Mitä tarkoittaa hyvä tietoturva? Nopea tarkistuslista

Tietoturvallisuudesta puhutaan yhä enemmän, mutta tällä tarkoitetaan paljon muutakin kuin pelkästään säännöllistä salasanojen vaihtoa.

Tietoturvallisuus korostuu entisestään, kun palvelut siirtyvät yhä enemmän digitaalisiksi - tällöin myös riski altistua erilaisille huijausyrityksille ja haittaohjelmille kasvaa. Mistä hyvä tietoturva sitten koostuu? Toinen kehottaa hankkimaan hyvän tietoturvapalvelun, kun toinen sanoo, että salasanassa pitää olla vähintään näin ja näin monta erikoismerkkiä. Koska tietoturvasta huolehtiminen on niin tärkeää, halusimme koota kokonaisvaltaisen listan, jonka avulla onnistut välttämään yleisimmät tietoturvariskit.

Muistilista hyvään tietoturvaan – 5 + 1 vinkkiä

Huolehdi salasanoistasi

Resepti hyvään ja vahvaan salasanaan

  • Luo jokaiseen palveluun oma, täysin erilainen salasana. Samankaltaiset salasanat saattavat paljastua helposti hakkerille, jos yksi salasanasi joutuu tietoturvamurron kohteeksi.
  • Vahva salasana pitää sisällään muutakin kuin pikkukirjaimia. Käytä salasanassa myös erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia.
  • Älä käytä itsestäänselvyyksiä, kuten lapsesi tai lemmikkisi nimeä.
  • Salasana voi hyvin olla lyhyt salalause, kuten esimerkiksi sitaatti lempikappaleestasi tai -elokuvastasi.
  • Unohda oikeinkirjoitus ja leikittele puhekielisyydellä tai murteilla. Kukaan ei ole tarkistamassa salasanan kielioppia.
  • Käytä kaksivaiheista tunnistautumista, jos palveluntarjoaja mahdollistaa tämän. Tällöin sisäänkirjautuminen vaatii salasanan lisäksi esimerkiksi tekstiviesti- tai sähköpostivahvistuksen, mikä tekee tietomurroista huomattavasti vaikeampaa.
  • Vaihda salasana säännöllisin väliajoin: nyrkkisääntönä on, että salasana tulisi vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein.
  • Vinkki! Salasanojen hallintaohjelmalla voit luoda ja hallinnoida salasanoja – turvallisesti kaikilla laitteilla. DNA Digiturva on myös salasanapankki, joka muistaa salasanasi ja pitää ne tallessa.

Lue tarkemmin aiheesta artikkelistamme: Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti

Huolehdi laitteittesi tietoturvallisuudesta

  • Tiesitkö, että vanhentunut ohjelmisto- tai sovellusversio on aina tietoturvariski? Pidäthän laitteittesi päivitykset siis aina ajan tasalla. Vinkki! Laitteisiin on usein mahdollista laittaa asetuksista päälle automaattipäivitys uusille ohjelmistoversioille.
  • Laitteiden omien palomuurien lisäksi on äärimmäisen suositeltavaa hyödyntää myös erillistä tietoturvapalvelua. Näistä olemassa myös ilmaisia versioita, mutta varmistathan aina joltakin asiantuntijalta, että valitsemasi ohjelma on riittävän laadukas.
  • Varmuuskopioi tärkeimmät tiedostosi esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle ja säilytä tätä turvallisessa paikassa. Näin alkuperäiset tiedostosi eivät pääse kokonaan häviämään vahingon sattuessa.

Vinkki! Myös DNA tarjoaa erilaisia tietoturvapalveluita, joihin pääset tutustamaan täältä.

Lue myös: Miten tunnistan, onko puhelimessani virus? Muista nämä!

Varmista kotiverkkosi riittävä tietoturvallisuus

Tietoturvallisemman kotiverkon tarkistuslista

  • Varmista, että kotiverkkoasi jakava laite on tarpeeksi laadukas ja tietoturvallinen. Verkkoteknologia ja verkkohyökkäykset kehittyvät hurjaa vauhtia, minkä vuoksi liian vanha perintömodeemi tai tietosuojaltaan huono laite on aina tietoturvariski.
  • Muuta langattoman kotiverkon liian ennalta-arvattavia oletusasetuksia laitteen asetussivulla. Pääset katsomaan ohjeet täältä.
  • Luo laitteisiin ja palveluihin hyvät ja vahvat salasanat.
  • Vältä turhaan julkisten WiFi-verkkojen käyttöä laitteillasi. Tuntemattomat verkot ovat aina tietoturvariski, joissa voi olla tarttuvia haittaohjelma. Julkisen verkon kautta laitteeseesi päässyt virus voi levitä kaikkiin laitteisiisi seuraavan kerran, kun kirjaudut saastuneella laitteella kotiverkkoosi.
  • Luo vierasverkko kodin ulkopuolisille käyttäjille. Vahinko on voinut sattua kenenkään tietämättä esimerkiksi kylään kutsumallesi ystävälle ja näin hänen saastunut laitteensa ei pääse levittämään haittaohjelmaa kaikkiin laitteisiisi kotiverkkosi kautta.
  • Hyödynnä kotiverkkosi turvaamiseen laadukasta tietoturvapalvelua. 

Lue tarkemmin ohjeet kotiverkkosi turvaamiseen artikkelistamme: Helpot niksit – näin teet kotiverkostasi tietoturvallisemman

Surffaile fiksusti netissä

  • Netissä surffaillessa on oltava tarkkana. Klikattavien linkkien kanssa on oltava kriittinen, sillä nämä saattavat olla naamioituneita virus- ja haittaohjelmia. Verkkosivujen selaaja yritetään usein saada klikkaamaan jotain ponnahdusikkunaa, jonka mukana laite voi saada haittaohjelman.
  • Haittaohjelmia saatetaan usein naamioida myös sähköpostin liitetiedostoiksi. Ole tarkkana epäilyttävien linkkien ja liitetiedostojen kanssa.
  • Tiesitkö, että voit hyödyntää VPN-yhteyttä. VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko turvaa tehokkaasti yksityisyyttä. VPN:n avulla muodostetaan suojattu yhteys laitteen ja nettisivujen tai sovelluksien välillä. Sen avulla voi muun muassa estää tarpeettomat ja haitalliset sivustot, suojata yhteyden avoimissa WiFi-verkoissa ja piilottaa henkilökohtaisen IP-osoitteen. Huomioithan kuitenkin, että VPN ei ole virusturva, vaan se suojaa ainoastaan käyttösi yksityisyyttä.

Varo huijausyrityksiä – liikkeellä useita

  • Virus- ja vakoiluohjelmien lisäksi on hyvä olla tietoinen myös erilaisista huijaustavoista. Näiden kirjo on laaja, ja huijausyrityksiä on ilmennyt niin verkossa, sähköpostissa, hakukoneiden tuloksista, huijauspuheluina sekä -tekstiviesteinä sekä myös valetileinä esimerkiksi somekanavissa.
  • Huijarit kalastelevat usein henkilö- ja maksutietoja ja saattavat esiintyä esimerkiksi jonkun yrityksen tai viranomaisen nimissä. Muista, että edes viranomaiset eivät kysele henkilö- tai maksutietojasi, joten älä luovuta niitä kenellekään!
  • Älä vastaa huijausviesteihin ja poista nämä klikkaamatta mitään linkkejä.
  • Hyvänä nyrkkisääntönä voi muistaa, että jos joku on liian hyvää ollakseen totta, se ei usein ole totta. Terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Lue lisää erilaisista huijaustavoista: Varo huijausviestejä – liikkeellä useita   

+ 1 – Huolehdithan tietoturvasta myös etätöissä

  • Omasta tietoturvallisuudesta huolehtiminen korostuu entisestään nyt, kun yhä useampia tekee töitä etänä. Muistathan huomioida aikaisemmat kohdat myös työskennellessäsi etänä.
  • Tietoturvan lisäksi on tärkeää, että pidät huolta tietosuojasta. Varmistathan siis aina, että yrityskohtaiset laitteet ja näiden sisältämät tiedot ovat aina vain sinun ulottuvillasi.

Mitä muuta kaikkien tulisi huomioida huolehtiessaan omasta tietoturvallisuudestaan? Kommentoi alle!


Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta

 

Tämä artikkeli on osa Tiesitkö, että -artikkelisarjaa, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä ja ajankohtaista tietoa entistä viihdyttävämpään ja mutkattomampaan arkeen.

 

Avainsanat:

Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2023 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen virustorjuntaohjelma  

Miksi maksaa virustorjuntaohjelmasta, kun niitä on maksuttomiakin?
9/2023 Ilkka Tuominen

Asiantuntija varoittaa: Huijaaminen on teollistunut

8/2023 Artikkelien toimitus

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä.
8/2023 Artikkelien toimitus

Mikä somessa koukuttaa? Lumovoima perustuu ihmisen sosiaalisiin tarpeisiin, joita palvelut tyydyttävät

Oletko pysähtynyt pohtimaan omaa somekäyttöäsi?