Blogit

5G mahdollistaa verkon viipaloinnin, mutta mitä se tarkoittaa?

Mobiilin tiedonsiirron uusi sukupolvi eli 5G tuo mukanaan aiempaa selvästi paremmat tiedonsiirtonopeudet, pienemmät viiveet ja rutkasti bisnesmahdollisuuksia. Käytännössä yksi suurimmista muutoksista 5G-teknologiassa on verkon ”viipalointi” (eng. slicing), joka viittaa firman oman verkkoliikenteen eriyttämiseen muusta verkkoliikenteestä.

Viipaloinnin avulla 5G-verkko mukautuu joustavasti erilaisiin tarpeisiin: oli kyse sitten erittäin suuren kapasiteetin tarjoamisesta, suuren laitemäärän liittämisestä esineiden internetiin tai äärimmäisen pienen viiveen palveluiden tarjoamisesta.

Viipaloitu verkko on kuin yksityinen tie, jota muut autoilijat eivät pääse ruuhkauttamaan.

Viipaloinnin ansiosta yritys voi tulevaisuudessa innovoida ja toteuttaa palveluita täysin 5G-infrastruktuurin varaan. Viipaloidun verkon ominaisuudet optimoidaan ja suojataan siten, että ne sopivat mahdollisimman hyvin haluttuun käyttötarkoitukseen.

Omanlaisiaan tarpeita on esimerkiksi julkisella turvallisuudella, teollisuuden automaatiolla, terveydenhuollolla ja älyliikenteellä. Näillä aloilla verkon toimintavarmuus, viiveen hallinta ja tietoturva ovat kriittisiä menestystekijöitä, ja verkon häiriötilanteet voivat aiheuttaa merkittäviäkin turvallisuus- tai kustannusriskejä.

5G vaikuttaa myös firmojen tietohallinto-osastojen arkeen. Esimerkiksi toimitiloihin ja niiden välille ei tulevaisuudessa tarvitse välttämättä rakentaa monimutkaisia kiinteitä tietoliikenneyhteyksiä, vaan viipalointiratkaisuilla niitä voi tehdä valtakunnallisen 5G-infrastruktuurin päälle.

Suomi raivaa 5G-tietä

5G-verkot todella avaavat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrityksille. On kuitenkin syytä muistaa, että 5G-verkot rakentuvat vaiheittain ja verkkojen laajentaminen kestää useamman vuoden.

Valtakunnalliset 4G-verkot saatiin rakennettua 5–6 vuodessa. 5G:ssä puhutaan todennäköisesti samantyyppisestä aikajänteestä, eli Suomen laajuiset verkot valmistunevat vuoteen 2025 mennessä.

Suomi onkin 5G:n käyttöönotossa aivan maailman kärkimaita. Siinä missä Yhdysvalloissa on aloitettu hyvin rajallisen kuuluvuuden tarjoavan 5G-tekniikan käyttöä, Suomessa kaikki operaattorit ovat jo avanneet 5G-verkkonsa paremmin mobiililaajakaistan käyttöön soveltuvalla 3,5 GHz taajuusalueella.

Miten 5G voisi muuttaa sinun yrityksesi toimintaa? Lataa maksuton opas ja lue, mitä uutta 5G tuo yritysverkkoon!

Avainsanat:

5G Verkko Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.