Blogit

Edge Computing haastaa, mutta ei riko 

Pilviteknologia on yksi IT-alan historian suurimmista murroksista. Pilvi syö yritysten konesaleja ja sovelluksia yhä kiihtyvään tahtiin, ja kasvava osuus uusista innovaatioista syntyy suoraan pilveen. Seuraava ja vähintään yhtä kuuma megatrendi on Edge Computing eli prosessoinnin siirtäminen mahdollisimman lähelle päätelaitetta ja käyttötilannetta.

Kaiken nähnyttä IT-veteraania alkaa tässä jo hermostuttaa. Kun lopulta pääsimme pilveen ja saimme rauhassa keskittyä liiketoimintaan, miksi ihmeessä taas pitää vekslata?

Taustalla on edelleen voimassa oleva teoria valon nopeudesta: mitä pitempi välimatka, sitä suurempi siirtoviive. Monet uudet ratkaisut edellyttävät päätöksentekoa mikrosekunneissa. Tällaisia ovat vaikkapa itseohjautuvat autot tai tekoälyn hyödyntäminen esimerkiksi teollisuusrobotin reagointikyvyn mahdollistajana.

Pilven tuominen lähemmäs käyttäjää ja investoinnit yhä parempiin verkkoihin ovat tärkeä askel nykyisten sovellusten käyttökokemuksessa. Edes pilven laskentateho ja modernit kuituverkot eivät kuitenkaan riitä uusiin IoT- ja AI-innovaatioihin, vaan avuksi tarvitaan Edge Computing -ratkaisuja.

Edge Computing voi olla IT-alan toimijoille seuraava suuri kultakaivos.

Kyseessä on uusi tietojenkäsittelyn konsepti, jossa prosessointi hajautuu, mutta hallinta on yhä tiukasti keskitettyä. Voimme hyödyntää uutta sensoriteknologiaa ja mahtavaa supertietokoneen laskentatehoa sormenpäänkokoisessa laitteessa. Näillä eväillä luodaan aivan uutta arvoa.

 

Tämänhetkiset Edge-ratkaisut jakautuvat karkeasti neljään kategoriaan:

  • Operaattorin Telco Edge tuo prosessointitehoa mobiiliverkon tukiasemainfrastruktuuriin. 5G-verkkojen kehityksen ja standardoinnin myötä yleistyvällä mallilla voidaan luoda paikallisia ratkaisuja mm. videosisältöjen ja peliteollisuuden tarpeisiin. Tärkeimpänä hyötynä näen saumattoman integraation isojen pilvi- ja IoT-alustojen kuten Googlen, AWS:n, Microsoft Azuren ja Cisco Jasperin Edge Computing -arkkitehtuureihin. Näiden kautta ratkaisuista saadaan heti globaaleja, mikä avaa tien nopeaan kasvuun. 
     
  • Yritysten Enterprise Edge siirtää prosessointitehoa ja älykkyyttä yrityksen tiloihin. Esimerkiksi ohjelmistopohjaisen SD-WAN-verkon älykäs liikenteenohjaus toteutetaan toimipisteessä lähellä käyttäjää. Toinen yleinen toteutusesimerkki on lähiverkon WLAN-tukiasemien osallistuminen E2E-salauksen sekä laitteen ja käyttäjän vahvan tunnistamisen prosessointiin. Tällä saavutetaan korkein ja raskain mahdollinen salaustaso tarvitsematta tinkiä käyttäjäkokemuksesta.
     
  • IoT Edge -toteutuksessa IoT-analytiikka ja sen pohjalta tapahtuvat ohjaustoiminnot toteutetaan erillisessä IoT Gateway -laitteessa lähellä käyttöpaikkaa, esimerkiksi kiinteistössä tai liikenteenohjauksessa. Vain relevantti ja arvoa tuottava tieto siirretään lopulta pilveen, mikä säästää sekä yhteyskustannuksia sekä pilven resursseja. Suurin hyöty tulee reagointinopeudesta, joka mahdollistaa uusia innovaatioita ja käyttökohteita.
     
  • Device Edge tarkoittaa älypuhelimia, tabletteja sekä erilaisia verkkoon kytkettäviä autonomisia laitteita, kuten valvontakameroita, riistakameroita tai vaikkapa DNA TV:tä. Ne hyödyntävät pilveä, mutta samalla niissä on yhtä paljon laskentatehoa kuin 80-luvun Cray 2 -supertietokoneessa. Ilman tätä kuluttajistumisen vauhdittamaa kehitystä meillä ei olisi mahdollisuutta nykyisenkaltaiseen käyttäjäkokemukseen tai uusiin innovatiivisiin sovelluksiin, vaan pelaisimme edelleen mustavalkoista Tetristä. 

Olen sen verran pitkään pyörinyt IT-alalla, että muistan vielä keskuskoneiden ja tyhmien päätteiden ajan, jolloin valkoiseen lääkärintakkiin pukeutuneet mystiset osaajat tekivät salaisia temppujaan. Vastareaktiona kehittynyt hajautettu arkkitehtuuri oli käyttäjistä mahtavaa, mutta hallinnan näkökulmasta vähintään haastavaa, jopa lähellä anarkiaa.

Pilvi palautti taloon vihdoin järjestyksen, jota Edge haastaa, mutta ei riko. Luvassa on aivan uuden kertaluokan tehokkuutta, jonka tuloksena syntyy paljon uutta ja parempaa.

Lue myös kollegani Marja Keson kirjoitus robottiautoista, jotka ovat hyvä esimerkki Edge Computingin hyödyntämisestä.

Avainsanat:

5G Tekoäly Verkko IoT Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Artikkeli
5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön
3/2024 DNA Yrityksille

5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Telenor korosti Pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Mobile World Congress -tapahtumassa

Blogi
3/2024 Assi Oikari

Helikopteridronet, turvallisuus ja hiilijalanjälki: mobiilialan kansainvälinen kohtaaminen kertoo, mitkä teknologian alueet ovat kuumia juuri nyt

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.