Lapselle puhelin? 4 tärkeää vinkkiä, joilla vältät sudenkuopat

Lapsen älypuhelin on tärkeä ostos koko perheelle: kännykällä lapsen saa kätevästi kiinni koulun jälkeen ja lapsi pääsee pelaamaan yhdessä kavereidensa kanssa. Kun uusi puhelin on hankittu, turvallinen älylaitteen käyttö alkaa lapsen kanssa yhdessä sovituista pelisäännöistä. Yhteisen sopimisen lisäksi vanhemmat voivat tukea lapsen järkevää puhelimen ja netin käyttöä DNA Turvapaketin avulla.

Lapsen netin ja puhelimen käytössä on monia hyviä puolia. Lapsi voi esimerkiksi ilmoittaa vanhemmille, jos hän aikookin mennä suoraan koulusta ystävälle. Myös lapsen turvallisuus paranee, sillä hätätilanteissa hän voi hälyttää apua. Älylaitteet ovat merkittävä osa sosiaalisia suhteita ja kaveriporukan viihtymistä jo nuorilla lapsilla. Älylaitteen avulla lapsi voi pelata pelejä kavereiden kanssa ja laite voi olla myös apuna koulutehtävissä.

Hyvien puolien lisäksi älypuhelimen käytössä kannattaa olla tarkkana: eihän lapsi päädy netissä tekemisiin väärien ihmisten tai haitallisen sisällön kanssa? Siksi lapsen turvallinen puhelimen ja netin käyttö on koko perheen asia. Tässä F-Securen Jussi Koskisen vinkit vanhemmille.

Vinkki 1: Puhu lapsen kanssa avoimesti netissä surffailusta

Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimen, on tärkeää sopia yhdessä puhelimen ja etenkin netin käytön pelisäännöistä. Lapselle kannattaa esimerkiksi kertoa, että vieraiden ihmisten kanssa ei saa alkaa juttusille verkossa ja omaa nimeä, kuvaa tai osoitetta ei saa antaa kenellekään. Sopikaa myös siitä, mitä sovelluksia puhelimeen asennetaan, ja tallentakaa lapselle sopivat sivut nettiselaimen suosikkilistalle.

Rohkaise lasta kertomaan, jos jokin netissä vastaan tullut asia on jäänyt painamaan mieltä. Näin voit auttaa lasta ymmärtämään ja käsittelemään häntä hämmentäviä asioita.

Turvaa lapsen uusi puhelin heti: Vanhemmat voivat tukea lapsen turvallista nettisurffailua helposti hankkimalla lapsen älypuhelimeen heti oston yhteydessä DNA Turvapaketin. DNA Turvapaketti -palvelu sisältää kätevän perhesäännöt-ominaisuuden, joka muun muassa rajoittaa sisältöä lapsen iän mukaan. Turvapaketti estää automaattisesti lapsen pääsyn haitallisille nettisivustoille, kuten väkivaltaisen sisällön pariin. Vanhempi voi valita palvelussa kätevästi oletusprofiilin lapsen iän mukaan tai muokata profiilista juuri omalle lapselle sopivan.

Lue lisää DNA Turvapaketista ja anna lapsen surffailla verkossa huolettomasti

Vinkki 2: Sopikaa yhdessä, kuinka paljon lapsi saa käyttää puhelinta päivässä

Lapsi haluaisi pelata lempipeliään yömyöhään, mutta aamulla on koulupäivä? Viikonloppuna ei huvita lähteä ulkoilemaan, koska puhelimella pelaaminen houkuttaa?

Keskustele lapsen kanssa myös siitä, miksi netin ja älypuhelimen käyttöä on fiksua rajoittaa ja jättää aikaa myös leikille, ystäville ja perheelle. Lapselle voi perustella, että liiallinen älylaitteiden käyttö tekee olon ylivirittyneeksi ja ärtyneeksi, ja siksi rentoutuminen muiden asioiden parissa on tarpeen. Kun otat lapsen mukaan sääntöjen luomiseen, on niitä helpompi noudattaa.

Sopikaa yhdessä ruutuaika, jonka lapsi saa käyttää miten haluaa: vaikka kavereiden kanssa pelaten tai YouTube-videoita katsellen.

Turvaa lapsen uusi puhelin heti: DNA Turvapaketin aikarajoitukset-toiminnon avulla vanhempi voi säätää lapselle ruutuajan, jonka sisässä lapsi pääsee käyttämään puhelimensa sovelluksia ja nettiä. Ruutuajan pituus voi vaihdella 15 minuutista 24 tuntiin, ja halutessaan arkipäiville ja viikonlopulle voi asettaa eri ruutuajat. Turvapaketin avulla on myös helppo määrittää lapsen puhelimeen nukkumisaika, jolloin netti ei toimi, esimerkiksi kello 21–08.

Tutustu DNA Turvapaketin aikarajoituksiin ja aseta lapsen puhelimeen sopiva ruutuaika

Vinkki 3: Varmista, että lapsi lataa vain turvallisia sovelluksia

Puhelimien sovelluskaupat ovat kuin ihmemaa lapselle, joka on vasta saanut uuden älylaitteen. Kaikkea tekee mieli kokeilla ja asentaa laitteelle, ja sekaan mahtuu myös lapsille sopimattomia sovelluksia. Jos vanhemman luottokortti on liitetty lapsen puhelimen käyttäjätiliin, vaarana voi olla, että lapsi ostaa tietämättään esimerkiksi maksullisia pelien lisäosia. Joskus sovelluksien mukana laitteeseen tarttuu myös viruksia ja haittaohjelmia.

Turvaa lapsen uusi puhelin heti: DNA Turvapaketin avulla näet, mitä sovelluksia lapsi on asentanut laitteelle, ja päätät, mitkä sovellukset estetään tai sallitaan. Voit myös asettaa valituille sovelluksille aikarajoituksia ja estää lapsen pääsyn haitallisiin sovelluksiin, kuten väkivaltaisiin peleihin. Turvapaketti myös suojaa lapsen puhelinta haittaohjelmilta ja viruksilta.

DNA Turvapaketin avulla hallitset lapsen käyttämiä sovelluksia helposti – ota palvelu käyttöön

Vinkki 4: Lapsen puhelimen häviämiseen on fiksua varautua etukäteen

Lapsen kännykkä kulkee mukana kaikkialla: koulussa, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Leikkiessä se voi pudota repusta tai taskusta tai unohtua kouluun tai kaverille. Pahimmassa tapauksessa puhelin voi kadota lopullisesti ja joutua vääriin käsiin. Silloin mieltä rauhoittaa, jos lapsen puhelimessa on pääsykoodi tai sormenjälkitunnistus.

Turvaa lapsen uusi puhelin heti: Paras tapa varautua puhelimen häviämiseen on hankkia lapsen kännykkään DNA Turvapaketti, jonka Etsintä-toiminnolla puhelimen sijainnin voi jäljittää kartalta. Jos puhelin on koulupäivän jäljiltä äänettömällä, siihen voi kytkeä äänet päälle etänä, toiselta laitteelta. Tarvittaessa puhelimen voi myös lukita. Jos näyttää siltä, että puhelin on hävinnyt lopullisesti, sen voi tyhjentää kaikista tiedoista DNA Turvapaketin avulla.

Turvaa koko perheen älylaitteet DNA Turvapaketin avulla – tutustu palveluun ja tilaa omasi tästä!

Avainsanat:

puhelimet sovellukset vastuullisuus yhteiskunta tietoturva Lapsiperheen arkea

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit