Blogit

DNA selvitti: näin suomalaiset odottavat työympäristön muuttuvan

Digitalisaatio, automaatio ja robotiikka koskettavat valtaosaa meistä jo nyt, osittain jopa tiedostamattamme. Tekoäly tekee tuloaan ja sen nähdään olevan pian luonnollinen osa yhä useamman yrityksen arkea.

Me DNA:lla selvitimme, miten tämä työympäristön muutos näkyy tällä hetkellä suomalaisten työntekijöiden arjessa ja miten muutokseen suhtaudutaan.

 

Suhtautuminen työn muutokseen kokonaisuudessaan myönteistä

Lähes kolme neljästä vastaajasta haluaisi jo nyt hyödyntää omassa työssään nykyistä enemmän teknologian tuomia uusia mahdollisuuksia. Kaksi kolmesta on myös jo hankkinut tai valmis oma-aloitteisesti hankkimaan uutta osaamista, jotta voisi paremmin mukautua muuttuvan työn odotuksiin.

Muutos ei siis pelota, vaan päinvastoin.

Valtaosa (88 %) uskoo, että tulevaisuus tuo mukanaan ammatillista kasvua. Samalla luotto omaan kykyyn uudistua on luja – 86 % vakuuttaa pystyvänsä kehittymään työssään tulevaisuuden edellyttämällä tavalla. 76 % vastaajista uskoo, että vaikka uusi teknologia veisikin osan nykyisistä työpaikoista, uusia tulee tilalle.

Muutos ei kuitenkaan valtaosan mielestä konkretisoidu vielä lähivuosina. Vain 19 % odottaa ammatissaan vaadittavien taitojen muuttuvan merkittävästi seuraavan viiden vuoden aikana. 

 
Robotti työkaverina vasta harvalla

Tällä hetkellä vasta suhteellisen pieni osa vastaajista (13 %) tekee työtä robottien kanssa. Joka toinen kuitenkin tiedostaa, että tämä on muuttumassa, ja uskoo ihmisten ja robottien välisen yhteistyön lisääntyvän tulevaisuudessa. 
 
Etätyön mahdollistaminen työnantajalle kilpailuetu

Jopa 85 % vastaajista uskoo mahdollisuuden etätyöhön parantavan työhyvinvointia. Lähes yhtä moni, 81 %, näkee etätyömahdollisuuden parantavan työnantajamielikuvaa, ja 73 % toteaa etätyön parantavan myös työn tehokkuutta. 
 
Uudet työskentelytavat muuttavat yrityskulttuuria

Tutkimustuloksista käy ilmi, että uudella teknologialla ja uusilla työskentelytavoilla on väistämättä vaikutuksia yrityskulttuuriin. 86 % vastaajista on sitä mieltä, että onnistunut muutos edellyttää yrityskulttuurin kehittymistä työn kehityksen rinnalla. 

Selvityksen taustat

Selvitys toteutettiin kesäkuussa 2017 ja siihen vastasi yli 500 suomalaista. Lähteenä käytettiin DNA:n yritysasiakkaiden suoramarkkinointirekisteriä ja DNA:n kuluttaja-asiakkaiden suoramarkkinointirekisteriä

Selvityksessä vastaajat ottivat kantaa työympäristön muutoksia koskeviin väittämiin omasta näkökulmastaan. Väittämiin otettiin kantaa 5-portaisella asteikolla. 

Toteutimme keväällä 2017 dokumenttisarjan, jonka kuusi jaksoa käsittelevät työn muutosta tietoturvan, IoT:n, robotisaatio ja tekoälyn näkökulmista. Tutustu jaksoihin!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.