Teen päätöksiä päivittäin. Pieniä päätöksiä on yleensä helppo tehdä. Hankalampaa on tehdä päätöksiä, joilla voi olla isoja vaikutuksia moniin ihmisiin ja tulevaisuuden menestykseen.
Eri tilanteet vaativat erilaisia päätöksentekomalleja. Tapauskohtaisesti on valittava, kannattaako kaivaa mahdollisimman paljon faktoja päätöksen tueksi vai päätänkö niin kuin minusta tuntuu. Entä sitten, kun päätökseni osoittautuu vääräksi: pysynkö päätöksessäni vai teenkö uusia ratkaisuja?
Näihin kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Jotkut elämäni parhaista päätöksistä olen tehnyt tunnepohjalta ja nopeasti. Paljon on tehty myös hyviä päätöksiä, jotka perustuvat perusteellisiin analyyseihin ja tutkimuksiin.
Mutta sitten ovat ne väärät päätökset, jotka ovat osoittautuneet vääriksi tai puutteellisiksi heti toteutuksen jälkeen. Onneksi on tullut tehtyä paljon tällaisiakin päätöksiä.
Huonoista tai vääristä päätöksistä voi nimittäin oppia paljon.
Joskus on vaikea tunnistaa, onko päätös väärä vai tuntuuko se vain väärältä, koska toimintatapa on päätöksen jälkeen erilainen. Omat hälytyskelloni soivat, jos seuraavat asiat toteutuvat:
- Suuri osa työntekijöistä tai kollegoista pitää päätöstä vääränä tai puutteellisena
- Päätös ei luo arvoa asiakkaille ja pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti asiakaskokemukseen
- Päätös alkaa toteutuksen jälkeen vaikuttaa lyhytnäköiseltä tai riittämättömältä
- Vahvistuva oma tunne, että päätös ei ollut oikea tai riittävän kattava
Tällaisessa tilanteessa on tehtävä uusia päätöksiä. Muutetaanko tehtyä päätöstä vai pysytäänkö siinä?
On tärkeää huomata, että päätös ei välttämättä ole kokonaan väärä, vaikka ei tuokaan toivottua tulosta. Silloin pitää olla rohkeutta tehdä uusia päätöksiä ja jopa kumota jo tehtyjä päätöksiä. Tämä ei ole heikkoutta tai epäjohdonmukaisuutta, vaan fiksua toimintaa.
Olosuhteiden ottaminen huomioon ja tehtyjen päätösten muokkaaminen on osa nykyaikaista ketterää toimintamallia. Loppujen lopuksi ei ole tärkeää kuka oli oikeassa ja kuka väärässä. Pääasia on, että päätökset vievät toimintaa eteenpäin.
On tietenkin tilanteita, joissa ei käytännössä voi tehdä virheitä päätöksenteossa, koska seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Silloin on tarpeellista etsiä esimerkiksi simulointityökaluista apua erilaisten päätösten vaikutusten arviointiin.
Monissa tilanteissa on kuitenkin aidosti varaa tehdä vääriä päätöksiä, ja se on jopa suotavaa. Muuten toiminta ei kehity. Virheitä saa ja pitää tehdä, mutta ei kannata tehdä samaa virhettä kahta kertaa. Näin ei tapahdukaan, jos viitsii nähdä vaivaa ja oppii vääristä päätöksistä.
Jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä ei voi jäädä tuleen makaamaan. Onneksi päätöksiä ei hakata kivitauluihin.
Oikea päätös on nimittäin aina sidoksissa tilanteeseen. Kun tilanne muuttuu, täytyy myös voida muuttaa päätöksiä.
Kun et tee mitään, et tee virheitäkään ei ole toimiva strategia. Väsyneenä on erityisen houkuttelevaa olla tekemättä mitään. Mutta loman jälkeen energiatasot ovat taas korkealla: silloin on erinomainen hetki tehdä päätöksiä.
Kaikessa päätöksenteossa on tärkeää pitää mielessä iso kuva ja globaalit kehitystrendit. Lue tästä tiivistelmä vuoden 2018 teknologiatrendeistä!