelaite oikein

Modeemin asettelulla voi olla suuri merkitys, sillä sitä liikuttelemalla voi havaita netin toiminnan paranemisen heti. Modeemi kannattaa asettaa esimerkiksi ikkunan viereen, jotta signaalin voimakkuus on mahdollisimman hyvä. Asettelussa kannattaa myös välttää sellaisia paikkoja, jossa on paljon esteitä tai paksut seinät edessä. Lisäksi modeemi kannattaa asettaa rakennuksen keskiosiin, jotta yhteys jakaantuu mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Valitse siis modeemille paras mahdollinen paikka, ja voit testata eri paikkojen toimivuuden esimerkiksi DNA:n nopeustestin avulla.

Lue lisää ohjeita täältä: https://www.dna.fi/tuki-mokkulat

Valitse riittävä nopeus myös mökille

Mökille sopivaa liittymänopeutta pohtiessa kannattaa ottaa huomioon, että mobiililaajakaistan nopeudessa on aina vaihteluväli. Netin nopeuteen vaikuttavat siis aina käyttöolosuhteet, kuten esimerkiksi signaalin voimakkuus, käytössä oleva verkon tekniikka ja verkon ruuhkaisuus. Lisäksi netin jakaminen useammalle laitteelle myös hidastaa saatua yhteysnopeutta, minkä vuoksi useammalle laitteella nettiä käytettäessä kannattaa valita nopeampi liittymä.

Tiesitko myös, että: 

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan