Näillä vinkeillä lomalta takaisin työmoodiin

Onko loma lompsittu ja aika palata arkeen? Loman loppuminen ja arjen alkaminen voivat ahdistaa. Sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa, eikä ole syytä hätääntyä, jos normaalin rytmin kiinnisaamisessa kestää jopa kaksikin viikkoa.

Töihin palaavan kannattaa antaa mielelleen ja ruumiilleen aikaa tottua uuteen rytmiin, jossa päivät ovat aktiivisempia ja herätyskello huutaa aamuisin. Kesäloman loppuun liittyy myös luopumista, kun päiviä ei voi enää viettää haluamallaan tavalla.

Tässä viisi vinkkiä, miten lomaltapaluuta voi helpottaa:

1. Älä jätä lomia pitämättä

Tutkitusti ne, jotka viettävät enemmän lomaa, onnistuvat työssään paremmin. Loman viettäminen lisää onnea niin työpaikalla kuin kotona. Kehomme ja aivomme tarvitsevat palautumista, minkä takia loman pitäminen on äärimmäisen tärkeää.

2. Pidä tarpeeksi pitkä loma

Sopivan loman pituudesta ei ole yhtä ainoaa oikeaa totuutta. Tärkeämpää on tarkastella sitä, missä kunnossa ja kuinka stressaantuneena lomalle jää, ja miten loman aikana palautuu. Jokaisella on erilaiset tarpeet ja tavat rentoutumiseen. Ratkaisevaa on huolehtia siitä, että aivot saavat tarpeeksi unta.

3. Aloita työt keskellä viikkoa tai pidä puskurivapaata

Loman jälkeistä alakuloisuutta voi yrittää välttää palaamalla takaisin töihin keskellä viikkoa. Näin ensimmäisestä työviikosta tulee kevyempi ja arkeen paluu tapahtuu vähitellen. Myös puskuripäivät lomamatkan ja työn välillä auttavat työmoodiin siirtymisessä. Reissusta palatessa varaa siis pari päivää vapaata ennen töihin palaamista.

4. Anna itselle lupa tehdä töitä, jos siltä tuntuu

Työasiat voivat mietityttää lomalla. Mikä jäi kesken ja mitä seuraavat projektit ovat? Sähköpostia on niin helppo vähän lukaista puhelimella ja useat tekevätkin lomallaan vähän töitä. Toiset haluavat kesälomalla irrottautua täysin työasioista ja toiset eivät, eikä kumpikaan ole oikein tai väärin. Tärkeintä on, että työasioiden tekeminen lomalla ei tunnu stressaavalta.

5. Nauti kesäkeleistä loman jälkeenkin

Loman loppuminen ei tarkoita, että kesästä pitäisi vielä luopua. Loppukesästä arjesta on helppo tehdä hauskempaa: iltaisin ja viikonloppuisin on hyvin aikaa käydä uimassa, veneilemässä, huvipuistossa tai piknikillä ystävien ja perheen kanssa. Arki kantaa paremmin mitä enemmän tekee kivoja asioita.

Etätyöt voivat osaltaan helpottaa arkeen palaamista. Lataa maksuton opas ja tutustu joustavaan, digitaalisen ajan työkulttuuriin!

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.