Väärät päätökset eivät ole kiveen hakattuja

Teen päätöksiä päivittäin. Pieniä päätöksiä on yleensä helppo tehdä. Hankalampaa on tehdä päätöksiä, joilla voi olla isoja vaikutuksia moniin ihmisiin ja tulevaisuuden menestykseen.

Eri tilanteet vaativat erilaisia päätöksentekomalleja. Tapauskohtaisesti on valittava, kannattaako kaivaa mahdollisimman paljon faktoja päätöksen tueksi vai päätänkö niin kuin minusta tuntuu. Entä sitten, kun päätökseni osoittautuu vääräksi: pysynkö päätöksessäni vai teenkö uusia ratkaisuja?

Näihin kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Jotkut elämäni parhaista päätöksistä olen tehnyt tunnepohjalta ja nopeasti. Paljon on tehty myös hyviä päätöksiä, jotka perustuvat perusteellisiin analyyseihin ja tutkimuksiin.

Mutta sitten ovat ne väärät päätökset, jotka ovat osoittautuneet vääriksi tai puutteellisiksi heti toteutuksen jälkeen. Onneksi on tullut tehtyä paljon tällaisiakin päätöksiä.

Huonoista tai vääristä päätöksistä voi nimittäin oppia paljon.

Joskus on vaikea tunnistaa, onko päätös väärä vai tuntuuko se vain väärältä, koska toimintatapa on päätöksen jälkeen erilainen. Omat hälytyskelloni soivat, jos seuraavat asiat toteutuvat:

  1. Suuri osa työntekijöistä tai kollegoista pitää päätöstä vääränä tai puutteellisena
     
  2. Päätös ei luo arvoa asiakkaille ja pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti asiakaskokemukseen
     
  3. Päätös alkaa toteutuksen jälkeen vaikuttaa lyhytnäköiseltä tai riittämättömältä
     
  4. Vahvistuva oma tunne, että päätös ei ollut oikea tai riittävän kattava

Tällaisessa tilanteessa on tehtävä uusia päätöksiä. Muutetaanko tehtyä päätöstä vai pysytäänkö siinä?

On tärkeää huomata, että päätös ei välttämättä ole kokonaan väärä, vaikka ei tuokaan toivottua tulosta. Silloin pitää olla rohkeutta tehdä uusia päätöksiä ja jopa kumota jo tehtyjä päätöksiä. Tämä ei ole heikkoutta tai epäjohdonmukaisuutta, vaan fiksua toimintaa.

Olosuhteiden ottaminen huomioon ja tehtyjen päätösten muokkaaminen on osa nykyaikaista ketterää toimintamallia. Loppujen lopuksi ei ole tärkeää kuka oli oikeassa ja kuka väärässä. Pääasia on, että päätökset vievät toimintaa eteenpäin.

On tietenkin tilanteita, joissa ei käytännössä voi tehdä virheitä päätöksenteossa, koska seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Silloin on tarpeellista etsiä esimerkiksi simulointityökaluista apua erilaisten päätösten vaikutusten arviointiin.

Monissa tilanteissa on kuitenkin aidosti varaa tehdä vääriä päätöksiä, ja se on jopa suotavaa. Muuten toiminta ei kehity. Virheitä saa ja pitää tehdä, mutta ei kannata tehdä samaa virhettä kahta kertaa. Näin ei tapahdukaan, jos viitsii nähdä vaivaa ja oppii vääristä päätöksistä.

Jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä ei voi jäädä tuleen makaamaan. Onneksi päätöksiä ei hakata kivitauluihin.

Oikea päätös on nimittäin aina sidoksissa tilanteeseen. Kun tilanne muuttuu, täytyy myös voida muuttaa päätöksiä.

Kun et tee mitään, et tee virheitäkään ei ole toimiva strategia. Väsyneenä on erityisen houkuttelevaa olla tekemättä mitään. Mutta loman jälkeen energiatasot ovat taas korkealla: silloin on erinomainen hetki tehdä päätöksiä.

Kaikessa päätöksenteossa on tärkeää pitää mielessä iso kuva ja globaalit kehitystrendit. Lue tästä tiivistelmä vuoden 2018 teknologiatrendeistä! 

Avainsanat:

Johtaminen
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.