Jo usea suomalainen on joutunut netti- tai puhelinhuijauksen uhriksi – tarkasta tästä yleisimmät huijaustavat!

Suomalaisten henkilö- ja pankkitietoja havittelevilla huijareilla on nykyään harmillisen viheliäät ja moninaiset keinot, joiden tunnistaminen on yhä haastavampaa. Viime aikoina on ollut liikkeellä useita huijauksia – valitettavasti myös DNA:n nimissä. Huijauksissa pyritään useimmiten pääsemään käsiksi suomalaisten rahoihin esimerkiksi tekstiviestein, sähköpostilla, netissä tai soittamalla. Huijarit kalastelevat myös henkilötunnuksia, eri palveluiden käyttäjätunnuksia ja yhteystietoja, jotta voivat myöhemmin jopa kiristää rahaa huijatuksi tulleelta. Myös erilaisia etähallintasovelluksia pyritään asentamaan pahaa-aavistamattomien uhrien laitteisiin.

Keräsimme kasaan tietopaketin, joka kertoo missä eri kanavissa huijauksia voi nykyään ilmetä ja minkälaisia ne useimmiten ovat. Kaikkia artikkelissa esiintyviä huijaustyyppejä on ollut hiljattain tai kuluneen vuoden aikana liikkeellä.

Sähköpostihuijaukset

Sähköpostin välityksellä saapuvat huijausviestit ovat huijarien toimista ehkä kaikkein perinteisempiä ja ainakin toistaiseksi myös yleisimpiä. Tyypillisiä sähköpostihuijauksia ovat muun muassa väärennetyt asiakastyytyväisyyskyselyt, rahaa havittelevat kiristysviestit, epämääräiset treffipyynnöt sekä viestit, joissa informoidaan tekaistusta tietokoneen tai verkon päivityksestä. Erityisesti yritysmaailmassa yleisiä ovat myös viestit, joissa käyttäjä saa viestin ladattavissa olevasta tiedostosta, mutta linkkiä klikatessaan voi päätyä antamaan huijarille pääsyn firmansa verkkoon.

Oheisista kuvista näkee esimerkkejä siitä, millaisia nämä huijaukset voivat olla – toisessa näistä tapauksissa huijari on naamioitunut DNA:n edustajaksi pyytäen vastausta asiakastyytyväisyyskyselyyn ja toinen on esimerkki perinteisemmästä sähköpostihuijauksesta, joka on lähetetty norjalaisen DNA:n omistavan Telenorin nimissä. Tekaistun asiakaskyselyn kohdalla tulee pitää mielessä, että kun lähetämme DNA:lta aidon kyselyn, emme koskaan pyydä asiakasta täyttämään puuttuvia tietoja itsestään. Eli hälytyskellojen tulisi soida, jos asiakaskyselyssä pyydetään täyttämään ylimääräisiä tietoja liittyen esimerkiksi sisäänkirjautumiseen – vaikka itse kysely näyttäisikin muuten aidolta. DNA:n nimissä tehdyn sähköpostihuijauksen voi myös tunnistaa siitä, että viesti tulee epämääräisestä sähköpostiosoitteesta tai viestissä pyydetään vaikkapa avaamaan kuunneltava viesti. Asiakaspalvelumme ei koskaan lähetä kuunneltavia viestejä, joten jos meidän nimissä sellaisen saat, on kyseessä lähes varmasti huijausyritys.

Myös alla näkyvää DNA:n nimissä lähetettävää urkintasähköpostia on kiertänyt viime aikoina kausittain. Tällaiseen viestiin ei tule vastata ja sen voi huoletta poistaa omasta sähköpostikansiosta.

Uusimpana huijausyrityksenä on viime aikoina nähty tapauksia, joissa huijari ilmoittaa sinulle, että tiliäsi käytetään huijaukseen ja sinun pitää tehdä asian eteen jotain pikaisesti. Tällaista liikkuu sekä suomeksi että englanniksi kirjoitettuna versiona – tässä alla näet esimerkit teksteistä, joita nämä huijausviestit sisältävät.

 

Lähettäjä: dnainternet.net Technical support <etunimi.sukunimi@dnainternet.net>

Vastaanottaja: asiakkaan.osoite@dnainternet.net

Hyvä käyttäjä, dnainternet.net -postilaatikkosi on havaittu lähettävän roskapostiviestejä,

Kaikki saapuvat ja lähtevät sähköpostit, joiden koko on suuri (200 kt) hylätään tästä syystä.

Napsauta> TÄSTÄ vahvistaaksesi sähköpostitilisi asiakkaan.osoite@dnainternet.net

Noudattamatta jättäminen johtaa sähköpostitunnuksesi päättämiseen / sulkemiseen. Menettää kaikki tärkeät tiedostot.

Kiitos,

dnainternet.net

Viestintä

Sähköpostipalvelimen järjestelmänvalvoja

 

Dear User, Your dnainternet.netmailbox has been detected sending Spam mails, All incoming and outgoing mails with high massive size above (200KB) will be discarded for this.

Click>HERE: to verify your email account

Failure to compliance will lead to termination/Closure of your Email ID. Losing all your important files.

Thanks,

dnainternet.net Communications

Email Server Administrator

Nettihuijaukset

Lähes jokainen on varmasti törmännyt huijausyrityksiin internetiä selaillessaan. Malliesimerkkejä internetselaimessa ilmeentyvistä huijauksista ovat itsestään selaimessa aukeavat ponnahdusikkunat, väärennetyt mainokset sekä epämääräiset linkit, joita voi päätyä klikkaamaan esimerkiksi koneeseen epähuomiossa asennetun ylimääräisen lisäosan takia. Usein näissä nettiselainhuijauksissa lupaillaan jotain suurta usein kyseenalaisin perustein – ”Olet sivustomme 1000. kävijä – lunasta ilmainen iPhone” -tapaiset huijaukset ovat varmasti monelle tuttuja huijauskeinoja. Kannattaa muistaa, etteivät oikeat toimijat arvo asioita käyttäjän IP-osoitteen perusteella ja ponnahdusikkunahuijauksiin törmätessään tulisi muistaa tyhjentää selaimen koko historia evästeineen kaikkineen.

Alta löytyy esimerkki jälleen DNA:n nimissä tehdystä huijauksesta, jossa väärennettyyn asiakastyytyväisyyskyselyyn vastaaville lupaillaan mahdolliseksi arvontavoitoksi uutuuspuhelinta.

 

Tekstiviestihuijaukset

Huijarit suosivat myös tekstiviestejä ja niidenkin välityksellä tehtyjä huijauksia on useita erilaisia. Tekstiviestitse saattaa saapua muun muassa tekaistu Postin paketinsaapumisilmoitus, jossa pyydetään klikkaamaan epämääräistä linkkiä. Jos saamassasi tekstiviestissä pyydetään maksamaan toimitustapamaksu maksu etkä ole tilannut mitään kyseisellä toimitustavalla, kyseessä on todennäköisesti huijaus.

Erityistä huolellisuutta kannattaa noudattaa, kun tekstiviestissä pyydetään asentamaan mikä tahansa sovellus puhelimeen. Esimerkiksi Android-puhelimesta kannattaa sallia vain virallisen sovelluskaupan kautta asennettavat sovellukset. Lisäksi kannattaa aina kiinnittää huomioita siihen millaisia oikeuksia sovellus pyytää asentuessaan ja miksi se pyytää niitä.

Myös pankkien nimissä on lähetetty linkkejä sisältäviä huijaustekstiviestejä – näiden kohdalla on hyvä pitää mielessä, että pankit eivät koskaan sisällytä linkkejä viesteihinsä, vaan asioimiseen on aina oma erillinen viestimiskanavansa.

Oheisesta kuvasta näkee, millainen tekstiviestihuijaus voi esimerkiksi olla.

Huijauspuhelut

Viime aikoina erityisen pinnalla ovat olleet puhelimitse saapuvat huijausyritykset. Esimerkiksi vuonna 2019 julkisuudessa oli tapaus, jossa monet suomalaiset joutuivat englantilaisesta numerosta tulleen huijauspuhelun uhriksi. Yleisiä ovat olleet myös vain hetken aikaa soivat, ulkomaisesta numerosta saapuvat puhelut, joiden tavoitteena on saada puhelun kohde soittamaan numeroon takaisin. Koska näiden ”hälärihuijausten” puhelut saapuvat ulkomaisista numeroista, maksaa niihin takaisin soittaminen ulkomaanpuheluiden verran.

Yleisiä ovat myös sijoitushuijaukset, joissa soiton kohdetta pyritään saamaan sijoittamaan omaa rahaansa esimerkiksi virtuaalivaluuttaan. Näissä tapauksissa huijauksen uhria pyydetään aluksi sijoittamaan pieniä summia rahaa aidolta vaikuttavalle huijaussivustolle, joka myös tarjoaa uhrille näennäisvoittoja lisäsijoituksien toivossa. Myöhemmin sivuille palatessa nämä "voitot" tai koko sijoitussivusto voivat kuitenkin olla täysin kadonneet ja näin myös huijauksen uhri menettää rahansa.

Valitettavasti pelkästään ulkomaalaisten numeroiden varominen ei nykyään enää riitä. Kuluneena vuonna on ilmennyt uudenlaisia huijauspuhelutapauksia, joissa suomalaista numeroa käyttävä ulkomailta soittava henkilö esittäytyy Microsoftin teknisen tuen edustajaksi ja pyrkii saamaan huijauksen kohdetta asentamaan koneelleen haitallista etähallintaohjelmaa. Jos huijarin pyytämän ohjelman päätyy asentamaan, pääsee hän sen kautta helposti käsiksi esimerkiksi huijatun verkkopankkiin – puheluiden kanssa tulisi siis olla erittäin varovainen. Näiden lisäksi liikkeellä on ollut useita muitakin tekaistua IT-tukea tarjoavia puheluita. Tällaisen puhelun osuessa omalle kohdalle voi sen surutta sulkea ilman kohteliaisuuksia.

Jos huijauspuhelu tulee suomalaisesta numerosta, voi kyseisen numeron oikea omistaja olla täysin tietämätön oman numeronsa käytöstä huijaustarkoituksiin. Kannattaa siis muistaa, että vihainen takaisinsoitto voi vain pahentaa tilannetta. Myöskään ulkomailta tulevien huijausyritysten ohjaaminen maksullisiin palvelunumeroihin ei tuota lisätuloja palveluntarjoajille. Useimmissa tapauksissa ulkomailta tuleva puhelu ei yhdisty palvelunumeroon ja niissäkin tapauksissa, joissa se on sallittu, tällainen toiminta vain varaa palveluntuottajan kapasiteettia.

Suomalaiset puhelinoperaattorit etsivät tällä hetkellä keinoa, jolla nämä harmilliset puhelimitse tapahtuvat huijausyritykset saataisiin estettyä. Jos haluat lukea lisää aiheesta, löytää tähän tapaukseen liittyen vielä lisätietoa Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

Kannattaa myös olla varuillaan epäeettisen puhelinmarkkinoinnin varalta. Tällaisissa puheluissa esimerkiksi sähköhammasharjaa myyvä kampanja on naamioitu tutkimukseksi. Soittaja saattaa olla robotti ja vasta alkukysymysten jälkeen puhelu käynnistyy oikean henkilön kanssa

Huijauksia on esiintynyt myös DNA:n nimissä

Kuten ylempää löytyvistä kuvaesimerkeistä saattoikin jo huomata, myös DNA:n nimissä on valitettavasti viime aikoina liikkunut huijausviestejä. Näitä ja muitakin huijausviestejä yhdistää usein muutama ominainen piirre – ne tarjoavat jotain, joka on liian hyvää ollakseen totta tai pyytävät klikkaamaan epämääräistä linkkiä. Lisäksi hälytyskellojen tulisi soida, jos viestissä luodaan kiireen tuntua tai kaikki tiedot eivät täsmää eli esimerkiksi osoitteet tai puhelinnumerot johtavat ulkomaille.

Jos epäilet DNA:n nimissä lähetettyä viestiä, kannattaa muistaa, että me DNA:lla emme koskaan kysy asiakkaalta esimerkiksi pankki-, luottokortti-, tai muita henkilötietoja sähköpostin tai muiden kyselyiden välityksellä. Jos huijarille päätyy kuitenkin vahingossa antamaan omat DNA-tunnuksensa, tulisi ottaa pikimmiten yhteys asiakaspalveluumme. Jos tietoomme tulee huijauksia tuotemerkkimme nimissä, reagoimme niihin nopeasti ja teemme kaikkemme, jotta huijaukset ja niiden yritykset saataisiin lopetettua alkuunsa.

Loppuun vielä muistutuksena: älä anna kenellekään käyttäjätunnustasi, pankkitunnuksia, pinkoodeja tai salasanaa – mitään sellaista, joka on tarkoitettu vain sinun tietoosi. Älä myöskään salli mitään asennuksia laitteellesi äläkä tee pyynnöstä mitään asennuksia itse ellet varmasti tiedä mitä olet tekemässä. Etähallintaohjelmistolla saadaan tietokoneesi huijareiden hallittavaksi. Jos saamassasi viestissä on uhkaileva tai kiristävä sävy, ota pikimmiten yhteys Kyberturvallisuuskeskukseen.

Suomen Poliisi on kerännyt hyvän koosteen huijauksista ja niiden välttämisestä, löydät sen täältä

 

Tutustu myös aiemmin julkaisemiimme tietoturva-artikkeleihin:

Kuusi vinkkiä huijaussivustojen välttämiseen

Pelottaako puhelimeen vastaaminen huijareiden vuoksi? Näin varaudut huijauspuheluihin ja -viesteihin!

 

Lisätietoa:

Lue lisää vinkkejä ja tietoa tietoturvasta

Lue lisää DNA Turvapaketti -palvelusta

Lue lisää Freedome VPN -palvelusta

Avainsanat:

tietoturva Muita aiheita Tietoturvallisia yhteyksiä

Kommentit (22)

Kissa
07.03.2020 12:57
Mulla tulee puhelimeen punainen väri ja teksti häiriösoitto kun joku epämääräinen soitto. Ei ehkä kaikista,mutta en vastaa jos ei ole omassa luettelossa.
Varovainen
08.03.2020 09:14
Miehelle tullut kaksi näitä tietokonehuijaussoittoja. Ja ihan normaaleista suomalaisista kännykkänumeroista. Osataan varoa ja varoitettu muitakin.
renny hell04496100867
08.03.2020 15:18
Renny.hell yryiys banetes nro julki intenetin myös akaan eräät ns vohki itselee...
Renny.hell yryiys banetes nro julki intenetin myös akaan eräät ns vohki itseleen08.03-2020.leikii mm twittr com toisten en halua eeS katoa sitä2vuoteen

Näytä kokonaan

Siansaksaa
11.03.2020 13:50
Keskellä päivää noin kännissä?
Läpändeerus
28.07.2020 17:36
Hehhhee, hyvin se vetää ....
tuulei
03.02.2021 19:28
Minulle tuli suomalaisesta numerosta soitto;olen voittanut yli 100e.n tietokone...
Minulle tuli suomalaisesta numerosta soitto;olen voittanut yli 100e.n tietokoneen tarkistuksen Microsofilta. Aloin empärimään huijaukseksi, ks. numeroa ei edes löytynyt tiedustelusta. Lupasivat soittaa huomenna uudelleen, tarkistaakseen koneeni Enpä vastaa siihen huijaus numeroon +358 343 99372

Näytä kokonaan

JH
10.03.2020 23:40
Todellista asiaa!
Mh
02.04.2020 17:03
Poistan aina kaiken roskapostin lukematta .
minä vaan
02.04.2020 18:31
Minulle on tullut vuoden alusta lähtien soittoja numerosta +3584094034xx ja kaksi viimeistä numeroa vaihtuu, kun olen laittanut eston. Olin yhteydessä DNA asiakaspal...
Minulle on tullut vuoden alusta lähtien soittoja numerosta +3584094034xx ja kaksi viimeistä numeroa vaihtuu, kun olen laittanut eston. Olin yhteydessä DNA asiakaspalveluun ja sanoivat sen olevan huijauspuhelu. Ainoa mikä tepsii on kuulemma oman numeron vaihto - sitä en tee ainakaan vielä. En tietenkään vastaa ja laitan taas eston, enkä myöskään vastaa jos ei ole luettelossani. Että tämmöistä.

Näytä kokonaan

Watson
03.04.2020 10:58
Mistä ihmeestä tiedän oliko tämä "ohje" huijausviesti? Juuri näin, pankit ja operaattorit neuvovat varomaan heidän nimissään tehtyjä huijauksia. Saavat sitten as...
Mistä ihmeestä tiedän oliko tämä "ohje" huijausviesti? Juuri näin, pankit ja operaattorit neuvovat varomaan heidän nimissään tehtyjä huijauksia. Saavat sitten asiakkaan hämilleen seuraavalla viestillä pyytävät käymään pankin tai operaattorin sivuilla, huijarit kopioivat viestejä ja lisäävät oman feikki-linkkinsä, jossa asiakkaan kirjauduttava pankkitunnuksilla. Näyttää, että ei tapahdu mitään ja kas tili onkin seuraavan kerran tyhjä, kun vierailet tililläsi. Eikö tähänkin olisi keino, että uusista viesteistä välitetään viesti tekstiviestillä ja kirjautuminen AINA toimintamallilla, että avaa ensin selaimen ja kirjoittaa linkin itse selaimeen. Itse en anna itsestäni tietoja enää kenellekään puhelimitse tai etenkään netissä.

Näytä kokonaan

JJ
04.04.2020 21:31
Sain tekstiviestin jonka mukaan pitäisi maksaa postikulut. Olin oikeastikin odottamassa pakettia ja klikkasin linkkiä, siellä postin palvelulta näyttävä sivu jossa voisi...
Sain tekstiviestin jonka mukaan pitäisi maksaa postikulut. Olin oikeastikin odottamassa pakettia ja klikkasin linkkiä, siellä postin palvelulta näyttävä sivu jossa voisi maksun maksaa pankkiyhteydellä. En toki maksanut/ antanut tietojani ja poistuin sivulta. Ilmeisesti En siis menettänyt rahojani koska en antanut tietojani, mutta voiko klikkauksesta tulla jokin puhelumaksu tms?

Näytä kokonaan

Harva se päivä ....
02.05.2020 13:05
Joo, tuon postin nimissä lähetetyn viestin haistaa heti kalasteluksi, kun siinä...
Joo, tuon postin nimissä lähetetyn viestin haistaa heti kalasteluksi, kun siinä käytetään vain etunimeä kutsussa! Tuo DNA- feikki on myös tullut tutuksi. Nyt viimeisin on tehty Tokmannin piikkiin.

Näytä kokonaan

Kansalaispoliisi
12.06.2020 01:37
Taitaa olla näiden huijaussoittojen/viestien takana tiedä ja voita/onnenarpa kusetusruudun tekijät.
Sheila
05.08.2020 10:02
DNA kysyi muutama päivä sitten tunnuksia (sisäänkirjautumista), kun olisin tarkastellut laskuja. Allakassa tieto, että se tapahtui 28.7.20. Hiukan ihmettelin.
yljoppilas78
02.10.2020 14:31
No niinpä, erehdyin soittamaan takaisin kun jokin firma soitti minulle ja kyseltiin, soittivatko oikealle hwnkulölle. Sanoin "kyllä" ja puhelu katkesi. Koska puh...
No niinpä, erehdyin soittamaan takaisin kun jokin firma soitti minulle ja kyseltiin, soittivatko oikealle hwnkulölle. Sanoin "kyllä" ja puhelu katkesi. Koska puhelimeni muutenkin katkaisee puheluita,en älynnyt varoa. Soitin takaisin: "Numero tuntematon". Nyt odottelen, minkälainen lasku on tulossa...

Näytä kokonaan

Ylioppilas88
29.12.2020 11:38
Noissa "kyllä" -vastauksissa ei kuulemma ole mitään riskiä. Se on vaan ...
Noissa "kyllä" -vastauksissa ei kuulemma ole mitään riskiä. Se on vaan kaupunkilegendaa, että pystyisivät tuolla perusteella ketään rahastamaan ainakaan Suomessa.

Näytä kokonaan

waltterikorhonen@yahoo.com
24.10.2020 18:36
Dna tv mainos varasi tuotteen minulle. Soitin asiakaspalveluun ja kaveri varasi sen mulle kun soitin asiakaspalveluun. Apple iMac oli mainoksessa. Se asiakaspalvelija (H...
Dna tv mainos varasi tuotteen minulle. Soitin asiakaspalveluun ja kaveri varasi sen mulle kun soitin asiakaspalveluun. Apple iMac oli mainoksessa. Se asiakaspalvelija (Henri) sanoi, että edunvalvojan täytyy soittaa, mutta tv:n varaamat tuotteet on vissiin yhden päivän tv varauksessa. Ja nyt on viikonloppu, joten en saa edunvalvojaa kiinni ja tv varaus menee umpeen. Tarvitsisin nyt tiedoillani olevan asiakas tilausnumeron ja varauksen tiedot. Haluaisin parhaimman Apple iMacin, joka on tarjolla.

Näytä kokonaan

4565768798
29.10.2020 12:25
Elämä on! sitä mitä tilaa :)
DNA:n huijaama
10.01.2021 16:49
Hyvät DNA:n asiakkaat, älkää ostako sieltä yhtään mitään eikä varsinkaan mitään edullisia laiteturvia. MInulle myytiin laiteturva silkalla valheella. Tilanne meni sitten...
Hyvät DNA:n asiakkaat, älkää ostako sieltä yhtään mitään eikä varsinkaan mitään edullisia laiteturvia. MInulle myytiin laiteturva silkalla valheella. Tilanne meni sitten niin että noin 20 vuoden asiakkuus päättyy heti kun liittymieni sopimukset umpeutuvat. Täytyy ihmetellä kuinka iso yritys käyttää yhteistyökumppaneinaan epämääräisiä yrityksiä ja varsinkin VALEHTEVIA myyjiä jotka saavat provisioita hyvin arveluttavilla tavoilla.

Näytä kokonaan

Voi vittu nyt vituttaa
22.01.2021 13:30
Annoin yhdelle niistä minun henkilötunnuksen ja tajusin puhelun jälkeen mitä olen tehnyt numero oli +358 44 4333420 ja nyt vituttaa taidan kohta menettää rahaa
Se on myyjän numero
17.11.2021 18:23
Tuo on DNA:n myyjän numero, ja liittymää myydessä ne kysyy tuon henkilötunnukse...
Tuo on DNA:n myyjän numero, ja liittymää myydessä ne kysyy tuon henkilötunnuksen. Itekin jäin tätä miettimään kun tuosta numerosta soittettiin ja otin liittymän sekä annoin hlöturvatunnuksen. Soitin sitten DNA:n asiakaspalveluun ja kysyin onko mulle just tehty liittymä, ja sieltä kävi ilmi että ihan normaalisti on uusi liittymä laitettu alulle.

Näytä kokonaan

Epäilevä Tuomas
12.04.2021 17:40
DNA kyllä varoittaa huijauksista ja sitten yrittää itse(?) kysyä palautetta johonkin kehitystyöhön. Siinä tekstarissa on nettilinkki https://*.customervoice360.com/... j...
DNA kyllä varoittaa huijauksista ja sitten yrittää itse(?) kysyä palautetta johonkin kehitystyöhön. Siinä tekstarissa on nettilinkki https://*.customervoice360.com/... joka ei viittaa DNA:han. Olen kai ainoa, joka epäilee näiden viestien aitoutta niin paljon, että ei vastaa kyselyyn. Jos joku DNA:lainen tätä lukee ja DNA minun mielipidettä jatkossa tarvitsee, suosittelen käyttämään osoitteissa jotain dna.fi domainin alaista. Turha selittää, että tekstarin lähettäjänä on DNA. Sen tiedon pystyy väärentämään samaan tapaan kuin soittajanumeronkin.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.