Blogit

Pikaopas, miten maksat puhelimella ja älykellolla

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan maksusuoritusta, joka tapahtuu jollakin älylaiteella, kuten älypuhelimella tai älykellolla. DNA:n digitutkimuksen mukaan noin kolme neljäsosaa (73%) uskoo mobiilimaksamisensa lisääntyvän seuraavan kahden vuoden aikana. Tämä artikkeli avaa tällä hetkellä suosituimpia mobiilimaksamisen menetelmiä ja kuinka nämä käytännössä toimivat.

Älypuhelimella maksaminen

Älypuhelinvalmistajat tarjoavat puhelinmalleihinsa omia maksuohjelmia, joiden avulla voit suorittaa maksuja niin verkkokapoissa kuin vaikkapa kaupan kassalla. Puhelimen maksukorttisovellusta voi siis vain vilauttaa kassan maksupäätteeseen, josta tämä lukee maksun samalla tavalla kuin se lukisi tämän tavallisen pankkikortinkin sirusta. Älypuhelimella maksaessa kassan maksupäätteen ei tarvitse myöskään kysyä maksukortin PIN-koodia, sillä tämän sijaan varmenteena toimivat puhelinmallin mukaan joko tämän kasvo-, sormenjälki tai numerokooditunnistus.

Maksuohjelmat määräytyvät puhelinmallin käyttöjärjestelmän mukaan, jolloin esimerkiksi Apple tarjoaa iOS-laitteisiinsa Apple Pay -palvelua ja Google Pay toimii lähes kaikissa Android-puhelimissa. Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävät muun muassa Samsung, Sony, Nokia ja Huawei.

Lisää Apple Pay -palvelusta

Lisää Google Pay -palvelusta

Omien maksuohjelmien lisäksi älypuhelimen mobiilimaksuissa ovat yleistyneet myös niin sanotut pikamaksusovellukset, joilla voi tehdä nopeasti tilisiirtoja pelkän puhelinnumeron avulla. Tällaisista sovelluksista suosituimpia ovat esimerkiksi MobilePay ja Siirto. Pikamaksusovellusten lisäksi yhä useampi yritys tarjoaa maksuvaihtoehdoissaan myös mobiilimaksamista: esimerkiksi joukkoliikenteen matkalipun voi ostaa suoraan älypuhelimella.

Älykellolla maksaminen

Älykellojen ja -rannekkeiden suosio on ollut jatkuvassa kasvussa. DNA:n vuosittain teettämä digitutkimus osoitti, että noin joka kolmannella suomalaisella (30 %) on jo käytössään älykello tai -ranneke.

Myös älykellolla maksaminen on yleistynyt. Maksaminen onnistuu eSIM-ominaisuuden avulla, joka mahdollistaa mobiiliyhteyden käytön älykellossa. Kuten älypuhelimiin, myös älykelloihin saa asennettua oman maksukorttinsa virtuaaliseen muotoon. Näin kaupan kassalla voi maksupäätteen kylkeen siis vain vilauttaa älykelloa, joka hoitaa maksamisen samalla tavalla kuin näyttäisi pankkikortinkin sirua.

Mobiilimaksamisen lisäksi eSIM-älykellolla voi myös esimerkiksi soittaa ja vastaanottaa puheluita tai kuunnella  musiikkia ja äänikirjoja suoratoistopalveluista – eSIM tarjoaa siis monipuolisia arkea helpottavia ominaisuuksia, kun esimerkiksi ruokakauppaan tai lenkkipoluille voi lähteä ilman puhelinta ja silti olla tavoitettavissa, kuunnella musiikkia tai tehdä maksuja kassalla. Näin ollen ei ole ihme, että eSIM-ominaisuudella varustettujen mallien kysyntä on kasvussa.

Tiesitkö, että:

eSIM:in saa helposti myös oman puhelinliittymän alle MultiSIM -lisäpalvelun avulla. Lue lisää DNA MultiSIM:istä: Kaksi SIM-korttia samalla puhelinnumerolla – DNA MultiSIM

Huolehdithan myös tietoturvallisuudesta

Lähtökohtaisesti puhelimella maksaminen on turvallista, kunhan ladattava maksusovellus on tunnetun maksupalveluntarjoajan oma sovellus. Muistathan kuitenkin, että mitä enemmän henkilökohtaisia tietoja puhelimesi sisältää, sitä enemmän myös tietoturvallisuudesta huolehtiminen korostuu.

Siksi on äärimmäisen tärkeää pitää huolta myös puhelimen tietoturvallisuudesta. Tämä tarkoittaa ainakin puhelimen näytönavaamiseen vaadittavaa pääsykoodia sekä vahvojen salasanojen tekemistä eri palveluihin. Tämän lisäksi puhelimessa on suositeltavaa hyödyntää virusturvaohjelmaa ja käyttäjätunnusten sekä salasanojen suojaamiseen tarkoitettua tunnusturvaohjelmaa. Myös DNA tarjoaa erilaisia tietoturvapalveluita, joista pääset lukemaan lisää täältä.

Lue lisää vahvojen salasanojen muodostamisesta sekä tietoturvallisuudesta artikkeleistamme:

Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti

Varo huijausviestejä – liikkeellä useita

Avainsanat:

Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä