Suurin vastuu on vastuu asiakkaasta

Yritysvastuukeskustelussa on viime aikoina käsitelty paljon muun muassa ilmastoasioita, ihmisoikeuksia, raaka-aineiden alkuperäkysymyksiä, monimuotoisuutta ja niin edelleen. Mutta yksi teema loistaa ainakin suomalaisessa vastuullisuuskeskustelussa poissaolollaan: asiakaskokemus ja vastuu asiakkaasta.

Mihin asiakas unohtui? Puhtaasti liiketoiminnan näkökulmasta ei varmasti mihinkään. Päinvastoin, yrityksissä tehdään hartiavoimin töitä asiakaskokemuksen parantamiseksi kaikissa kanavissa. Laaditaan digistrategioita, joissa asiakas ja uusien liiketoimintamallien kehittäminen on (toivottavasti) kaiken lähtökohta. Kollegani Johan Flykt kirjoitti vastikään osuvasti siitä, että vuosi 2016 on asiakkaan vuosi. Tähän uskomme!

Väitän, että vastuullisuuskeskustelussa asiakas on sen sijaan painunut unholaan.

Asiakas on perinteisesti nähty tuotekehityksen, myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun omaisuutena. Itse olen sitä mieltä, että vastuullisuus on keskeinen asiakaskokemuksen ulottuvuus. Koska suurin vastuu meillä on vastuu asiakkaistamme.

Puhe- ja datayhteyksistä on tullut ihmisille perushyödykkeitä. Yhteiskunta ei toimi ilman yhteyksiä, eikä myöskään kuluttajan arki. Silti teleoperaattoritoimialan tuotteet ja palvelut näyttäytyvät monille vaikeina ymmärtää: tarvitaan ymmärrystä teknologiasta sekä halua oppia uutta, jotta pysyy digitalisaation kärryillä. Monelta puuttuu osaaminen, ja asennekin saattaa olla teknologiavastainen – ei välttämättä niinkään yrityksissä, vaan tavallisten kuluttajien keskuudessa.

Koska ilman yhteyksiä ei pärjää, on teleoperaattorin vastuulla auttaa asiakasta selviytymään digitaalisessa maailmassa: tarjota yhteydet, palvelut ja laitteet selkeästi, kustannustehokkaasti ja helposti. Tämän lisäksi on opastettava älylaitteiden käytössä sekä kerrottava digimaailman haasteista ja mahdollisuuksista.

Huolenpito asiakkaasta ei ainoastaan paranna asiakastyytyväisyyttä, vaan myös ehkäisee digitaalista syrjäytymistä.

Meillä operaattoreilla on vielä paljon tekemistä, mutta paljon on myös saavutettu. Panostukset esimerkiksi asiakaspalveluun kielivät tästä vastuusta. Asiakaspalvelijoita tulisikin yrityksissä pitää kuin kukkaa kämmenellä, koska asiakasrajapinnassa yleisimmin kulminoituu se, kuinka kykenemme pitämään asiakkaasta huolta.

Olen kirjoittanut blogissani aikaisemminkin rajojen rikkomisesta. Asiakaskokemuksessa on yksi rajojen rikkomisen paikka – se kun on myös vastuullisuuskysymys. Pidetään siis myös vastuullisuustyössä asiakas päällimmäisenä mielessä.

Kirjoitus julkaistu Kauppalehdessä 27.1.2016.

Avainsanat:

Yritysvastuu Asiakaskokemus

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.