Tulevaisuudessa entistä suurempi osa tekee hybridityötä

Tapamme tehdä työtä oli murroksessa jo ennen koronapandemiaa, mutta kulunut vuosi on kiihdyttänyt tätä muutosta entisestään. Monissa yrityksissä oltiin jo pitkällä modernien työvälineiden hyödyntämisessä siinä missä osassa niitä lähdettiin kiireen vilkkaan opiskelemaan kevään mittaan. Tällä kaikella on myös vaikutuksia, jotka näkyvät konkreettisesti tulevaisuuden työssämme.

Työpäivämuotoilija Aku Varamäki on seurannut muuttuvaa työtä läheltä ammatissaan jo pitkään. Varamäen yritys Workday Designers auttaa yrityksiä kehittämään työntekijäkokemustaan ja parantamaan työelämää muotoilun keinoin.

“Koronapandemia ikään kuin kiihdytti sitä murrosta, joka oli jo käynnissä monilla aloilla. Kaikkea työtä ei tietenkään voi niputtaa yhteen, mutta esimerkiksi tietotyöläiset vapautuivat paikkaan sidotusta työstä käytännössä kokonaan”, Varamäki kertoo.

Teknologia ja hyvät yhteydet ovat sallineet etätyön jo pitkään, mutta mahdollisuus on ollut monissa yrityksissä alihyödynnetty. Parhaimmillaan etätyön hyötyjä ei ole mietitty laisinkaan oman organisaation kohdalla.

“Etätyö on nähty usein ikään kuin saavutettuna etuna sen sijaan, että se olisi työn tekemisen muoto siinä missä konttorityöskentelykin. Ja toisaalta esimerkiksi terveydenhuollossa voisi hyödyntää etätyötä tehokkaammin. Etävastaanotot osoittavat, että on paljon tehtäviä, joita on mahdollista tehdä missä tahansa”, Varamäki jatkaa.

Varmaa kuitenkin on, että täysin entisenkaltaiseen työn tekemisen malliin ei ole palaamista, vaan etätyötä hyödynnetään entistä enemmän myös koronapandemian jälkeisessä ajassa.

Hybridityö muovaa tapaamme käsitellä työtä

Hybridityöllä tarkoitetaan osin virtuaalisesti ja osin läsnäolevana tehtyä työtä. Siis sellaista, jossa työntekijä valitsee työlleen sopivan ympäristön kulloisenkin tarpeen mukaan. Työyhteisöissä tämä näyttäytyy esimerkiksi siten, että tiimipalaverissa osa on mukana etäyhteyksien päässä toisten osallistuessa paikan päältä.

“Monissa yrityksissä tämä onkin ollut toimintamalli jo aiemminkin. Etenkin it-alan yritykset ovat olleet ihan kärkikastia hybridityön hyödyntämisessä. Isossa mittakaavassa meidän työelämä on ollut todella paikkaan sidottua ja se onkin enemmän työkulttuurista kuin teknologiasta kiinni. Nyt on ihan normaalia tavata esimerkiksi asiakkaita Teamsissa tai Zoomissa, mutta aiemmin suosittiin voimakkaasti fyysisiä tapaamisia”, Varamäki sanoo.

Hybridityöstä on kuitenkin kiistattomia hyötyjä sekä tehokkuuden että työhyvinvoinnin kannalta. Marraskuisessa Suomessa auringosta kannattaa nauttia silloin, kun se kerrankin on esillä ja työmatkoista vapautuvan ajankin saa mieluisampaan käyttöön. Myös perheellisten arki helpottuu, kun työn ja elämän voi sovittaa joustavammin toisiinsa.

“On myös muistettava, etteivät kaikki ole aamuihmisiä, vaan työstä saa tehot irti iltaisin. Eli seuraava askel olisi vapautua myös aikaan sidotusta työstä, ainakin niiltä osin kuin se on mahdollista. Edelleen etätyön aikaankin me osallistumme esimerkiksi koulutuksiin niin, että kuuntelemme sitä puhuvaa päätä ysistä viiteen ilman erityistä interaktiota, vaikka tallenteen kuunteleminen omaan tahtiin olisi monelle tehokkaampaa”, Varamäki muistuttaa.

Etätyöstä ratkaisu osaajapulaa helpottamaan

Hybridityö ja etätyön mahdollistaminen helpottaisivat myös omalta osaltaan osaajapulaa esimerkiksi it-alalla, jonne on perinteisesti ollut haastavaa saada riittävää määrää huippuammattilaisia. Kun työ ei edellytä tietyssä kaupungissa tai maassa asumista, saadaan laajennettua käytettävissä olevan työvoiman verkostoa.

“Etätyö voidaan nähdä eräänlaisena kilpailuvalttina. Vaikka työpaikka edelleen valitaan itse tehtävän ja työn merkityksellisyyden pohjalta, painavat joustavat työmahdollisuudet vaakakupissa monella. Tämä varmasti kannustaakin työnantajia pohtimaan omia käytäntöjään ja valmiuksiaan, jos sen avulla voidaan lisätä yrityksen houkuttelevuutta”, Varamäki toteaa.

Etätyö ja kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen puute voivat myös haastaa työyhteisöä. Yhteisöllisyyttä kannattaakin ruokkia myös digitaalisin keinoin, jotta yhteinen suunta ja tavoitteet eivät pääse unohduksiin.

“Kaikenlaista virtuaalista aamukahvia, perjantaiskumppaa ja muuta aktiviteettia on kokeiltu tässä uuden normaalin ajassa. En kuitenkaan suosittelisi katsomaan liikaa, mitä muut tekevät. Jokaiselle työyhteisölle sopii vähän omanlaisensa keinot, eli kannattaa ennemmin kokeilla, että mistä juuri omassa organisaatiossa olisi hyötyä”, Varamäki vinkkaa.

 

Aku Varamäki keskustelee työn tulevaisuudesta DNA:n Tulevaisuustehtaalla. Katso video ja lue lisää!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Etätyö Teknologiatrendit
 

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.