Blogit

Näillä vinkeillä lomalta takaisin työmoodiin

Onko loma lompsittu ja aika palata arkeen? Loman loppuminen ja arjen alkaminen voivat ahdistaa. Sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa, eikä ole syytä hätääntyä, jos normaalin rytmin kiinnisaamisessa kestää jopa kaksikin viikkoa.

Töihin palaavan kannattaa antaa mielelleen ja ruumiilleen aikaa tottua uuteen rytmiin, jossa päivät ovat aktiivisempia ja herätyskello huutaa aamuisin. Kesäloman loppuun liittyy myös luopumista, kun päiviä ei voi enää viettää haluamallaan tavalla.

Tässä viisi vinkkiä, miten lomaltapaluuta voi helpottaa:

1. Älä jätä lomia pitämättä

Tutkitusti ne, jotka viettävät enemmän lomaa, onnistuvat työssään paremmin. Loman viettäminen lisää onnea niin työpaikalla kuin kotona. Kehomme ja aivomme tarvitsevat palautumista, minkä takia loman pitäminen on äärimmäisen tärkeää.

2. Pidä tarpeeksi pitkä loma

Sopivan loman pituudesta ei ole yhtä ainoaa oikeaa totuutta. Tärkeämpää on tarkastella sitä, missä kunnossa ja kuinka stressaantuneena lomalle jää, ja miten loman aikana palautuu. Jokaisella on erilaiset tarpeet ja tavat rentoutumiseen. Ratkaisevaa on huolehtia siitä, että aivot saavat tarpeeksi unta.

3. Aloita työt keskellä viikkoa tai pidä puskurivapaata

Loman jälkeistä alakuloisuutta voi yrittää välttää palaamalla takaisin töihin keskellä viikkoa. Näin ensimmäisestä työviikosta tulee kevyempi ja arkeen paluu tapahtuu vähitellen. Myös puskuripäivät lomamatkan ja työn välillä auttavat työmoodiin siirtymisessä. Reissusta palatessa varaa siis pari päivää vapaata ennen töihin palaamista.

4. Anna itselle lupa tehdä töitä, jos siltä tuntuu

Työasiat voivat mietityttää lomalla. Mikä jäi kesken ja mitä seuraavat projektit ovat? Sähköpostia on niin helppo vähän lukaista puhelimella ja useat tekevätkin lomallaan vähän töitä. Toiset haluavat kesälomalla irrottautua täysin työasioista ja toiset eivät, eikä kumpikaan ole oikein tai väärin. Tärkeintä on, että työasioiden tekeminen lomalla ei tunnu stressaavalta.

5. Nauti kesäkeleistä loman jälkeenkin

Loman loppuminen ei tarkoita, että kesästä pitäisi vielä luopua. Loppukesästä arjesta on helppo tehdä hauskempaa: iltaisin ja viikonloppuisin on hyvin aikaa käydä uimassa, veneilemässä, huvipuistossa tai piknikillä ystävien ja perheen kanssa. Arki kantaa paremmin mitä enemmän tekee kivoja asioita.

Etätyöt voivat osaltaan helpottaa arkeen palaamista. Lataa maksuton opas ja tutustu joustavaan, digitaalisen ajan työkulttuuriin!

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.