Blogit

Lapselle puhelin? 4 vinkkiä puhelimen käytön yhteisiin pelisääntöihin

Lapsen älypuhelin on tärkeä ostos koko perheelle: kännykällä lapsen saa kätevästi kiinni koulun jälkeen ja lapsi pääsee pelaamaan yhdessä kavereidensa kanssa. Kun uusi puhelin on hankittu, turvallinen älylaitteen käyttö alkaa lapsen kanssa yhdessä sovituista pelisäännöistä. Yhteisen sopimisen lisäksi vanhemmat voivat tukea lapsen järkevää puhelimen ja netin käyttöä DNA Turvapaketin avulla.

Lapsen netin ja puhelimen käytössä on monia hyviä puolia. Lapsi voi esimerkiksi ilmoittaa vanhemmille, jos hän aikookin mennä suoraan koulusta ystävälle. Myös lapsen turvallisuus paranee, sillä hätätilanteissa hän voi hälyttää apua. Älylaitteet ovat merkittävä osa sosiaalisia suhteita ja kaveriporukan viihtymistä jo nuorilla lapsilla. Älylaitteen avulla lapsi voi pelata pelejä kavereiden kanssa ja laite voi olla myös apuna koulutehtävissä.

Hyvien puolien lisäksi älypuhelimen käytössä kannattaa olla tarkkana: eihän lapsi päädy netissä tekemisiin väärien ihmisten tai haitallisen sisällön kanssa? Siksi lapsen turvallinen puhelimen ja netin käyttö on koko perheen asia. Tässä F-Securen Jussi Koskisen vinkit vanhemmille.

Vinkki 1: Puhu lapsen kanssa avoimesti netissä surffailusta

Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimen, on tärkeää sopia yhdessä puhelimen ja etenkin netin käytön pelisäännöistä. Lapselle kannattaa esimerkiksi kertoa, että vieraiden ihmisten kanssa ei saa alkaa juttusille verkossa ja omaa nimeä, kuvaa tai osoitetta ei saa antaa kenellekään. Sopikaa myös siitä, mitä sovelluksia puhelimeen asennetaan, ja tallentakaa lapselle sopivat sivut nettiselaimen suosikkilistalle.

Rohkaise lasta kertomaan, jos jokin netissä vastaan tullut asia on jäänyt painamaan mieltä. Näin voit auttaa lasta ymmärtämään ja käsittelemään häntä hämmentäviä asioita.

Vinkki 2: Sopikaa yhdessä, kuinka paljon lapsi saa käyttää puhelinta päivässä

Lapsi haluaisi pelata lempipeliään yömyöhään, mutta aamulla on koulupäivä? Viikonloppuna ei huvita lähteä ulkoilemaan, koska puhelimella pelaaminen houkuttaa?

Keskustele lapsen kanssa myös siitä, miksi netin ja älypuhelimen käyttöä on fiksua rajoittaa ja jättää aikaa myös leikille, ystäville ja perheelle. Lapselle voi perustella, että liiallinen älylaitteiden käyttö tekee olon ylivirittyneeksi ja ärtyneeksi, ja siksi rentoutuminen muiden asioiden parissa on tarpeen. Kun otat lapsen mukaan sääntöjen luomiseen, on niitä helpompi noudattaa.

Sopikaa yhdessä ruutuaika, jonka lapsi saa käyttää miten haluaa: vaikka kavereiden kanssa pelaten tai YouTube-videoita katsellen.

Vinkki 3: Varmista, että lapsi lataa vain turvallisia sovelluksia

Puhelimien sovelluskaupat ovat kuin ihmemaa lapselle, joka on vasta saanut uuden älylaitteen. Kaikkea tekee mieli kokeilla ja asentaa laitteelle, ja sekaan mahtuu myös lapsille sopimattomia sovelluksia. Jos vanhemman luottokortti on liitetty lapsen puhelimen käyttäjätiliin, vaarana voi olla, että lapsi ostaa tietämättään esimerkiksi maksullisia pelien lisäosia. Joskus sovelluksien mukana laitteeseen tarttuu myös viruksia ja haittaohjelmia.

Vinkki 4: Lapsen puhelimen häviämiseen on fiksua varautua etukäteen

Lapsen kännykkä kulkee mukana kaikkialla: koulussa, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Leikkiessä se voi pudota repusta tai taskusta tai unohtua kouluun tai kaverille. Pahimmassa tapauksessa puhelin voi kadota lopullisesti ja joutua vääriin käsiin. Silloin mieltä rauhoittaa, jos lapsen puhelimessa on pääsykoodi tai sormenjälkitunnistus.

DNA Digiturva avuksi ja turvaksi

1. Lapsen netissä surffailu: Vanhemmat voivat tukea lapsen turvallista nettisurffailua helposti hankkimalla lapsen älypuhelimeen heti oston yhteydessä DNA Digiturvan. Palvelu sisältää muun muassa kätevän perhesäännöt-ominaisuuden, jonka avulla voi rajoittaa sisältöä lapsen iän mukaan. DNA Digiturva estää automaattisesti lapsen pääsyn haitallisille nettisivustoille, kuten väkivaltaisen sisällön pariin. Vanhempi voi valita palvelussa kätevästi oletusprofiilin lapsen iän mukaan tai muokata profiilista juuri omalle lapselle sopivan.

2. Ruutuajan tarkkailu: DNA Digiturvan avulla vanhempi voi myös säätää lapselle ruutuajan, jonka sisässä lapsi pääsee käyttämään puhelimensa sovelluksia ja nettiä. Ruutuajan pituus voi vaihdella 15 minuutista 24 tuntiin, ja halutessaan arkipäiville ja viikonlopulle voi asettaa eri ruutuajat. DNA Digiturvan avulla on myös helppo määrittää lapsen puhelimeen nukkumisaika, jolloin netti ei toimi, esimerkiksi kello 21–08.

3. Mahdolliset sovellusrajoitukset: Palvelun avulla näet myös, mitä sovelluksia lapsi on asentanut laitteelle, ja päätät, mitkä sovellukset estetään tai sallitaan. Voit myös asettaa valituille sovelluksille aikarajoituksia ja estää lapsen pääsyn haitallisiin sovelluksiin, kuten väkivaltaisiin peleihin. Digiturva myös suojaa lapsen puhelinta haittaohjelmilta ja viruksilta.

DNA Digiturva avuksi ja turvaksi lapsen puhelimeen - tutustu palveluun tästä.

Avainsanat:

puhelimet vastuullisuus sovellukset yhteiskunta tietoturva Lapsiperheen arkea Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan