Blogit

Näillä argumenteilla pärjäät SD-WAN-keskustelussa

Yritysverkkojen kuumin puheenaihe maailmalla on tällä hetkellä SD-WAN, joka tulee ja valtaa markkinat. Toinen toistaan hurjemmat arviot ennustavat vääjäämätöntä kuolemaa operaattoreiden nykyisin käyttämälle MPLS VPN-teknologialle.

SD-WAN-myyntipuheissa luvataan liittää yrityksen toimipiste verkkoon parin tunnin toimitusajajalla. Eikä tässä vielä kaikki. Kylkiäisenä tulevat peräti 50 prosentin verkkokustannussäästöt ja paljon nopeammat pilvipalvelut.

Voiko tuota edes uskoa. Onko tuo aivan liian hyvää ollakseen totta?

Suomalaisilla yrityksillä on toimintaympäristön osalta joitakin poikkeuksellisen kovia etuja, jotka SD-WAN-keskusteluissa on syytä tunnistaa.

Nämä edut on syytä ymmärtää, jotta sinua ei viedä kuin pässiä narussa:

SD-WAN-toimijat useimmiten ehdottavat yrityksen toimipisteen liittämistä kiinteän Internet-yhteyden (ISP) varaan ja/tai MPLS VPN:n rinnakkaista käyttöä. Suomessa 4G ja 5G ovat parempia vaihtoehtoja kiinteän yhteyden rinnalle. Niillä voidaan myös varmistaa, että kaapeleiden tahaton kaivaminen ei pysäytä yrityksen toimintaa. Kiinteät yhteydet kiinteistöihin nimittäin kulkevat yleensä kaikki samassa kaivannossa.

Suomessa on valtakunnallinen ja varmennettu LTE 4G -peitto ja runsaasti taajuuskaistaa vapaana. Kiinteän verkon ja mobiiliverkon yhdistelmä on parempi, edullisempi ja varmempi ratkaisu.

Suomessa on maailman edullisemmat ja laadukkaimmat kiinteät verkot ja mobiiliverkot. Tästä saavutuksesta voimme kiittää hyvin toimivaa yhteistyötä viranomaisten ja operaattoreiden välillä. Luontevan yhteistyön puuttuminen monissa muissa maissa on pitänyt yhteyksien kustannukset korkealla ja 4G-peiton vaatimattomana. Niinpä maailmalla luvattuihin SD-WANin tuomiin kustannussäästöihin pitää suhtautua varauksella täällä Suomessa.

Suomessa SD-WAN-toteutuksia on toki tehty jo yli 10 vuotta ja suuressa osassa yrityksiä ne ovat olleet vähintään rinnakkaisessa käytössä. Olemme siis edelläkävijöitä tietoliikenneverkkojen rakentamisessa. Oikein toteutettuna niiden avulla saavutettu hyöty yritykselle on paljon suurempi kuin niiden aiheuttamat lisäkustannukset. Helpompi loogisen verkon hallinta, parempi tietoturva, luotettavammat verkkopalvelut sekä optimoitu liikenne julkiseen pilveen ovat tavoiteltavia asioita.

Jos et ole varma, onko vastaavaa tekniikkaa jo käytössä, kysy asiantuntijalta, joka ymmärtää kokonaisuuden. Muuten voi käydä niin, että hankit päällekkäistä teknologiaa. Sen jälkeen verkon muutostenhallinta ja vianselvitys muuttuu todella vaikeaksi. Päädyt ojasta allikkoon. 

Kiinteiden yhteyksien toimitusaika Suomessa ei ole erityinen ongelma sen enempää suljetun MPLS VPN -yhteyden kuin Internet-liittymän osalta puhumattakaan 4G:stä. Tulevaisuudessa toimitusajat lyhenevät edelleen viranomaisten ja operaattoriyhteistyön tuloksena myös nopeille kuituyhteyksille.

Kansainvälisissä yhteyksissä toimitusaika on operaattoreiden Akilleen kantapää, ja siihen rakoon SD-WAN iskee kovaa. Usein on mahdotonta ymmärtää, miksi yhteydet kahden toimipisteen välillä kestää kuukausia toimittaa. 

On syytä muistaa, että SD-WAN lupauksistaan huolimatta tarvitsee joko mobiilin tai kiinteän verkon yhteyden alleen.

Siksi on tärkeää tietää, tarkoittaako toimitusaika fyysisen yhteyden vai sen päälle toteutettavan loogisen verkon toimitusaikaa ja missä kohteissa. Eri maissa lupien saaminen yhteyksien rakentamiseen ja erityisesti kaivamiseen vaihtelee suuresti. Kaikki ei ole aina kiinni operaattorista, mutta toki keskinäisissä prosesseissa on edelleen tehostamista.

Käyttäjien tarpeisiin ja uusiin käyttökohteisiin kehitetään yhä moni­puolisempia verkkoratkaisuja ja teknologioita. Operaattorin tehtävänä on tuottaa näistä asiakkaan tarpeeseen ja käyttöön sopivia palveluita, joita on helppo hyödyntää, hallita ja monitoroida.

Verkossa ei kannata uskoa jokaista vastaan tulevaa viestiä. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, silloin se yleensä on sitä. Olen kuitenkin vakuuttunut, että SD-WAN-teknologiat näyttelevät myös Suomessa yhä suurempaa roolia operaattoreiden perinteisten verkkopalveluiden osana.

 

* * *

Blogi on julkaistu Tekniikka ja Talous -verkkolehdessä 20.6.2017

Avainsanat:

Verkko

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.