DNA:n verkko - nopea, kattava, luotettava

Oma kiinteä ja mobiiliverkko

4G-liikenne kasvaa vauhdilla. Nyt jo yli 70 prosenttia kaikesta datasta siirtyy 4G-verkossa. DNA on viime vuosina investoinut merkittävästi mobiiliverkon kattavuuteen ja kapasiteetin lisäämiseen – nyt verkkomme kattaa jo yli 99 % suomalaisista. Panostamme jatkuvasti myös kiinteän verkon kehittämiseen. Saat meiltä luotettavat yhteydet niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Toimivat yhteydet tekevät työstä sujuvaa

Rakennamme verkkoratkaisunne kattavan verkkomme palveluista ja tuomme myös muut koti- ja ulkomaan verkkojen rajapinnat saumattomasti osaksi asiakasverkkoa. Verkkojen päälle rakentuva kerros lisäarvopalveluja tuo uudenlaisen älykkyyden yhteys- ja verkkoratkaisuihin. Päätelaiteriippumattomasti toimivat palvelumme, DNA:n verkon nopeus ja valtakunnallinen kattavuus tehostavat työvälineitä myös kotona sekä tien päällä.

Periaatteenamme on tuottaa tarpeidenne mukaiset ratkaisut valmiina palveluna. Ja toimintanne muuttuessa keskitetysti hallitut palvelut skaalautuvat saumattomasti. Kattavien tietoliikenne-, tietoturva-, palvelinkeskus- ja monitorointipalveluiden tarjoajana toteutamme tarvittaessa koko asiakasverkon päästä päähän hallittuna ratkaisuna.

Mobiilidatan ykkönen

Mobiilidataverkkojen nopeudet ja viiveettömyys ovat parantuneet jatkuvasti. Puheen, viestien ja datan välittämiseen tarjoamme viimeisintä tekniikkaa käyttävät liittymät ja runkoverkot. Se tarkoittaa, että käyttökokemuksesi etätyöstä on sama kuin toimistolla.

Osoituksena erittäin toimivista mobiiliyhteyksistä DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Verkossamme liikkuu tällä hetkellä 9,9 gigatavua dataa liittymää kohti kuukaudessa.

1–9/2016, tutkimusyritys Tefficient 19.12

Tehokkaat 4G-yhteydet Itä- ja Pohjois-Suomeen

Marraskuussa 2016 valmistunut kahden teleoperaattorin yhteinen yhteisverkko toi huippunopeat 4G-yhteydet myös Itä- ja Pohjois-Suomeen. Hankkeen ansiosta erityisesti syrjäseutujen tietoliikenneyhteydet nopeutuivat monikymmenkertaisiksi.

Uudistuksen myötä DNA:n verkko kattaa yli 99 % suomalaisista. "Vaikka puoli Suomea kattava rakennusvaihe onkin nyt saatu päätökseen, työ jatkuu.", sanoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Yhteisverkko pähkinänkuoressa:

  1. Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G -teknologian myötä. Yhteisverkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 450 Mbit/s. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s.
  2. Yhteisverkon rakennustyöt alkoivat Kuusamon pilottihankkeella loppukeväällä 2015 ja Lapin, Kainuun, Savon, Pohjois- ja Etelä-Karjalan alueilla on rakennettu 1700 tukiasemaa.
  3. Uudet tukiasemat ovat tuoneet paremmat yhteydet yli 760 000 ihmiselle.
  4. Verkkoa ylläpidetään ja uudistetaan aktiivisesti asiakkaiden tarpeiden ja teknologian kehittyessä.

Suomen laajimmat IPv6-yhteydet

Uusi IPv6-protokolla on edellytys esineiden internetin (IoT) yleistymiselle, sillä se mahdollistaa päätelaitteiden välisen suoran, kaksisuuntaisen kommunikaation. Uuden protokollan ansiosta yhä useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa internetissä vaivattomasti.

IPv6-kehitystä Suomessa johtaa DNA. Yli 97 prosentilla DNA:n liittymistä on mahdollista käyttää IPv6-yhteyksiä. Kaikki palvelut ja liikenne siirtyvät IPv6-osoitteisiin vähitellen tulevien vuosien aikana.

DNA päivittää tarjoamansa palvelut ja liittymät automaattisesti IPv6-yhteensopiviksi.

Mikä on IPv6?

Jokainen verkkoon kytkettävä laite tai palvelu tarvitsee yhteyden muodostamiseksi IP-osoitteen. Verkkokäyttäjien ja internetiin liitettävien laitteiden räjähdysmäinen kasvu ympäri maailman on johtanut siihen, että nykyisin käytössä olevat IP-osoitteet (IPv4-protokolla) ovat käymässä vähiin tulevaisuudessa. Uuden protokollan ansiosta useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa verkossa ilman monimutkaista osoitteenkääntöä (NAT).

DNA on valinnut IPv4v6 dual-stack -menetelmän, jolloin IPv4- ja IPv6 -protokollat toimivat yhtä aikaa, eikä käyttöönotto vaadi erillisiä toimenpiteitä liittymissä. Myös useat uudet päätelaitteet tukevat protokollaa automaattisesti.

Miten IPv6 -protokollan saa käyttöön?

Osaan laitteista yhteyden muodostaminen vaatii protokollan aktivoinnin laitteen asetuksista. IPv6-yhteyden muodostuminen onnistuu, jos sekä liittymä että päätelaite tukevat uutta protokollaa.

Mikäli laite vaatii erillisen toimenpiteen, käyttöönoton ohjeet vaihtelevat. Laitevalmistajien ohjeet IPv6:n käyttöönottamiseksi löytyvät valmistajien omilta sivuilta tai laitteen käyttöoppaasta.

Ohjeita IPV6-protokollan käyttöönottoon

DNA:n verkko on valmiina 5G:n saapumiseen

Tarpeiden kasvaessa DNA:n kattava 4G-verkko kehittyy hyvää vauhtia kohti 5G:tä, jossa kaistanleveys on suurempi ja pilviteknologiat tarjolla mobiilisti. 5G-verkossa liiketoiminnalle kriittiset toiminnot toimivat myös mobiiliverkon yli.

Viidennen sukupolven mobiiliverkkoteknologiassa puhutaan yli 10 000 Mbit/s teoreettisesta huippunopeudesta, kun tällä hetkellä DNA:n verkon teoreettinen maksiminopeus on 600 Mbit/s.

Käytännössä 5G tuo jopa 100-kertaisen nopeuden nykyiseen tiedonsiirtoon, mikä näkyy erityisesti laitteiden välisen tietoliikenteen sekä esineiden internetin (IoT) ja sen sovellusten voimakkaana kasvuna. Kiinteä teknologia ja mobiiliteknologia linkittyvät monimuotoisen yhteyden avulla. 5G tuo mukanaan myös uudet radiorajapinnat ja aiempaa pienemmän vasteajan.

5G:n ounastellaan saapuvan laajamittaiseen kaupalliseen käyttöön vuonna 2020, mutta sen esiinmarssia odotetaan jo Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisissa helmikuussa 2018.

5G:n on tarkoitus parantaa 4G/LTE-teknologian käytettävyyttä. Kehitystyön tavoitteita ovat:

•    1 millisekunnin radioviive
•    1–10 Gbps käyttäjänopeudet kentällä
•    90 % pienempi verkon energiankulutus
•    Jopa 10 vuoden akunkesto IoT-laitteille

 

Sitä ennen nykyinen mobiilitekniikka kehittyy edelleen ja monia 5G-tekniikaksi miellettyjä teknisiä parannuksia tulee tarjolle jo 4G:n evoluution myötä.

Mobiiliverkkoteknologia kehittyy noin kymmenen vuotta ennen kuin uuden sukupolven tekniikka syrjäyttää vanhan. Näin 6G-tekniikan hahmottelu alkanee jo 2020-luvun alkupuolella ja 6G-verkot tulisivat siten käyttöön 2030-luvulla.

Harkitsetko? Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä yrityksellesi sopiva ratkaisu.