DNA:n teettämän digitutkimuksen mukaan puhelin hankitaan yhä nuoremmille lapsille – usein viimeistään koulujen alun yhteydessä, kun 81 prosentilla 7-vuotiaista ja 99 prosentilla 8-vuotiaista on jo oma puhelin. Puhelin tuo lapselle mukanaan paljon hyviä ominaisuuksia, kunhan muistaa pitää huolen myös riittävän hyvästä tietoturvallisuudesta. Tämän artikkelin onkin tarkoitus avata, miten teet lapsesi puhelimesta tietoturvallisemman.
Lapsen puhelimen tietoturvallisuus lähtee liikkeelle siitä, että lapsi ymmärtää, miten puhelinta on turvallista ja viisasta käyttää. Tämä tarkoittaa yhteisten pelisääntöjen muodostamista. Pelisääntöjen asettaminen ei luo turvallisuuden tunnetta ainoastaan vanhemmille, sillä näin myös lapsi tiedostaa paremmin erilaisia puhelimenkäyttöön liittyviä riskejä ja haittoja. Yhteisten pelisääntöjen asettaminen tekee siis myös lapselle turvallisemman ja mukavamman olon käyttää puhelinta.
Sovellusten ja käyttöjärjestelmän päivitys
Tiesitkö, että vanhentuneet sovellusversiot ja käyttöjärjestelmät ovat tietoturvariski, sillä päivityksiin sisältyy myös toimenpiteitä haittaohjelmien ja huijausyritysten torjumiseksi. Pidä siis aina huoli, että lapsen (ja oman) puhelimen sovellukset ovat ajan tasalla. Yhtenä hyvänä keinona tähän on asettaa automaattipäivitykset päälle puhelimen asetuksista.
Sovellusten lataamisen pelisäännöt
- Lapset tykkäävät usein ladata puhelimeen erilaisia sovelluksia, ja myös näiden lataamiseen liittyvät säännöt on hyvä käydä läpi yhdessä. Keskustelkaa yhdessä, millaisia sovelluksia lapsi saa ladata ja mihin hänen tarvitsee pyytää erikseen lupa vanhemmilta.
- Lataa sovelluksia ainoastaan puhelimen omasta sovelluskaupasta. Sovelluskaupat myöntävät kaikille sovelluksilleen aina lupalisenssin, jonka vuoksi sovellusten lataaminen näistä on huomattavasti turvallisempaa. Verkkosivujen ja muiden sovelluskauppojen kautta ladattuihin sovelluksiin liittyy aina suurempi tietoturvariski, kun kuka tahansa voi tarjota näissä omia sovelluksiaan, jotka voivat tosiasiassa olla naamioituja haittaohjelmia.
- Ennen sovelluksen lataamista sovelluskaupasta voi aina tarkistaa sovelluksen kuvaukset, arvostelut, latausten määrän ja muiden käyttäjien arvostelut. Näistä voit saada hyviä viitteitä epäilyttävästä sovelluksesta, jos esimerkiksi lataajia on vähän ja muiden käyttäjien arvostelut ovat huonoja.
- Lisäksi on hyvä miettiä, mitä käyttöoikeuksia antaa sovellukselle. Hyvänä nyrkkisääntönä on muistaa, että sovellukselle ei tarvitse antaa oikeuksia mihinkään sellaiseen, jota se ei tarvitse toimiakseen.
- Lisävinkki! Perheen pienimpiä varten sekä iOS- että Android-alustoilla on mahdollista hallita laajemmin sovellusten lataamista ja ostamista niin, että vanhemman tulee aina hyväksyä tai hylätä näistä saapuva lataus- tai ostopyyntö. Pyyntö saattaa laitevalmistajasta riippuen tulla esimerkiksi vanhemman sähköpostiin.
Puhelimen avaamiseen liittyvä turvallisuus
Puhelimesta huolehtiminen on tärkeää, mutta joskus vahinkoja sattuu, kun lapselle uusi laite saattaa esimerkiksi jäädä lojumaan johonkin liian pitkäksi aikaa. Väärinkäyttö-, katoamis- ja varkaustilanteita varten lapsen puhelimeen on hyvä asettaa näytönavaamiseen vaadittava salasana, jotta kukaan ulkopuolinen ei pääse käyttämään puhelinta liian helposti. Huomioithan myös, että näytönavaamiseen vaadittava koodi on hyvä sopia yhdessä, jotta myös vanhemmat pääsevät tarvittaessa hallinnoimaan lapsen puhelinta. Tämän lisäksi myös SIM-kortin oma PIN-koodi on hyvä vaihtaa, jottei myöskään liittymää päästä väärinkäyttämään, esimerkiksi jossain toisessa laitteessa.
Rajoituksista ja paikantamissovelluksista tukea
Puhelimen asetuksista on myös mahdollista asettaa päälle paikantamistyökalu, joka voi toimia pelastavana apuna puhelimen kadotessa. Esimerkiksi Applen puhelimissa on mahdollista asettaa päälle Etsi iPhoneni -sovellus, jonka avulla puhelimen arvioidun sijainnin voi paikantaa omalta icloud-tililtä. Myös Android-puhelimiin on olemassa vastaavia palveluita, joista käytetyimpiä on Googlen Paikanna puhelin -sovellus. Muistathan kuitenkin varkaustilanteissa olla heti yhteydessä myös operaattoriin, jotta puhelinliittymä voidaan sulkea väärinkäyttötilanteita varten.
Pelisäännöistä sopimisen lisäksi puhelimiin pystyy asettamaan myös erilaisia rajoituksia, joilla pystyy hallinnoimaan esimerkiksi käyttöaikaa tai pääsyä tiettyihin sovelluksiin. Rajoitusten hallinnoimiseen on olemassa omia sovelluksia, mutta myös puhelimen omista asetuksista löytyy näihin usein työkaluja. Rajoitustyökalut toimivat esimerkiksi siten, että vanhemmat voivat luoda lapsen puhelimeen erillisen salasanan, jonka avulla puhelimenkäyttöä voidaan hallinnoida. Rajoituksista on kuitenkin tärkeä myös keskustella etukäteen lapsen kanssa, jotta hän ymmärtää, miksi tällaisia tehdään.
Virusturvaohjelmalla tietoturvallisuudesta huolehtiminen on kuin pala kakkua
Kokonaisvaltaisena apukeinona puhelimen tietoturvallisuuteen toimivat tietoturvasovellukset, ja myös DNA:n koululaistutkimus on osoittanut yhä useamman vanhemman joskus hyödyntäneen näitä lapsensa puhelimessa. Esimerkiksi DNA Digiturvapalvelun avulla saat lapsesi puhelimeen:
- Antivirus-ominaisuuden
- Selaus- ja verkkopankkisuojauksen
- Kiristysohjelmasuojauksen
- Aikarajoitus ja sovellusten hallinta -työkalun
- Sisällönestotyökalun
- Suojatun ja yksityisen yhteyden
Voit lukea lisää DNA:n tietoturvapalveluista täältä.
Mitä muita keinoja sinulla tulee mieleen, kuinka puhelimesta voi tehdä entistä tietoturvallisemman? Kommentoi alle!
Lue myös:
Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti
Miten tunnistan, onko puhelimessani virus? Muista nämä!
Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta