4G-verkkoa ei ole unohdettu, se paranee jatkuvasti – 5G on kuin moottoritie, joka nopeuttaa kaikkia

5G-rakentaminen on itse asiassa mobiiliverkon kokonaisvaltaista päivittämistä. Se parantaa selvästi myös 4G-asiakkaiden nopeuksia ja käyttökokemusta. Vaikka 5G-verkko laajenee vauhdilla, 4G pysyy 5G:n rinnalla vielä pitkään mobiiliverkon pääasiallisena teknologiana ja asiakkaiden eniten käyttämänä verkkona.

”Olemme huomanneet 4G-verkon kehittämisen herättävän paljon kysymyksiä asiakkaissamme aina, kun kerromme 5G-verkkomme parannuksista. Ilmassa on huoli, että operaattori on hylännyt 4G-verkon nyt, kun uudempi teknologia tekee tuloaan. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. 5G-verkkoa voisi verrata moottoritien rakentamiseen vanhan maantien paikalle: liikkuminen on aiempaa sujuvampaa ja nopeampaa kaikille, vaikka liikennemäärät kasvaisivat”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Kun operaattorit ja media puhuvat 5G-verkon rakentamisesta, jää usein vähälle huomiolle se fakta, että itse asiassa koko mobiiliverkko paranee uuden teknologian myötä. Uusia 5G-kykyisiä tukiasemia ei siis asenneta vanhojen laitteiden rinnalle, vaan ne korvaavat alueensa vanhat tukiasemat. Tämä tarkoittaa, että 5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta.

”Uutta ja kehittyneempää verkkoteknologiaa sisältävä tukiasema synnyttää kattavamman, nopeamman ja leveämmän kaistan myös 4G-verkkoon. Lähemmäs verkkoteknologian teoreettista maksiminopeutta päästään tällöin entistä useammin. Aiempaan moottoritievertaukseen viitaten, kyyti uudella väylällä on entistä tasaisempaa ja sujuvampaa myös vanhemmilla kulkupeleillä liikkuville”, Laari summaa.

5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi.

4G-verkkoa päivitetään edelleen myös erillään 5G-rakentamisesta. DNA uskoo 4G-tekniikan pysyvän 5G:n rinnalla ja asiakkaiden eniten käyttämänä verkkona myös pitkään. Tästä syystä myös 4G-verkon laajennuksia ja uudistuksia tehdään yhä merkittäviä määriä alueilla, jonne 5G-verkkoa ei vielä ole rakenteilla. Tulevaisuudessa tämä mahdollistaa tukiasemien tehokkaan siirtämisen 5G-käyttöön.

DNA seuraa 4G-verkkonsa kapasiteetin alueellista riittävyyttä jatkuvasti, ja tekee mobiiliverkon päivityksiä kerätyn datan perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että tukiasemia uusitaan moderniin 5G-kykyiseen mallistoon nimenomaan niillä alueilla, missä tarve lisäkapasiteetille on kiireisin.

Datamäärät kasvavat kiihtyen – verkoissa paranee muutakin kuin tukiasemat

DNA:lla on havaittu koronapandemian vauhdittaneen datamäärien kehitystä räjähdysmäisesti. Mobiilidatan käyttömäärä vuonna 2020 oli DNA:n verkossa kaikkiaan 30 % edellisvuotta korkeammalla, kun vuonna 2019 kasvua edellisvuoteen oli vain 23 %. Kiihtyminen on siis selvästi nähtävissä, ja tämä kirittää operaattoreita kehittämään verkkojaan samassa tahdissa.

”Tässä valossa mobiiliverkkojen parantaminen ja uuden 5G-verkon rakentaminen on välttämätöntä. Nykyisillä verkkoratkaisuilla operaattoreiden saattaisi olla vaikeaa vastata kasvavaan kapasiteetin tarpeeseen. 5G-verkon myötä mobiiliverkon kapasiteetti kuitenkin moninkertaistuu, ja uudistusten ansiosta myös 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi”, Laari toteaa.

Mobiiliverkon parantaminen ei tarkoita yksinomaan tukiasemapäivityksiä, sillä mobiiliverkko koostuu teknisesti kolmesta osasta. Ne kaikki vaikuttavat osaltaan mobiiliverkossa saavutettaviin nopeuksiin ja kaistan ruuhkautumiseen. Mobiiliverkon osia ovat:

  1. Access- eli liityntäverkot. Näillä yhdistetään asiakkaan päätelaite verkkoon.
  2. Transport- eli siirtoverkot. Näillä yhdistetään kaupunginosat ja liityntäverkot toisiinsa.
  3. Core- eli ydinverkot. Näillä yhdistetään kaupungit, maat, maanosat ja muut ydinverkot toisiinsa. Ydinverkossa myös toteutetaan asiakkaan käyttämät palvelut.

 

 

Verkon eri osista ja niiden merkityksestä nopeudelle ja tietoturvalle voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

Tukiasemien vaihtaminen parantaa siis nimenomaan liityntäverkkoa. 5G-rakentaminen on kuitenkin vaatinut merkittäviä investointeja myös siirto- ja ydinverkkojen kehitykseen. Nämä investoinnit näkyvät myös 4G-verkkojen laadussa.

DNA:n 5G-verkon peitto kattaa jo yli puolet suomalaisista – on siis todennäköistä, että sinäkin asut 5G-alueella! Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G. Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.

Avainsanat:

Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (4)

Jeesus jumalanseläntakana
30.04.2021 08:34
Toimiiko siinä 5G tukiasemassa ns. Alaspäin eli 2,3 ja 4G? Itselläni autossa integroitu 2G puhelin (kähetysteho: 8W ja kunnon antenni) jolla puhelut hoituu jumalan selän...
Toimiiko siinä 5G tukiasemassa ns. Alaspäin eli 2,3 ja 4G? Itselläni autossa integroitu 2G puhelin (kähetysteho: 8W ja kunnon antenni) jolla puhelut hoituu jumalan selän takaatakin... Toivon että 2G verkko (puhe) toimisi vielä pitkään, kun se kattaa koko maan... 👍

Näytä kokonaan

Harri
01.05.2021 15:36
Mitenkäs tuo 5 G toimii tiilitalossa, jossa tiilestä väliseinät? Tarvitsee nyt jo ulkopuolisen antennin ja kaapelilla läpiviennin ulkoseinän läpi...
Mari
05.06.2021 13:59
Aiemmin olen ollut hyvin tyytyväinen DNA:n verkkoon. Toiminut hyvin myös täällä syrjemmässä. Nyt on havaittavissa pari viime kuukauden aikana yhteyden heikkenemistä ja p...
Aiemmin olen ollut hyvin tyytyväinen DNA:n verkkoon. Toiminut hyvin myös täällä syrjemmässä. Nyt on havaittavissa pari viime kuukauden aikana yhteyden heikkenemistä ja pätkimistä. Onkohan nyt 4g verkko kuitenkin jäänyt 5g varjoon. Tätäkin viestiä sai kirjoittaa tovin ja toisenkin kun yhteys pätkii

Näytä kokonaan

Pettynyt
19.08.2021 00:01
Rakennatte 5g verkkoa alueille jossa on jo toimivat verkot, parannuksia 4g toimintaan ei näy eikä kuulu alueilla jossa verkkonne on miltei toimimaton.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2021 Artikkelien toimitus

Paraneeko yhteys, jos avaa ikkunan? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä

DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä ja kertoo, ovatko ne totta vai tarua.
11/2021 Artikkelien toimitus

Mikä muuttuu, kun 4G vaihtuu 5G:ksi? Opas liittymän päivittäjälle 

Miksi 5G-liittymä kannattaa hankkia ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen käytännössä tarkoittaa?
11/2021 Samu Malmelin

DNA:n lokakuun 2021 myydyimmät puhelimet ja älykellot

5G-puhelimet kasvattavat jatkuvasti kysyntäänsä.
10/2021 Artikkelien toimitus

Korona ja kännykkä innostivat Nita Hoikan vaihtamaan nyrkkeilyhanskat hyppynaruun ”Koko elämä siirtyi kertaheitolla nettiin”

Korona vaikutti monilla töihin, harrastuksiin ja perhetapaamisiin. Näin kävi myös aktiivisesti nyrkkeilyä harrastavalle Nita Hoikalle, jonka elämä meni uusiksi hetkessä.