Perinteikkään yhtiön uusi vierailukeskus avasi ovensa syksyllä 2016. Vierailukeskuksen näyttelykokonaisuuden, myymälän, kyltityksen, vaatteiden ja monien muiden yksityiskohtien suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi suunnittelijakaksikko Tuuli ja Kivi Sotamaa.
Sotamaan sisarukset ja Paula Miettinen keskustelevat videolla elämysten luomisesta. (Artikkeli jatkuu videon jälkeen)
VIDEO
Monialainen hanke edustaa kaksikolle ominaista työskentelytapaa, sillä heille yksittäinen esine on aina osa suurta kokonaisuutta, jonka tehtävänä on luoda tunnepitoinen elämys.
"Me ajattelemme minkä tahansa tuotteen, esineen, kalusteen tai graafisen elementin osana suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös immateriaaliset asiat kuten palvelu ja ääni", Kivi Sotamaa kertoo.
Hallitun kokonaisuuden myötä myös yrityksen arvot tulevat paremmin esille. "Mikäli mukana on yksikin kohta, joka ei sovi kokonaisuuteen, elämys katkeaa", Kivi Sotamaa kertoo.
Sotamaiden mukaan pienetkin palvelumuotoilulliset yksityiskohdat, kuten roska-astiat tai opastekyltit, ovat tärkeässä roolissa. Parhaimmillaan ne ovat tarinankerronnallinen mahdollisuus, jonka avulla ylitetään kävijöiden odotukset.
"Tarinasta tulee epäuskottava, jos väliin jää tyhjiöitä. Fazerilla suunnittelimme vessojen kyltteihin pupupoikia ja kettutyttöjä, joista on tullut somehitti, kun ihmiset ovat innostuneet kuvaamaan niitä", Tuuli Sotamaa kertoo.
Videolla Sotamaat ja Paula miettinen keskustelevat taiteesta, arkkitehtuurista ja muotoilusta. (Artikkeli jatkuu videon jälkeen)
VIDEO
Taide voi olla myös markkinointiväline Kaiken keskiössä on taide, jonka keinoin Sotamaat kertovat pyrkivänsä herättämään ihmisissä ajatuksia.
"Taiteen rooli yrityksille ja markkinoinnille on mielenkiintoinen ja haastava, koska taide ei lähtökohtaisesti ole markkinointia, eikä sen missio ole myydä mitään. Taide stimuloi ja houkuttelee ihmisiä tutkimaan suhdettaan maailmaan", Kivi Sotamaa kuvailee.
Sotamaiden Fazerin vierailukeskukseen suunnittelemasta, 9 300 oikeasta kananmunasta rakennetusta Mignon-pupusta, on tullut kävijöiden keskuudessa suosittu. Vaikka pupulla voisi ajatella olevan vain esteettinen arvo, sen avulla yritys voi kertoa toiminnastaan ja arvoistaan ja muodostaa tunnesiteen kävijöihin.
"Taide kannustaa oppimaan ja ymmärtämään. Silti sen käyttäminen markkinoinnissa on aika vähäistä, sillä taide sekoitetaan kivoihin kuviin ja designiin – taide on kuitenkin paljon enemmän kuin nätti esine", Kivi Sotamaa sanoo.
Tulevaisuudessa taide voi hyvinkin vakiinnuttaa paikkansa osana markkinointistrategiaa, sillä elämysten merkitys liiketoiminnassa kasvaa.
"Tuputtaminen on mahdotonta, mutta elämysten avulla luodaan lisäarvoa ja kiinnostusta”, Kivi Sotamaa toteaa.
"Suurinta luksusta koulutetuissa länsimaissa ovat aidot sisällöt, oppiminen ja älyllinen stimulaatio – ei kerskakuluttaminen. Taiteen avulla tuotetut ainutlaatuiset sisällöt eivät vanhene kuten perinteiset mainonnan keinot. Lisäarvoa sisältävistä, ainutlaatuisista kokemuksista ihmiset ovat valmiita myös maksamaan", Kivi Sotamaa muistuttaa.
Videolla Sotamaat ja Paula keskustelevat materiaaliteknologian, IoT:n ja keinoälyn mahdollisuuksista palvelumuotoilussa ja brändin rakentamisessa.
VIDEO
Haastattelu on osa Kohtaamisia-juttusarjaa jossa DNA:n Paula Miettinen keskustelee kiinnostavien vaikuttajien kanssa ajankohtaisista, työelämään liittyvistä muutoksista ja mahdollisuuksista.
Kuuntele koko keskustelu podcastina !