SD-WAN lupaa viedä yritysverkot pilveen

Sovelluksien siirtämisestä pilveen on ehditty saada hyviä kokemuksia, ja nyt SD-WAN on tekemässä saman yritysverkoille. Miksi yritysverkkoja pitäisi alkaa määritellä ohjelmistopohjaisesti?

Ohjelmistopohjaisesti määriteltyjen yritysverkkojen eli SD-WANien kehitystä ohjaavat pitkälti liiketoiminnan käytännön tarpeet. Nopeus, joustavuus ja sovelluskohtaisten vaatimusten parempi täyttäminen ovat selkeitä ajureita.

Kehitykseen tuo omat mutkansa se, että yksiselitteisiä standardeja ei vielä ole. Jokainen verkkototeutus on vähän erilainen. Aina kun aletaan puhua SD-WANista, pitääkin aluksi selvittää, mitä SD-WAN-termillä kulloinkin tarkoitetaan ja mihin käyttöön verkkoa tarvitaan.

DNA:n Toni Laaksonen vieraili alan suurtapahtumassa SD-WAN Summitissa Pariisissa, ja totesi, että kaikkialla maailmassa painitaan samojen haasteiden kanssa. ”Pariisissakin kaikki puhujat määrittelivät aluksi, mitä tarkalleen ottaen tarkoittavat ohjelmistopohjaisella yritysverkolla. SD-WAN on erilainen sen mukaan, kuka sitä katsoo ja mistä kulmasta, eikä yhdelle sopiva ratkaisu välttämättä toimi toiselle ollenkaan”.

Suurista linjoista vallitsee toki yksimielisyys. SD-WANin tarkoituksena on tarjota vaihtoehto nykyisille WAN-verkoille.

Verkon kehityshankkeita tehdään entistä enemmän liiketoiminnan ehdoilla. Yrityksissä on jo aiemmin siirretty ketterästi sovelluksia ja alustoja pilveen, ja nyt on yritysverkon vuoro.

Pilvi on pomo myös yritysverkoissa

Sovellukset ja data ovat olleet perinteisesti yrityksen verkon sisällä. Pilvi on kääntänyt tilanteen päälaelleen. Sovelluksista jopa 85 prosenttia voi olla eri pilvitarjoajien hoteissa eri puolilla verkkoa. Nykyään yritysverkon tärkeimpiä tehtäviä on yhdistää käyttäjät turvallisesti pilvipalveluihin, ei enää pelkästään toimipisteitä toisiinsa.

SD-WAN-yhteyksien tarve korostuu, jos yrityksellä on toimintaa myös ulkomailla. Monikansalliset yritykset ovat saaneet käytännössä huomata, että maailmalla verkkojen toimitusajat ovat pitkiä ja usein kalliimpia kuin Suomessa. Täällä saamme nauttia alhaisen kustannustason laadukkaista verkoista. Sen lisäksi yhteyksien toimitusajat ovat yleensä viikkoja, ei kuukausia.

Tästä syystä muualla tehtyjä SD-WAN-ratkaisuja ei kannata siirtää sellaisenaan suoraan Suomen oloihin.

SD-WAN ei aina tarkoita mitään uutta tai mullistavaa. Tekniikasta riippumatta tärkeintä on ratkaista liiketoiminnan haasteet parhaalla mahdollisella tavalla.

”Asiakaslähtöisyys on etusijalla. Me DNA:lla emme esimerkiksi tarjoa SD-WANia yhden koon hyllytavarana, vaan mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, millainen toteutus vastaa nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin parhaiten”, Toni Laaksonen toteaa.

”WAN-osuuden ratkaiseminen ei yksistään riitä, vaan samalla tulee miettiä myös LAN-verkon toteutus. Usein päädytään ratkaisuun, joka ei täytä juuri kenenkään SD-WAN-määrityksiä, mutta ratkaisee asiakkaan ongelmat!”

 

Lue myös Hannu Rokan blogi, jonka luettuasi pärjäät SD-WAN-keskustelussa!

Avainsanat:

Verkko Pilvipalvelut
 

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.