Langaton tekniikka tehostaa jätehuollon

Enevo Oy hyödyntää langatonta anturiteknologiaa optimoidessaan jätekeräyksen.

Jätekeräysastioihin asennetut ja 3G-mobiiliverkkoon kytketyt anturit kertovat, milloin säiliön tyhjennykselle on tarvetta. Järjestelmä myös ennustaa astioiden täyttymistä ja laatii jätehuoltoautoille reittisuositukset.

Enevo Oy hyödyntää langatonta anturiteknologiaa optimoidessaan jätekeräyksen.  Jätekeräysastioihin asennetut ja 3G-mobiiliverkkoon kytketyt anturit kertovat, milloin säiliön tyhjennykselle on tarvetta. Järjestelmä myös ennustaa astioiden täyttymistä ja laatii jätehuoltoautoille reittisuositukset.

Vuonna 2010 perustetun Enevo Oy:n tarina alkoi, kun yhtiön perustajiin kuuluva Johan Engström havahtui siihen, miten suuret jätehuollon kustannukset ovat hänen omassa taloyhtiössään. Jätehuoltoyritysten perinteinen toimintamalli ei vaikuttanut kovin tehokkaalta, sillä jätehuoltoautot kävivät tyhjentämässä jäteastiat aikataulun eivätkä tarpeen mukaan.

”Vaikka liikeidea sai alkunsa taloyhtiön näkökulmasta, kehitimme jätehuoltoyhtiölle suunnatun palvelumallin. Sen avulla pystyisimme optimoimaan keräyksiä kokonaisvaltaisesti”, Enevon markkinointipäällikkö Olli Gunst toteaa.

Tietoja anturista ja muualta 

Enevon kehittämä anturi perustuu ultraäänitutkaan samaan tapaan kuin veneen kaikuluotain. Pienikokoinen, roskasäiliöön kiinnitettävä laite sisältää suuren määrän analysointitekniikkaa – lämpötila-anturin, kiihtyvyysanturin, orientaatioanturin ja 3G-modeemin – jotka kertovat langattomasti jäteastian täyttöasteen ja lämpötilan. Laitteeseen kiinteästi sisäänrakennettu e-SIM-kortti kytkee anturin DNA:n 3G-mobiiliverkkoon.

”Sensorin avulla näemme jäteastian ”sisälle” ja pystymme ennustamaan, kuinka nopeasti se täyttyy. Keräämme antureiden tuottaman tiedon lisäksi paljon muutakin raakadataa, kuten liikenne- ja säätietoja.  Palvelumme laskee asiakkaillemme optimaaliset ja samalla erittäin taloudelliset keräysreitit”, Gunst kertoo.

”Koska jätehuollon kuluista noin puolet muodostuu kuljetuksista, Enevon palvelu voi auttaa jätehuoltoyrityksiä suuriinkin säästöihin. Enevon asiakkaat ovat palvelun avulla onnistuneet säästämään logistiikkakuluissaan jopa 50 prosenttia.”

Katkeamaton datasiirto

DNA on toiminut Enevon yhteistyökumppanina vuodesta 2012.  Toimiva verkkoyhteys on Enevolle välttämätön, sillä se mahdollistaa laadukkaan ja katkeamattoman palvelun tarjonnan sen omille asiakkaille. 

”DNA:n M2M-dataliittymien avulla viestintä palvelimiemme ja antureidemme välillä on jatkuvaa. DNA on räätälöinyt meille myös oman roaming-ohjaussopimuksen. Näin myös meidän ulkomailla sijaitsevat anturimme saavat parhaan mahdollisen yhteyden verkosta riippumatta”, Gunst sanoo.

Tutkimusyhtiö ABI Research ennustaa, että jätehuollolle suunnattujen älykkäiden ratkaisujen markkinat kasvavat tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla yli 40 prosentin vuosivauhtia. Enevon visio puolestaan on, että älykkäitä jätettä mittaavia antureita löytyy maailmasta kymmeniä miljoonia vuosikymmenen loppuun mennessä.

Enevon älykkäitä roska-astioita löytyy nyt yhteensä yli 10 000 kappaletta 35 eri maassa. Yhtiö työllistää Suomessa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa yhteensä 70 henkilöä.

”Keskitymme nyt kehittyneisiin markkinoihin, kuten Pohjoismaihin, Länsi-Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin, eli markkinoihin, joissa kierrätys- ja jätehuoltojärjestelmät ovat jo olemassa”, Gunst sanoo.

Lue lisää:

DNA Teollinen Internet

Avainsanat:

Verkko IoT M2M
 

Lue lisää uudesta työstä

10/2021 Johan Flykt

Onko asiakas edelleen jonossa? Näin palvelet tehokkaasti

Monikanavaisuus on selvästi parantanut asiakaspalvelun saavutettavuutta.
10/2021 Mikko Kannisto

Pakko uskaltaa rikkoa vanha ja rakentaa turvallisempi perusta

Maailma ympärillämme muuttui ja muuttuu.
Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille
10/2021 DNA Business

Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille

Privaattiverkko on helppo skaalata yrityksen tarpeiden mukaan.
Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves
9/2021 DNA Business

Etsitkö inspiraatiota kasvuun? Hae vinkit kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalista lokakuussa!

Myynti ja markkinointi ovat kasvuyrityksen tärkein kehittämisen kohde.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.