Blogit

Miten digitalisaatio vaikuttaa sinun tulevaisuuteesi?

Digitalisaatio tulee mullistamaan maailmaa. Lue, kuinka se vaikuttaa sinun tulevaisuuteesi ja tee testi!

Kotona tehdyt geenitestit ja ruokaa automaattisesti tilaavat jääkaapit voivat olla arkea, kun älykkäät ratkaisut leviävät koteihimme.

Itsediagnostiikka on yksi nopeimmin yleistyvistä terveydenhuollon alueista. Jokainen meistä on tottunut mittaamaan itseltään kuumetta, mutta jatkossa voimme saada sensoreiden avulla tietoa vaikkapa kasvaneesta sydäntautiriskistä tai tehdä geenitestejä kotikonsteilla.

Itsediagnostiikan kuninkuuslaji on biohakkerointi, joka tarkoittaa yksinkertaistetusti oman kehon toiminnan mittaamista ja mittaustulosten perusteella tehtyä toiminnan mukauttamista. Suomalainen biohakkeri Teemu Arina näkee, että kyseessä on mahdollisuus muuttaa terveydenhuolto nykyistä yksilökeskeisemmäksi.

”Potilaat eivät ole enää vain terveyspalveluiden kuluttajia, vaan aktiivisia osallistujia.”

Itsediagnostiikka on vain yksi esimerkki digitalisaation mahdollistamasta kehityksestä, joka tuo uusia palveluita kaikilla terveydenhuollon tasoilla. Etäterveydenhuolto, entistä yksilöllisemmät hoidot ja mukana kulkeva terveystieto helpottavat kansalaisten elämää ja tuovat myös merkittäviä säästöjä.

Sensorit tarkkailevat ja lähettävät dataa jatkossa lähes kaikkialla. Sensorit mahdollistavat uudenlaisia palveluita, jotka muuttavat kokonaiset kaupungit älykkäiksi. Sensorit kertovat jäteastian täyttymisestähuoneilman heikkenemistä tai vaikkapa rakennuksen kosteusongelmasta.

Äly lisääntyy räjähdysmäisellä vauhdilla rakennuksissa, liikenteessä ja energianjakelussa.

”Ihmisten tapa liikkua, tehdä töitä ja kaikki ympäristöön liittyvä tulee muuttumaan nopeasti”, sanoo YIT:n rakennuttamisen johtaja Jarkko Pakkala.

Koska verkkoon kytkettyjen sensoreiden ja laitteiden määrä lisääntyy voimakkaasti, tarvitaan selvästi nykyistä enemmän internet-osoitteita. Siksi DNA on tuonut ensimmäisenä operaattorina Suomessa laajamittaisesti tarjolle IPv6-osoitteistusta hyödyntävät yhteydet, joiden avulla verkkoon voi liittää käytännössä rajattomasti laitteita.

Käyttäjälähtöisyys paranee. Verkkokauppa, 3D-tulostus ja kotikuljetuksia hoitavat pienoishelikopterit ovat tavarakaupan uusia tekijöitä, jotka voivat muuttaa asiointitottumuksiamme merkittävästi.  Esimerkiksi 3D-tulostus voi siirtää tuotantoa Kiinasta vaikkapa Pihtiputaalle.

”Meistä kaikista tulee tehtaanjohtajia, ja me saamme valmistaa haluamiamme asioita”, pohtii Sovelton hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi.

Keskenään keskustelevat koneet tekevät todennäköisesti logistiikan vallankumouksen. Esimerkiksi tulevaisuuden jääkaappi voi tilata automaattisesti tavaroita kaupan robotilta.

Kehitys edellyttää toki suuria muutoksia esimerkiksi kaupan toimintatavoissa. Myös monien laitteiden ja palveluiden pitää kehittyä yksinkertaisemmiksi.

”Toivottavasti nyt on välivaihe, joka on johtanut teknologian monimutkaistumiseen. Todennäköisesti käyttäjälähtöisyys paranee ja kaikki käy helpommaksi”, toivoo ajatushautomo Demoksen toiminnanjohtaja Tuuli Kaskinen.

Digitaaliset palvelut tukevat teollista toimintaa entistä monipuolisemmin. Yhä useammat laitevalmistajat kehittävät sähköisiä palveluita, jotka tuovat lisäarvoa asiakkaalle ja valmistajalle itselleen. Esimerkiksi hitsauslaitteita valmistavan Kempin digitaaliset palvelut tuottavat tietoa muun muassa hitsauksen laadusta.

Tämänkaltainen käyttäjätieto tuottaa dataa, joka auttaa sekä asiakasta että laitevalmistajaa kehittämään toimintaansa.

Uusien palveluiden kehittäminen vaatii yritysjohdolta kyseenalaistamista.

”Pitäisi kysyä, vastaako vanha toiminta-ajatus muuttuneen maailman tarpeisiin”, sanoo tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius.

Älykkäät tietoverkot ovat perusedellytys, joka mahdollistaa älykkäiden ratkaisujen lisäämän liikenteen. Fiksun verkon avulla voidaan esimerkiksi taata etuajo-oikeus tärkeimmälle liikenteelle niin, että vaikkapa sairaalalaitteiden viestit ohittavat viihdeliikenteen. Älykkäät verkot ovat energiatehokkaita ja skaalautuvat nopeasti kasvaneen käytön tai käyttäjämäärän mukaan. Tällaisia tarpeita voi olla esimerkiksi isot tapahtumat keskellä kaupunkia.

Tutustu asiantuntijoiden tulevaisuusvisioihin ja katso Tulevaisuuden ammattilaiset –dokumenttifilmisarja > 

Avainsanat:

Digitalisaatio Verkko Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Mitä tarkoittaa nollaluottamus ja miten se suojaa liiketoimintasi?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.