Blogit

IoT tuo poronhoitajien työn 2020-luvulle kertarysäyksellä

Nokipannusta kaadettu kahvi höyrysi kuksassa, kun eri sukupolvien poronhoitajat istuivat pohtimaan porotalouden tilaa ruskan värittämän maiseman ympäröimänä. Neljä vuotta myöhemmin noin 50 asiakasta käyttää tästä tuokiosta alkunsa saaneita Rudolf-laitteita, joiden avulla porojen terveydestä pidetään hyvää huolta.

Vuonna 2018 perustettu Anicare Oy valmistaa laitteita, joiden tarkoituksena on helpottaa poronhoitajien arkea ja työkuormaa. Rudolf-laitteen avulla yksittäisen poron paikantaminen on helppoa, ja sen avulla voidaan havainnoida esimerkiksi muutoksia eläimen terveydentilassa.

“Kadonneet porot ovat yksi suurimmista haasteista, sillä jopa 10 prosenttia populaatiosta katoaa ja kadonneistakin vain noin joka viides löydetään. Sijainnin seuraamisesta yksilötasolla on iso apu poronhoitajille, joiden ensisijainen prioriteetti on tietysti pitää tokka terveenä, elinvoimaisena ja ennen kaikkea tallessa”, kertoo Anicaren toimitusjohtaja Aki Marttila.

Poroilla on tapana viettää aikaa alueilla, joissa kuuluvuus ei ole aina paras mahdollinen. Anicare on ratkaissut haasteen NB-IoT-teknologialla.

Anicaressa pohdittiin eri IoT-yhteysteknologiavaihtoehtojen välillä. Käyttöön valikoitui toimintavarma NB-IoT, joka vastaa yrityksen tarpeisiin kaikkein parhaiten.

“Meille avainasemassa ei ole niinkään yhteyden nopeus, vaan toimintavarmuus haastavissakin tilanteissa. NB-IoT-teknologiassa kuuluvuus on lähes rajaton ja se mahdollistaa sekä pitkän eliniän että huoltovapauden”, Marttila sanoo.

Rudolf-laite kestää aktiivisessa käytössä jopa viisi vuotta, sillä NB-IoT kuluttaa päätelaitteen akkua varsin maltillisesti. Tarvittaessa teknologia kuitenkin kykenee siirtämään suuria datamääriä, kun se on tarpeen.

NB-IoT:n avulla laitteiden päivitys onnistuu mutkattomasti.

“Kehitämme Rudolfia jatkuvasti. Kun uusia ominaisuuksia tulee saataville, voimme päivittää jokaisen asiakkaan laitteet vaivatta. Näin he saavat niistä jälleen enemmän irti. Pohdimme kaikkia saatavilla olevia verkkoteknologioita, mutta NB-IoT oli meidän tarpeisiimme ehdottomasti paras”, Marttila toteaa.

IoT-liittymien lisäksi Anicarella on käytössään DNA:n mobiili- ja liikkuva laajakaista -liittymiä, joita käytetään kymmenen hengen yrityksen hallinnossa, myynnissä ja markkinoinnissa.

“Olemme olleet todella tyytyväisiä DNA:lta saamaamme palveluun ja tekniseen tukeen, joka on ollut erinomaista alusta saakka. Liiketoimintamme kannalta IoT-liittymillä ja NB-IoT-teknologialla on merkittävä rooli, mutta kyllähän se helpottaa työtä, kun on myös toimiva liittymä, jolla soitella”, Marttila naurahtaa.

 

Näillä ratkaisuilla tehostimme asiakkaamme liiketoimintaa:

Avainsanat:

Referenssi IoT Liittymät Liikkuva laajakaista Mobiili M2M

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Aloita yrityksesi siirtymä kvanttisalaukseen jo tänään

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

IoT ei toteudu tyhjiössä – kumppanit, teknologia ja käyttötapaus määrittävät lopputuloksen

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

IT-ratkaisujen keskittäminen on strateginen valinta – tehostaa toimintaa ja vapauttaa aikaa lisäarvon tuottamiseen

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Älä jahtaa trendejä vaan keskity ratkaisuihin – IoT:ssä piilee mahdollisuus mullistaa kokonaisia toimialoja

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.