Suomalaisyrityksissä piilee valtava kasvupotentiaali – näin kasvua luodaan

Suomalaisissa yrityksissä piilee valtavia mahdollisuuksia kasvuun. Kasvuryhmän operatiivinen johtaja Anni Iso-Mustajärvi kertoo neljä periaatetta, joilla yrityksissä luodaan kasvua ja uutta liiketoimintaa.

Koneita kaivosten ja tunnelien rakentamiseen kehittävä Normet sai vuonna 2006 uuden omistajan. Hänellä oli selvä tavoite – liiketoiminta käännetään kasvuun. Tähän luotiin yksityiskohtainen suunnitelma, ja koko yrityksen väki otettiin mukaan hankkeeseen.

Tavoite oli siirtyä pelkästä kumipyörillä kulkevien koneiden valmistuksesta ja alihankkijan asemasta lähemmäs asiakasta ja tarjoamaan kokonaisratkaisuja maanalaiseen rakentamiseen.

Mikä oli seuraus? Kuuden vuoden aikana Normetin liikevaihto kasvoi noin 50 miljoonasta eurosta yli 200 miljoonaan.

Tällainen muutos ei ole lainkaan ainutlaatuinen, kertoo Kasvuryhmän operatiivinen johtaja Anni Iso-Mustajärvi. Kasvuryhmä on noin 160 suomalaisen keskisuuren yrityksen liike, jonka jäsenet auttavat toisiaan kasvattamaan liiketoimintaansa. Tavoite on synnyttää "scaleup"-yrityksiä, jotka nousevat nykyistä suurempaan kokoluokkaan.

"Vuosien 2015 ja 2016 aikana jäsenyrityksemme tuplasivat kasvunsa keskimäärin kymmeneen prosenttiin. Näin syntyi 1,6 miljardia euroa uutta liikevaihtoa", Iso-Mustajärvi kertoo.

Tulokset auttavat ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia kasvuun suomalaisissa yrityksissä piilee. Suomessa on 2300 keskisuurta yritystä, jotka luovat kolmanneksen kaikkien yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta – mutta ne kasvavat vain 0,5 prosentin vauhtia. Kasvuvauhdin parantaminen tuntuisi koko Suomen taloudessa.

Miten kasvua sitten synnytetään? Iso-Mustajärvi painottaa, että kyse ei ole toimialasta. Kasvavia yrityksiä löytyy kaikilta aloilta. Hän kertoo neljä periaatetta kasvun luomiseen.

1. Ajattelutavassa on avain

Kasvua syntyy, kun sitä aletaan tietoisesti tavoitella. Iso-Mustajärvi kertoo, että muutos on alkanut usein omistajan tai toimitusjohtajan vaihdoksesta. Uusi vetäjä on asettanut kasvulle korkeammat tavoitteet ja hyväksynyt myös siihen liittyvän riskin.

"Tämä on kriittinen tekijä kasvupolulle pääsemisessä, vaikka tarvitaan tietysti myös määrätietoisia toimia", hän sanoo.

Kasvuryhmässä yritykset asettavat itselleen konkreettisen kasvutavoitteen, "Törkeen lupauksen". Se voi olla vaikkapa liikevaihdon tuplaaminen viidessä vuodessa.

2. Kasvuun täytyy olla suunnitelma

Yrityksen kasvutavoite täytyy seuraavaksi purkaa konkreettisiksi toimiksi. "Täytyy miettiä, missä ovat sellaiset kasvuaihiot ja -potentiaali, jolla tavoiteltuun kasvuun päästään", Iso-Mustajärvi neuvoo.

Suunnitelmaa täytyy sitten lähteä johdonmukaisesti toteuttamaan. Jos jokin kasvuaihio ei lähde vetämään, sen tilalle täytyy hakea uusia.

3. Rakenna organisaatio kasvua varten

Myös yrityksen organisaation täytyy mahdollistaa kasvu. Iso-Mustajärvi kuvaa tätä siten, että yrityksen täytyy ikään kuin teettää itselleen vähän liian suuri takki ja kasvaa sitten täyttämään se. Kasvuhankkeisiin täytyy rekrytoida riittävästi osaavia tekijöitä.

Tähän liittyy toimintatapojen ja prosessien kehittäminen. "Kasvavan yrityksen täytyy tietyin väliajoin uudistaa rakenteitaan, muuten ei pääse eteenpäin", hän toteaa.

4. Inspiroi muutokseen

Kasvaminen voi tuoda kasvukipuja. Jos yrityksessä on aiemmin keskitytty vaikkapa kustannustehokkuuteen tai sisäisten prosessien hiomiseen, ei muutos investointien ja kasvuhankkeiden ajattelutapaan ole välttämättä helppo.

"Kasvu vaatii hyvää muutosjohtamista ja ihmisten inspiroimista. Kaikkien täytyy yhdessä sitoutua uusiin tavoitteisiin", sanoo Iso-Mustajärvi.

Muuttuminen on haaste, mutta muutoksilta ei voi välttyäkään. Esimerkiksi digitalisoituminen, esineiden internet ja tekoäly mullistavat lähitulevaisuudessa kokonaisia toimialoja. Parhaiten näistä muutoksista selviävät yritykset, jotka pystyvät luomaan uutta liiketoimintaa.

Lue myös, kuinka skaalaat yrityksesi verkon, kun firman koko kasvaa! > 

Avainsanat:

Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Johtaja, viesti järjellä ja tunteella, vinkkaa Peter Nyman

Johtaja, viesti järjellä ja tunteella, vinkkaa Peter Nyman.
3/2023 DNA Yrityksille

Asiakaskokemuksen konkari: “Asiakkaiden rajallisin resurssi ei ole raha”

Asiakaskokemuksen konkari: teknologia ei voi koskaan täysin korvata aitoa ihmiskohtaamista.
3/2023 DNA Yrityksille

3D-tulostus tuo uusia mahdollisuuksia teollisuuteen – Tavoitteena joustavampi valmistus, parempi kierrätettävyys ja edullisempi elinkaari

3D-tulostuksen kaupalliset sovellukset ovat nurkan takana – VTT:llä tulostettu jo sähkömoottorin osia.
3/2023 DNA Yrityksille

Asynkronisuus jatkaa hybridityön aloittamaa muutosta

Palaveriputki stressaa ja verottaa työtehoja – Asynkronisuus auttaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.