Blogit

Digitalisaatio koettelee, mutta lopulta se pelastaa

Verkkoa ja mediaa seuratessa tulee hakematta mieleen, että nyt eletään vaarallisia aikoja. Kärjistetyt mielipiteet repivät ihmisiä erilleen. Sosiaalisen median lietsoma epävakaus haastaa demokratiaa, joka on rakennettu maailmaan, jossa tiedon julkaiseminen oli hidasta, harkittua – jopa hallittua.

Uhkakuva on pessimismin leviäminen: että alamme uskoa leiriytymisen kauas toisistamme olevan totta, ja ettei sille mahda mitään. Onneksi on Hans Rosling ja Faktojen maailma: kirjan luettuaan vakuuttuu, etteivät pessimistisimmät näkemykset pidä paikkaansa.

Kuulun itse digioptimistiseen yhteisöön, joka näkee teknologian kehityksen johtavan kohti parempaa maailmaa.

En tietenkään halua vähätellä digitalisaation aiheuttamia kasvukipuja ja lieveilmiöitä. Olemme kiistatta kivuliaalla tiellä. Meidän on opittava, miten elää maailmassa, jossa kaikki ihmiset voivat vapaasti viestiä keskenään, reaaliajassa, ilman rajoitteita, vieläpä lähes ilmaiseksi.

Tällä hetkellä vasta noin puolet maapallon ihmisistä elää tätä sosiaalisen median värittämää todellisuutta. Ericsson Mobility Report -ennusteen mukaan loputkin maailman kahdeksasta miljardista ihmistä liittyvät verkkoon älypuhelimien kautta seuraavan muutaman vuoden aikana. Mitä meille tapahtuu, kun tämä toinenkin puoli ihmisistä tulee mukaan?

On alkamassa täysin uudenlainen aika ihmiskunnan historiassa, ja tähän uuteen aikaan meidän on sopeuduttava. Optimistina näen muutoksessa myös ratkaisun avaimia:

1. Suurten ongelmien ratkomiseen keksitään uusia keinoja

Digitaaliset palvelut sovittavat tuotantoa kysyntään, minimoivat hävikkiä, optimoivat kuljetuksia ja vähentävät työmatkojen tarvetta. Puhumattakaan siitä, millainen voima on läpinäkyvyyden lisääntymisellä ja tietoisuuden kasvamisella: asioiden alkuperän selvittäminen on oikeasti mahdollista, ja valinnat voi perustaa yhä varmempaan tietoon.

Digitalisaatio on merkittävä vastuullisuuden mahdollistaja. Yksi rohkaiseva esimerkki tästä on suomalainen Annu Niemisen käynnistämä Upright Project, josta sain hiljattain vaihtaa ajatuksia.

2. Digitaalisten kansalaistaitojen opettaminen tuo kaikki mukaan

Digitaalinen syrjäytyminen on yksi aikamme suurista huolenaiheista. Digitaaliset perustaidot ovat nykyään kaikille aivan välttämättömiä, ja pahinta mitä voi itselleen tehdä, on vältellä digitaalisia palveluita. Oppimisesta kieltäytyminen lisää riskiä syrjäytymiselle jatkossa.

Oikein käytettynä sosiaalinen media ja kaikille saatavilla olevat viestintäpalvelut vähentävät syrjäytymistä ennemmin kuin ruokkivat sitä. Tarjolla on loistavia työkaluja kaikenikäisten ihmisten yhteydenpitoon ja osallistamiseen: ainakin omien lasteni mukaan esimerkiksi Facebook onkin nimenomaan ”vanhusten” juttu...

Meidän työikäisten ja digitaalisia palveluja tuntevien velvollisuus on auttaa kaikki mukaan digitaaliseen maailmaan. Emme saa antaa isovanhempiemmekaan eristäytyä digitaalisesta maailmasta: oivalsin keskustellessani tekoälyasiantuntija Antti Merilehdon kanssa, että kaikki vaihtoehdot uuden oppimiselle ovat huonoja.

3. Kaikille avoin viestintä tarkoittaa törkyä, mutta myös hyötyjä

Pintaa katsoen näyttää helposti siltä, että yksittäiset törkeydet ja huono käytös saavat ilmatilaa helpommin kuin koskaan ennen. Maailma voi vaikuttaa pahemmalta kuin onkaan. On kuitenkin muistettava iloita siitä, että kaikenlainen sikailu, hyväksikäyttö ja muut pahuudet tulevat tänä päivänä ilmi helpommin kuin koskaan ennen.

Sosiaalinen media ja maailmanlaajuinen avoin kommunikaatio koettelevat demokratiaa. Mutta samaan aikaan, tätähän me olemme tavoitelleet – kaikille avointa mahdollisuutta ilmaista itseään. Viestien välittäminen ei ehkä ole koskaan ennen ollut näin vaivatonta ja edullista, mutta todellinen vaikuttaminen on yhtä vaativa laji kuin aina ennenkin.


Olen aivan varma, että digitalisaation nettovaikutusta laskettaessa olemme turvallisesti plussan puolella. Kasvukivut menevät ohi. Lopulta vapaa ja helppo kommunikaatio vahvistaa yhteiskuntaamme. Paljon on vielä opittavaa, mutta hyvä tästä tulee! Huolehditaan yhdessä, että kaikki pääsevät mukaan.

 

Lue lisää uuden teknologian tuomista murroksista tai lataa tästä koko Teknologiatrendit2020-raportti!

Avainsanat:

Digitalisaatio

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.