Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti

Tietoturvallisuusasiat ovat juuri nyt ajankohtaisia, sillä verkkoasiointi on lisääntynyt paitsi digitalisaation, myös pandemian ja lisääntyneen kotona olemisen seurauksena.

Samalla myös verkkorikollisuuden määrä on lisääntynyt, minkä vuoksi omista salasanoista kannattaa pitää erityistä huolta. Salasanan vaihtaminen vie vain muutaman minuutin, joten otathan artikkelista haltuun DNA:n asiantuntijan vinkit hyvän salasanan luomiseksi:

Älä käytä salasanana itsestäänselvyyksiä

Salasanaksi kannattaa asettaa jokin muu kuin oman lapsen tai lemmikin nimi. Vältäthän siis uutta salasanaa asettaessasi sellaisia asioita, joita on helppo yhdistää sinuun. Hyvä ja vahva salasana on sellainen, jonka muistaa itse vaivatta, mutta muiden on vaikea arvata.

Salasana vai salalause

Salasanan pituudella on väliä, ja salasanana ei kannattaa käyttää yksittäisiä lyhyitä sanoja. Salasanoissa on hyvä suosia lyhyitä lauseita. Salasanaksi voi esimerkiksi valita lyhyen katkelman suosikkikappaleen sanoituksesta tai lempielokuvassa esiintyvän sitaatin.

Muutakin kuin pikkukirjaimia

Vahva salasana sisältää isoja kirjaimia sekä erikoismerkkejä. Vinkki: kirjaimien tilalla voi käyttää esimerkiksi näitä muistuttavia numeroita – voit muuttaa I-kirjaimen numeroksi 1 tai S-kirjaimen numeroksi 5. Lisäämällä johonkin kohtaan vielä esimerkiksi huutomerkin, saa salasanasta huomattavasti turvallisemman:

oiSuomionniinihana vs. OiSuom1onn11n1h4n4!

Unohda oikeinkirjoitus

Salasanojen kanssa voi leikitellä – kirjoitusvirhe, puhekielisyys tai murre vahventavat salasanaa entisestään. Salasanojen kohdalla ei siis kannatta välittää kieliopista, sillä eihän tätä ole kukaan myöskään tarkastamassa.

Jokaiseen palveluun oma salasana

Ihmiset ottavat yhä useampia digipalveluita käyttöönsä, jotka samalla vaativat salasanan luomista. Tämä konkretisoituu hyvin katsomalla esimerkiksi oman puhelimen sovelluksia: verkkopankit, sähköpostit, pikaviestisovellukset, tietoturvasovellukset, eri somekanavat – kaikki vaativat salasanaa.

Täysin saman tai liian toisiaan lähellä muistuttavien salasanojen logiikka voi paljastua murron jälkeen hyvinkin helposti hyökkääjälle. Siksi on tärkeää, että eri palveluissa on aina täysin erilainen salasana. Luo siis uuteen palveluun aina uusi salasana. Panosta erityisesti tärkeisiin salasanoihin, kuten verkkopankkiin tai sähköpostiin, jota käytät salasanojen palauttamiseen.

Vaihda salasanaa säännöllisin väliajoin

Miten pitkä aika siitä on, kun viimeksi vaihdoit salasanasi? Salasanan vaihtaminen vie vain muutaman minuutin ja vanhentuneen salasanan pitäminen on aina tietoturvariski. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että salasanaa tulisi vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein. Tästä on hyvä asettaa itselleen toistuva muistutus, esimerkiksi puhelimen kalenteriin.

Liian vaikeaa? Käytä salasanojen hallintaohjelmaa

Joskus lukuisien salasanojen turvallinen säilyttäminen tai muistaminen voi tuntua haastavalta. Yhtenä apukeinona tähän voi toimia tunnusturvapalvelut, jotka luovat käyttäjälle vahvan salasanan hänen puolestaan ja syöttävät sen palveluihin itsenäisesti. Silloin salasanoja ei tarvitse enää  muistaa ja huoli turvallisuudesta käytännössä poistuu.

Esimerkiksi DNA:n Tunnusturvapalvelun käyttö on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi ja helpoksi. Salasanojen luomisen lisäksi, palveluun pystyy tallentamaan muitakin tietoja, kuten luottokortit ja pankkikortit. Palvelun avulla voidaan myös esimerkiksi varmistaa se, että jos jossain palvelussa tapahtuu tietomurto, käyttäjä saa tietää heti, milloin ja missä palveluissa salasana pitää vaihtaa. Lisää DNA Tunnusturvasta täältä.

Tiesitkö, että:

  • Moni palvelu tarjoaa kaksivaiheisen tunnistautumisen, jossa salasanan lisäksi sisäänkirjautuminen vaatii myös tunnistautumisen esimerkiksi puhelimesta tai sähköpostista – kaksivaiheinen tunnistus on aina turvallisempi, jonka vuoksi näitä on hyvä suosia.
  • Huijausviestejä on jatkuvasti liikkeellä, ja näiden tavat ja keinot ovat yhä viekkaampia ja nokkelampia. Älä koskaan kerro salasanaasi eteenpäin, sillä edes viranomaiset eivät kysy salasanatietojasi sinulta. Lue lisää huijausyrityksistä: Huijausviestejä liikkeellä – kuusi vinkkiä suojautumiseen

Lisätietoa:

Lue lisää vinkkejä ja tietoa tietoturvasta

Lue lisää DNA Turvapaketti -palvelusta

Lue lisää Freedome VPN -palvelusta

Lue lisää DNA Tunnusturva -palvelusta

Avainsanat:

Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä

Kommentit (1)

Dtx1x
20.07.2021 14:48
Niin ja sit tämäkin tarina olisi hyvä olla luettavissa kännykän pystyformaatissa.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2021 Samu Malmelin

Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

9/2021 Samu Malmelin

Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin.
9/2021 Helena Vartiainen

Digivinkkejä aloittelijoille ja harrastuneille

Whatsappista tietosuojaan ja videopiknikeihin!
9/2021 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Taloyhtiölaajakaista on erikseen räätälöity ratkaisu, jossa jokainen asukas voi valita itselleen sopivimman netin.