Blogit

5G – mitä, missä, milloin

5G-uutisointi käy kuumana. Siihen liittyvä teknologia kehittyy vinhaa vauhtia, eivätkä kaikki sen mukanaan tuomat hyödyt ole vielä edes selvillä. Meillä DNA:lla ensimmäiset 5G-tukiasemat ovat toiminnassa ja laajemman käyttöönoton valmistelu on jo hyvässä vauhdissa, joten katsoimme tämän oivalliseksi hetkeksi koota yhteen asioita, joita 5G:stä on juuri nyt hyvä tietää.

Psst! Jos mieluummin kuuntelet kuin luet, tutustu podcast-jaksoomme Mitä pitää tietää 5G:stä?

Mitä hyötyä 5G:stä on?

Ensimmäisenä 5G:stä puhuttaessa tulee mieleen nopeus. Nopean verkkoyhteyden ansiosta nettisivut latautuvat nopeammin, liiketoimintasovellukset ja videot pyörivät sujuvasti, isojenkin tiedostojen pyörittely onnistuu jouhevasti mobiiliverkon yli, eikä Skypekään pätki.

Mobiilidataliikenne DNA:n verkossa on nelinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana, eli liikennettä piisaa. 5G parantaa myös 4G-käyttäjien mobiiliyhteyksiä, sillä 5G näyttäytyy alussa 4G-verkon lisätaajuutena, ja mobiilidatan suurkuluttajat siirtyvät ensimmäisinä 5G-verkkoon vapauttaen 4G-verkon kapasiteettia muille.

5G laajentaa merkittävästi kuidunkaltaisten, nopeiden mobiiliyhteyksien saatavuutta. 5G:n rakentaminen lisää myös valokuidun saatavuutta, sillä 5G-hankkeiden vaatimat tiheästi rakennettavat tukiasemat tarvitsevat valokuitua. Tämä helpottaa muun muassa pilvipalveluiden sujuvaa käyttöä.

Tiedonsiirron nopeus ja erityisesti nopeuden pienentämä viive mahdollistavat myös lisätyn ja virtuaalitodellisuuden käytön laitesimulaatioissa, etäohjattavissa nostureissa ja muissa laitteissa. Asiantuntijat uskovat VR- ja AR-sovellusten yleistyvän nopeasti 5G:n tullessa.

5G:stä voi viipaloida oman yritysverkon

Joutuisan tiedonsiirron ja pienemmän viiveen lisäksi yksi suurimmista muutoksista on verkon viipalointimahdollisuus eli slicing (eng.). Yritysverkon viipalointi on kuin oman, yksityisen tien rakentaminen, jota muut autoilijat eivät pääse ruuhkauttamaan. Verkon viipalointi auttaa osaltaan hallitsemaan viivettä ja tietoturvaa sekä parantaa koko verkon toimintavarmuutta. Lue lisää verkon viipaloinnista.

Tällä hetkellä pisimmälle ovat kehittyneet erilaiset 5G:n päälle rakentuvat IoT-ratkaisut. NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) ja LTE-M ovat standardoitu jo osana 4G-teknologiaa ja saatavilla DNA:n 4G-verkossa. NB-IoT:n suurimpia valtteja ovat aiempaa parempi kuuluvuus, päätelaitteiden edullinen hinta ja alhainen virrankulutus. LTE-M mahdollistaa astetta suuremmat tiedonsiirtonopeudet ja pitkän akun keston. 5G-teknologian kehittyminen mahdollistaa myös viivekriittisten IoT-palveluiden toteuttamisen.

Varmaa on se, että oli sitten kyse IoT:stä, etätyöstä tai uusista tavoista käyttää mobiiliverkkoa, 5G tulee muuttamaan liiketoimintaa. On kuitenkin syytä muistaa, että 5G ei korvaa 4G:tä vielä pitkään aikaan. Uusi teknologia tulee käyttöön vaiheittain päätelaitetarjonnan kehittyessä ja 4G on mukana kuvioissa vielä pitkään 2020-luvulla.

Jos haluat oppia, kuinka 5G tulee muuttamaan yrityksesi toimintaa, lataa maksuton opas!

Avainsanat:

5G Verkko Yhteydet Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Artikkeli
5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön
3/2024 DNA Yrityksille

5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Telenor korosti Pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Mobile World Congress -tapahtumassa

Blogi
3/2024 Assi Oikari

Helikopteridronet, turvallisuus ja hiilijalanjälki: mobiilialan kansainvälinen kohtaaminen kertoo, mitkä teknologian alueet ovat kuumia juuri nyt

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.