Blogit

Some-jätit tietävät sinusta kaiken, mutta stalkkerin ei silti pitäisi

Vuosia jatkuneen keskustelun myötä on jo yleisesti tiedossa, että verkon jättiläiset – vaikkapa Google, Facebook tai Snapchat – tietävät käyttäjistään kaiken. Valtaosa suomalaisista – minäkin – olemme hyväksyneet tämän, sillä ”mitäpä suuryritykset tiedoillani, ei tässä salaisuuksia ole”. Mutta jaatko tietämättäsi tietosi myös naapureiden, stalkkereiden ja kiristäjien kanssa?

Jokainen googlaus, Chromessa tehty sivuvierailu, sähköposti Gmailissa, viikonloppuinen Facebook-päivitys, kirjautuminen ulkopuoliseen palveluun Facebook-tunnuksilla, tarina Snapchatissa, toinen Instassa – meistä muodostettu kuva jättimäisissä tietopankeissa laajentuu jokaisen verkossa tekemämme liikkeen myötä. Iso osa käyttämistämme verkkopalveluista on muutaman some-jätin omistuksessa, ja lisäksi ne osaavat yhdistellä dataa myös evästeiden avulla. Isoihin toimijoihin tunnutaan kuitenkin pääsääntöisesti luottavan – tai jos ei luottavan, niin yksityisyyttä pidetään pienenä hintana muutoin ilmaisesta palvelusta.

”Tuskinpa minä heitä yksilönä kiinnostan, eivätkä he niitä tietoja vuoda. Mieluummin sitä katselee juuri itseään koskevia mainoksia”, olen kuullut perusteltavan. Olkoon, mutta ethän jaa tietojasi, kuviasi, lastesi kuvia, reaaliaikaista sijaintiasi taikka osoitettasi myös sellaisten ihmisten kanssa, kenelle tietoja et soisi? Näin vaikuttaa nimittäin tekevän hälyttävän moni.

Työskentelen merkittävän osan päivistäni sosiaalisen median parissa. Toimin entuudestaan minulle tuntemattomien ihmisten kanssa ja kohtaan kymmeniä suomalaisprofiileja eri kanavissa. Vaivaantuminen ja tuskastuminen nousevat pintaan, kun tuntematon kanssaihminen asettaa näytille kauniisti ja tietämättään kuvat lomamatkaltaan, asunnostaan tai lapsistaan.

Olen todistanut myös, kuinka Snapchatin karttatoiminto osoittaa puolitutun ihmisten sijainnin metrin tarkkuudella, tai kuinka WhatsApp paljastaa liikekumppanin olevan yökukkuja tai nukkuvan huonosti. Jos elämänsä haluaa piiru piirulta jakaa muiden kanssa tietäen mitä tekee, se on jokaisen vapaa päätös. Mutta entä jos et tiedäkään tekemisistäsi?

 

Tarkista ainakin nämä

 

Facebook

Mene profiiliisi tietokoneella ja klikkaa kansikuvan oikeasta laidasta nappia, jonka kuvakkeena on kolme pistettä. Valitse ”Näytä henkilönä”. Näet julkisen profiilisi – tämän voi siis nähdä kuka vain. Miltä vaikuttaa? Jos ei miellytä, yksityisyysasetukset löytyvät saman valikon alta, kohdasta ”Aikajanan asetukset”.

Entä sovellukset – annatko niille liikaa tietoa? Jotkin haittaohjelmat saattavat käyttää profiilisi julkisia tietoja omassa markkinoinnissaan tietämättäsikin. Laita sovelluksille antamasi käyttöluvat kuntoon saman ”Aikajanan asetukset” -valikon kautta, kohdasta Sovellukset. Saatat yllättyä siitä, mitä sinne on vuosien saatossa kertynyt.

Voit myös valita kunkin päivityksen kohdalla erikseen, näkeekö sen vain kaverisi, kaveriesi kaverit, vaiko aivan kaikki. Etkö halua naapurin näkevän kuviasi, vaikka hän Facebook-kaveri onkin? Jopa yksittäisten ihmisten rajaaminen ulos on mahdollista.

 

Instagram

Tarkista, onko profiilisi julkinen – eli voiko kuka vain seurata sinua pyytämättä lupaasi. Asetus on yksinkertainen vipu Instagramin profiiliasetuksissa, eli kyllä/ei-valinta kohdassa ”Yksityinen käyttäjätili”. Voit mennä myös suoraan epätoivottujen henkilöiden Instagram-profiileihin ja estää heitä suoraan näkemästä koko profiilisi tai esimerkiksi pelkät tarinasi.

 

WhatsApp

Voiko kuka tahansa puhelinnumerosi omaava henkilö tarkistaa, milloin käytät puhelintasi ja milloin et? Tai milloin käytit sitä viimeksi? Näkeekö kuka vain profiilikuvasi? Voiko kuka vain nähdä reaaliaikaisesti sijaintisi? Avaa ohjelma, mene asetuksiin, klikkaa ”Tietosuoja” ja varmista nämä. Asetukset saattavat yllättää.

 

Snapchat

Erityisesi nuorison keskuudessa suosittu Snapchat toi viime vuoden lopulla sovellukseen karttatoiminnon. Kartta paljastaa liki reaaliajassa ja metrin tarkkuudella, missä seuraamasi henkilöt liikkuvat. Karttatoiminnon voi kuitenkin ottaa pois päältä ja sijainnin julkisuutta voi rajata – tämän voi tehdä asetusten kohdasta ”Katso oma sijaintini”.

Syytä on myös tarkistaa, voiko sinua tai vaikkapa lastasi alkaa Snapissa seurata ilman hyväksyntää, tai ovatko tarinat julkisia. Tarinoissa esitetään usein kovin henkilökohtaisia otteita elämästä. Kenen haluat niitä katselevan?

 

Kun olet tarkistanut nämä itseltäsi, nosta katseesi: Kuinka avoimesti lapsesi tai vanhempasi sallivat stalkkerit profiileihinsa?

Avainsanat:

some uusi työ Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä