Blogit

4G-verkkoa ei ole unohdettu, se paranee jatkuvasti – 5G on kuin moottoritie, joka nopeuttaa kaikkia

5G-rakentaminen on itse asiassa mobiiliverkon kokonaisvaltaista päivittämistä. Se parantaa selvästi myös 4G-asiakkaiden nopeuksia ja käyttökokemusta. Vaikka 5G-verkko laajenee vauhdilla, 4G pysyy 5G:n rinnalla vielä hyvin pitkään tärkeänä mobiiliverkon teknologiana.

”Olemme huomanneet 4G-verkon kehittämisen herättävän paljon kysymyksiä asiakkaissamme aina, kun kerromme 5G-verkkomme parannuksista. Ilmassa on huoli, että operaattori on hylännyt 4G-verkon nyt, kun uudempi teknologia tekee tuloaan. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. 5G-verkkoa voisi verrata moottoritien rakentamiseen vanhan maantien paikalle: liikkuminen on aiempaa sujuvampaa ja nopeampaa kaikille, vaikka liikennemäärät kasvaisivat”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Kun operaattorit ja media puhuvat 5G-verkon rakentamisesta, jää usein vähälle huomiolle se fakta, että itse asiassa koko mobiiliverkko paranee uuden teknologian myötä. Uusia 5G-kykyisiä tukiasemia ei siis asenneta vanhojen laitteiden rinnalle, vaan ne korvaavat alueensa vanhat tukiasemat. Tämä tarkoittaa, että 5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta.

”Uutta ja kehittyneempää verkkoteknologiaa sisältävä tukiasema synnyttää kattavamman, nopeamman ja leveämmän kaistan myös 4G-verkkoon. Lähemmäs verkkoteknologian teoreettista maksiminopeutta päästään tällöin entistä useammin. Aiempaan moottoritievertaukseen viitaten, kyyti uudella väylällä on entistä tasaisempaa ja sujuvampaa myös vanhemmilla kulkupeleillä liikkuville”, Laari summaa.

5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi.

4G-verkkoa päivitetään edelleen myös erillään 5G-rakentamisesta. DNA uskoo 4G-tekniikan pysyvän 5G:n rinnalla ja asiakkaiden eniten käyttämänä verkkona myös pitkään. Tästä syystä myös 4G-verkon laajennuksia ja uudistuksia tehdään yhä merkittäviä määriä alueilla, jonne 5G-verkkoa ei vielä ole rakenteilla. Tulevaisuudessa tämä mahdollistaa tukiasemien tehokkaan siirtämisen 5G-käyttöön.

DNA seuraa 4G-verkkonsa kapasiteetin alueellista riittävyyttä jatkuvasti, ja tekee mobiiliverkon päivityksiä kerätyn datan perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että tukiasemia uusitaan moderniin 5G-kykyiseen mallistoon nimenomaan niillä alueilla, missä tarve lisäkapasiteetille on kiireisin.

Verkoissa päivittyy muutakin kuin tukiasemat

Koronapandemia laittoi datamäärien kehitykseen vauhtia räjähdysmäisesti. Mobiilidatan käyttömäärä vuonna 2020 oli DNA:n verkossa kaikkiaan 30 % edellisvuotta korkeammalla, kun vuonna 2019 kasvua edellisvuoteen oli vain 23 %. Datamäärien kasvu on jatkunut myös vuosina 2021 ja 2022, mikä kirittää operaattoreita kehittämään verkkojaan samassa tahdissa. Vuoden 2021 datankäytöstä Suomessa voit lukea lisää DNA:n Datakronikasta.

”Tässä valossa mobiiliverkkojen parantaminen ja 5G-verkon rakentaminen on välttämätöntä. Nykyisillä verkkoratkaisuilla operaattoreiden saattaisi olla vaikeaa vastata kasvavaan kapasiteetin tarpeeseen. 5G-verkon myötä mobiiliverkon kapasiteetti kuitenkin moninkertaistuu, ja uudistusten ansiosta myös 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi”, Laari toteaa.

Mobiiliverkon parantaminen ei tarkoita yksinomaan tukiasemapäivityksiä, sillä mobiiliverkko koostuu teknisesti kolmesta osasta. Ne kaikki vaikuttavat osaltaan mobiiliverkossa saavutettaviin nopeuksiin ja kaistan ruuhkautumiseen. Mobiiliverkon osia ovat:

  1. Access- eli liityntäverkot. Näillä yhdistetään asiakkaan päätelaite verkkoon.
  2. Transport- eli siirtoverkot. Näillä yhdistetään kaupunginosat ja liityntäverkot toisiinsa.
  3. Core- eli ydinverkot. Näillä yhdistetään kaupungit, maat, maanosat ja muut ydinverkot toisiinsa. Ydinverkossa myös toteutetaan asiakkaan käyttämät palvelut.

 

 

Verkon eri osista ja niiden merkityksestä nopeudelle ja tietoturvalle voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

Tukiasemien vaihtaminen parantaa siis nimenomaan liityntäverkkoa. 5G-rakentaminen on kuitenkin vaatinut merkittäviä investointeja myös siirto- ja ydinverkkojen kehitykseen. Nämä investoinnit näkyvät myös 4G-verkkojen laadussa.

DNA:n 5G-verkon peitto kattaa jo useamman kuin kaksi kolmesta suomalaisesta – on siis todennäköistä, että sinäkin asut 5G-alueella! Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G. Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.

Avainsanat:

Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

Käytettyjen puhelinten kysyntä on kasvussa, mutta vain murto-osa puhelimista kierrätetään

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden ja sovellusten voima perustuu yllätyksellisyyteen, mielihyvän tunteeseen ja kohdatuksi tulemisen tarpeeseen

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia