Blogit

Suomalaisilla on hyvät edellytykset menestyä tulevaisuuden työssä

Robotit hoitavat rutiinitehtäviä säntillisesti ja väsymättä, tekoäly tekee fiksuja päätöksiä huippunopeasti, ja laitteet keskustelevat toistensa kanssa. Samaan aikaan työkulttuurit muuttuvat ketterämmiksi, ja ilmoituksia pukkaa puhelimen ruudulle nopeammin, kuin niitä ehtii lukea.

Työelämämme kuva seuraavat sata vuotta?

DNA Business nostaa muuttuvan työn teeman 100-vuotiasta Suomea juhlistavan SuomiAreenan lavalle.

"Tutkimme työn muutosta paljon. Viime vuosina teknologia on mahdollistanut erilaiset tavat tehdä töitä ja seuraavaksi enteillään robottien tulemista. Työn tekeminen on isossa myllerryksessä seuraavien sadan vuoden aikana, ja työllä on iso merkitys suomalaisten identiteetille ja yhteiskunnalle. Siksi haluamme herättää keskustelua aiheesta myös Porissa", tilaisuudesta vastaava DNA:n asiakkuusmarkkinointipäällikkö Titta Nummi sanoo.

Yksittäiselle työntekijälle työn muutos näkyy yleensä ensisijaisesti uusina digitaalisina työkaluina, kuten sovelluksina, laitteina tai verkkopalveluina.

Humanoidirobotti ei ehkä vielä marssi ovesta sisään ja asetu viereiselle työpisteelle näpyttelemään kannettavaa tietokonettaan, mutta monissa yrityksissä robotit ja muut automaatioratkaisut on kuitenkin jo toivotettu tervetulleiksi taloon. Vanhoja työtehtäviä jää, mutta samalla uusia on perustettu niiden tilalle. Esimerkiksi tekoälyn osaajille olisi asiantuntijoiden mukaan Suomessa vieläkin hyvin tilaa.

Työkalujen ja teknologian lisäksi muutoksen tuulet puhaltavat työskentelytavoissa

Suomalaisilla konttoreilla etätyöt ovat jo lähes itsestäänselvyys, ja monissa toimistoissa on luovuttu henkilökohtaisista työpisteistä kokonaan.

DNA:n teettämä työn muutosta koskeva selvitys kertoo, että kehityksen vinha tahti ei huimaa ainakaan suomalaisten päitä. Valtaosa suhtautuu innolla teknologian tuomiin uusiin mahdollisuuksiin, ja useat ovat jo ryhtyneet kartuttamaan osaamistaan, jotta voisivat mukautua paremmin muuttuvan työn odotuksiin.

"Nämä digitalisaation monenlaiset vaikutukset suomalaiseen työelämään ovat olleet vahvasti esillä tänä keväänä myös tuottamassamme dokumenttisarjassa. Tuotantotiimimme pääsi haastattelemaan todella mielenkiintoisia ihmisiä tulevaisuuden tutkijoista robotiikan asiantuntijoihin", Nummi kertoo.

"Saako olla innoissaan? - Talk Show digiajan työelämästä" järjestetään Porin SuomiAreenassa torstaina 13.7. Luvassa on Ivan Puopolon ja Krisitiina Komulaisen johdolla hersyvää keskustelua työelämän uusista taidoista, luovuudesta, robottityövoimasta ja siitä, millaisessa työssä ihminen on paras vaihtoehto tulevaisuuden työelämässä. 

Katso DNA Busineksen Hyvä Paha Digitalisaatio -dokumenttisarja >

Lataa tuore työelämätutkimus >

Avainsanat:

Digitalisaatio Työkulttuuri Robotiikka Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Blogi
11/2024 Anna-Mari Ylihurula

Hallittu kokeilukulttuuri valjastaa tekoälyn hyödyksi – johtajan tärkein tehtävä on kysyä entä jos?

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.