Blogit

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

DNA:n vuosittain teettämään lasten puhelimenhankintaan ja käyttöä selvittävään koululaistutkimukseen osallistui tänä vuonna hieman yli tuhat lasten vanhempaa. Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten tutkimukseen osallistuneita vanhempia.

Miten lapsi oppisi turvallisempaa puhelimenkäyttöä?

”Miten keskustella yleisistä pelisäännöistä?”

”Miten lapsi oppisi turvallisempaa puhelimenkäyttöä?”

”Kuinka kohdata negatiiviset kommentit, kuinka neuvoa, ettei saa jakaa liikaa tietoa itsestään tuntemattomille jne.”

Tutkimukseen vastanneista vanhemmista lähes kaikki olivat sitä mieltä, että puhelimen hankinta on hyvä keino harjoitella lapsen ja vanhempien välistä luottamusta. Moni vanhemmista koki kuitenkin kaipaavansa lisää vinkkejä siihen, kuinka lapsi oppisi käyttämään puhelintaan turvallisemmin.

Olemme koonneet aiheesta useita vinkkisisältöjä, jotka pääset lukemaan alta. Hyvänä nyrkkisääntönä turvallisempaan puhelimenkäyttöön on kuitenkin muistaa nämä:

  • Yhteisten pelisääntöjen sopiminen. Vaikka vanhemmat asettavatkin rajat puhelimenkäytölle on tärkeää, että säännöistä keskustellaan yhdessä lapsen kanssa – neuvottelemalla. Jotta luottamus on molemminpuolista, pitää molempien osapuolten myös sitoutua noudattamaan sovittuja asioita. Yhteisesti asetettujen pelisääntöjen myötä lapsen on helpompi sitoutua asetettuihin pelisääntöihin, kun hän kokee, että hänenkin kantansa on huomioitu ja hän on itse ollut osallisena näiden asettamisessa.
  • Älä käännä selkääsi riskeille. Vaikka lasta ei kannatakaan pelotella puhelimenkäytön vaaroilla, on silti tärkeää, että hän ymmärtää potentiaaliset riskitilanteet, joita tämän käyttöön saattaa liittyä. Näitä saattavat olla niin kiusaamiset, vieraat henkilöt kuin haitalliset sisällöt. Mahdollisia riskejä on tärkeä käydä läpi lapsen kanssa, jotta hän osaa sekä tunnistaa näitä että toimia oikein näitä kohdatessaan. Lapselle haitalliset tilanteet tuntuvat myös huomattavasti vähemmän uhkaavilta, kun näitä on käyty etukäteen yhdessä läpi vanhemman kanssa.
  • Riskien lisäksi lapsen kanssa on hyvä muistaa keskustella myös siitä, kuinka puhelimella, netissä ja somessa tulee itse käyttäytyä ja toimia.
  • Avoimen ilmapiirin säilyttäminen. Yhteisistä pelisäännöistä, riskitilanteista sekä toimintatavoista puhuminen rakentaa huomattavasti molemminpuolista luottamusta. Jotta luottamuksellinen ilmapiiri pystytään säilyttämään, on tärkeää korostaa lapselle myös, kuinka puhelimenkäyttöön liittyvistä tilanteista voi aina jatkossakin tulla kertomaan vanhemmille – myös silloin, kun lapsi kokee itse toimineensa väärin. Tilanteista avoimesti keskusteleminen voi usein toimia parempana ratkaisuna molemminpuolisen luottamuksen säilyttämiseen kuin esimerkiksi suora rajoitusten lisääminen tai laitteen takavarikoiminen.

Lisää aiheesta: Lapselle puhelin? 4 vinkkiä puhelimen käytön yhteisiin pelisääntöihin

Tutustu sivuun: Vinkkejä turvalliseen netin ja puhelimen käyttöön

Kuinka huolehtia tietoturvasta ja hyödyntää rajoitustyökaluja?

”Kuinka lapsen puhelimen käytöstä voi tehdä turvallisempaa?”

”Miten seurantaohjelmat ja rajoittimet saa asennettua lapsen puhelimeen?”

”Miten rajoittaa haitallista sisältöä?”

Ehkä eniten vinkkejä vanhemmat kaipasivat lapsen puhelimenkäytön tietoturvallisuusasioihin liittyen. Kaikista kokonaisvaltaisimpana apukeinona puhelimen tietoturvallisuuteen toimivat tietoturvasovellukset, joita tutkimus osoittaa yhä useamman vanhemman hyödyntävän lapsensa puhelimessa.

Esimerkiksi DNA:n tietoturvapalveluiden avulla saat lapsesi puhelimeen:

  • Antivirus-ominaisuuden
  • Aikarajoitus ja sovellusten hallinta -työkalun
  • Suojatun ja yksityisen yhteyden
  • Selaussuojauksen
  • Sisällönestotyökalun
  • Kiristysohjelmasuojauksen

Tietoturvasovellusten lisäksi hyvään tietoturvaan pystyy vaikuttamaan paljon myös omalla toiminnallaan. Lisää tietoturva-aiheisia sisältöjä:

Artikkeli: Mitä tarkoittaa hyvä tietoturva? Nopea tarkistuslista

Artikkeli: Näin teet lapsesi puhelimesta tietoturvallisemman

Somepalveluiden turvallisempi käyttö

Yhdeksi vanhempien suurimmaksi huolenaiheeksi nousivat somekanaviin liittyvät kysymykset.

”Millaisia turvallisuusriskejä eri alustoilla on?”

”Keinoja estää pelottavat aikuiset.”

”Miten some-sovellusten ikärajoihin pitäisi suhtautua?”

Tiesitkö, että somealustojen sisältö- ja yksityisyysasetuksia pääsee muuttamaan itselleen sopiviksi? Kokosimme somealustojen riskeistä ja yksityisyysasetusten muuttamisesta oman artikkelin, jonka pääset lukemaan täältä: Somejätit tietävät sinusta kaiken, mutta stalkkerin ei pitäisi

Lisäksi olemme koonnet artikkelin, jossa käsitellään somealustojen ikärajoja ja näihin suhtautumista. Pääset lukemaan artikkelin täältä: Miksi some-sovelluksissa on niin korkeat ikärajat ja miten niihin pitäisi suhtautua?

Pelaaminen

”Lapsen pelaaminen huolestuttaa minua”

Vaikka pelaamiseenkin on hyvä olla sovittuna yhteiset pelisäännöt, ei tätä kuitenkaan tarvitse pelätä. Olemme koonneet pelaamisesta muun muassa seuraavat artikkelit, jotka aiheesta kiinnostuneiden kannattaa kurkata:

Artikkeli: Pelaamista ei tarvitse pelätä

Artikkeli: Näihin lasten ja nuorten taitoihin pelaaminen vaikuttaa

Tutustu DNA Koululaistutkimukseen täällä.

 

Tämä artikkeli on osa Tiesitkö, että -artikkelisarjaa, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä ja ajankohtaista tietoa entistä viihdyttävämpään ja mutkattomampaan arkeen.

DNA:n tutkimusten päätavoite on tuottaa arvoa DNA:n liiketoiminnan ja keskeisten sidosryhmien päätöksenteon tueksi. Katso kaikki tutkimukset.

 

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan