Blogit

Miten valita uusi älykello? Muista nämä

Tiesitkö, että noin joka kolmannella suomalaisella on älykello tai aktiivisuusranneke? DNA:n vuosittain teettämä digitutkimus on osoittanut tämän lisäksi, kuinka älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden suosio on ollut räjähdysmäisessä kasvussa viimeisten vuosien aikana. Eikä mikään ihme, kun nämä ominaisuuksiltaan yhä monipuolisemmat laitteet tarjoavat paljon arkea helpottavia ratkaisuja ja tuovat lisää vapautta. 

Sopivanlaisen älykellon tai -rannekkeen valinta saattaa kuitenkin tuntua uuvuttavalta. Erilaisten mallien ja ominaisuuksien loputon suo saattaa aiheuttaa vain päänsärkyä ja johtaa lopulta ostokrapulaan. Siksi listasimme tähän artikkeliin tärkeimmät asiat, joita uuden älykellon valitsemisessa tulisi ottaa huomioon.

Käyttötarkoitus

Olet kiinnostunut älykelloista, mutta et tiedä mistä aloittaa? Ennen kuin otat selvää erilaisista valmistajista ja malleista, mieti ensin, millaiseen käyttöön tarvitsisit älykelloa ja mitä tältä vaatisit. Onko kello käytössä pelkästään liikkuessa, arkinen kaveri vai haluatko käyttää tätä myös hieman virallisemmissa tilanteissa? 

Vinkki! Yksi hyvä keino on listata itselleen tärkeimmät ominaisuudet. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta lukuisten valmistajien ja mallien joukosta on tämän jälkeen huomattavasti helpompaa rajata pois sellaisia tuotteita, jotka eivät vastaa omia tarpeitasi.

eSIM

Älykellot voidaan usein jakaa kahteen koriin sen mukaan, onko niihin mahdollista saada oma eSIM-liittymä vai ei. Liittymän avulla älykellolla voi hieman mallista riippuen esimerkiksi soittaa ja vastaanottaa puheluita, lähettää viestejä, kuunnella musiikkia sekä äänikirjoja. Liittymällä varustettu älykello toimii helposti siis myös puhelimen korvikkeena, kun esimerkiksi lenkille voi lähteä ilman puhelinta ja olla silti tavoitettavissa sekä kuunnella musiikkia. Tiesitkö, että useisiin eSIM-älykelloihin voi linkittää oman maksukortin, jonka avulla tällä voi myös maksaa omia ostoksia, esimerkiksi kaupan kassalla! 

Mikäli liittymän hankkiminen tuntuu omaan käyttöön tarpeettomalta, on useissa malleissa myös pelkkä WiFi-yhteys, jolloin kellon voi esimerkiksi kotona olleessaan yhdistää omaan kotiverkkoon. Tämä toiminto mahdollistaa kotona ollessa muun muassa sovellusten ja käyttöjärjestelmän päivitysten sekä musiikin ja äänikirjojen lataamisen verkon välityksellä.

Tiesitkö, että DNA:n puhelinliittymiin on mahdollista ottaa käyttöön DNA Multi-SIM -lisäpalvelu, joka mahdollistaa rinnakkaisen SIM-kortin käyttämisen älykellossa. Teimme Multi-SIM:in hyödyistä hiljattain oman artikkelin, jonka pääset lukemaan täältä: Kaksi SIM-korttia samalla puhelinnumerolla – DNA Multi-SIM

Laitteiden välinen yhteensopivuus

Joillekin älykellovalintaan saattaa vaikuttaa myös laitteiden välinen yhteensopivuus, esimerkiksi oman puhelimen kanssa. Esimerkiksi Applen luoman oman ekosysteemin avulla iPhonen ja Apple Watchin välillä voi muun muassa lähettää kuvia, paikantaa toisiinsa yhdistettyjä laitteita tai ottaa jopa iPhonesi kameran etähallintaan Apple Watchillasi. Joidenkin älykellojen kaikki ominaisuudet ovat saatavilla vain saman käyttöjärjestelmän laitteissa. Uutta älykelloa hankkiessa on siis hyvä huomioida muiden omien laitteiden valmistaja ja käyttöjärjestelmä, kun näiden välinen yhteensopivuus voi tehdä käytöstä entistä monipuolisempaa.  

Fyysiset ominaisuudet

Älykelloa valitessa on myös hyvä miettiä tämän kokoa ja painoa. Liian massiivinen kello ei välttämättä istu kaikkien ranteeseen yhtä hyvin, kun taas toiset arvostavat esimerkiksi suurempaa näyttöä. Lähtökohtaisesti älykellot ovat äärimmäisen kevyitä, mutta malleihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa paikan päällä. Aktiivisen liikkujan on hyvä myös pohtia, tuleeko kellon olla esimerkiksi iskunkestävä tai vesitiivis.

Akunkesto

Tämä on yksi oleellisempia ominaisuuksia kellossa. Laitteen akunkestoa selvittäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että tähän vaikuttaa huomattavasti myös tämän käyttö – vain ajantarkistamiseen pidetyn älykellon akunkulutus ei ole läheskään yhtä suurta kuin jos tämä toimii jatkuvasti puhelimenjatkeena. Siksi akunkestoa tutkiessa kannattaa varmistaa, millaista käyttöä vastaan tämä on arvioitu. 

Nykyteknologian valossa akunkestoon vaikuttaa eniten, kuinka vapaasti kellon käyttöjärjestelmä on muokattavissa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä vapaammin älykelloon voi ladata sovelluksia ja tehdä muutoksia, sitä suurempaa on myös tämän akunkulutus. Vapaammin muokattavissa oleva älykello tarjoavat monipuolisemmat käyttömahdollisuudet, mutta näiden akunkesto on usein noin vuorokauden luokkaa. Vastaavasti muokkaamattomien älykellojen kohdalla akunkesto saattaa olla jopa yli viikon luokkaa antaen samalla rajallisemmat käyttömahdollisuudet. 

Tiesitkö, että markkinoilla on myös Solar-malleja, jotka lataavat kellon akkua myös auringonvalosta saadulla energialla.

Terveys- ja liikuntaominaisuudet

Vaikka suurin osa älykelloista onkin suunniteltu seuraamaan liikkumista, kannattaa tarkistaa, soveltuuko malli juuri sinun liikuntakäyttöösi. Huomioi liikuntaominaisuuksissa ainakin nämä:

  1. Treenikaveri vai -valmentaja

    Ensiksi kannattaa pohtia, haluatko saada liikkumiseesi tukea vain reaaliaikaisesti, vai haluatko tämän lisäksi seurata tuloksia jälkikäteen esimerkiksi kellon puhelinsovelluksesta. Toisille riittää esimerkiksi pelkästään askelmäärän seuraaminen ja sykkeenmittaus ulkoillessa, kun toinen haluaa seurata tulostensa kehitystä myös pitkällä aikavälillä.
     
  2. Liikkumiseesi sopivat ominaisuudet

    Esimerkiksi lenkkeilijän on hyvä varmistaa, että kellossa on reitin seuraamista varten GPS-paikannus ja sykkeenmittaus-ominaisuus, kun toisaalta uimarin kannattaa valita vesitiivis malli. 
     
  3. Omien lajien seuraaminen kellolla

    Älykelloissa pystyy myös usein asettamaan treeninmittaustiloja eri harrastuslajien mukaan. Jotta treeninmittaus olisi mahdollisimman tarkka, kannattaa varmistaa, että omat lajit löytyvät treenitilan vaihtoehdoista.
     
  4. Oman hyvinvoinnin seuraaminen

    Jos olet aktiivisuutesi mittaamisen lisäksi kiinnostunut myös unen tai palautumisesi seuraamisesta, on hyvä tarkistaa, kuinka hyvin näiden mittaaminen on otettu huomioon mallissa. 

Lisävinkki! Älykellon bluetooth + WiFi – lenkkipolkujen helmi

Bluetooth- ja Wifi-ominaisuuksia on kätevä hyödyntää esimerkiksi lenkkipoluilla. Monessa älykellossa on joko sisäänrakennettuna tai saa ladattua musiikin ja äänikirjojen suoratoistopalvelutarjoajien sovelluksia. Näihin saa usein ladattua musiikkia ja äänikirjoja myös ns. ”offline-tilaan”, jolloin ladattu sisältö tallentuu kellon omaan muistiin ilman, että tämä tarvitsee verkkoyhteyttä näiden toistamiseen. Bluetoothin avulla älykelloon voi yhdistää langattomat kuulokkeet ja näin lenkkipoluille tai kuntosalille ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan edes puhelinta, kun valmiiksi ladattua sisältöjä voi kuunnella suoraan älykellon avulla langattomista kuulokkeista.

Muista myös nämä

Keskustele asiantuntevan myyjän kanssa – aina 

Vaikka olisitkin jo täysin varma älykellovalinnastasi vaihtoehtojen vertailun ja arvostelujen lukemisen jälkeen, kannattaa hankinnasta aina keskustella vielä asiantuntevan myyjän kanssa. Myyjillä on työnsä puolesta ajankohtaisin käsitys uusista ominaisuuksista ja teknologiasta, minkä vuoksi he saattavat osata tuoda esille vielä sellaisia ominaisuuksia, joista et itse olisi ollut tietoinen. Myyjän kanssa keskustelemista voi pitää ikään kuin vakuutuksena – tämän avulla voit varmistaa, että valitsemasi malli on sinulle paras mahdollinen.

Kerralla kaikki kuntoon

Miksi ei samalla hoitaisi kaikkia asioita kerralla kuntoon, kun päivittäminen on jo aloitettu? DNA Kaupassa asioidessasi voit älykellohankinnan yhteydessä aina antaa vanhan laitteen tietoturvallisesti kierrätykseen samalla, kun joistain malleista on mahdollista saada jopa rahallista korvausta uuteen hankintaan. Mikäli hankit eSIM-ominaisuudella varustetun kellon, voi tähän samalla reissulla hommata myös liittymän, jotta uudesta laitteesta saatava hyöty on mahdollisimman paras. Samalla asioinnilla on hyvä myös varmistaa, että kaikki muutkin palvelusi ovat ajan tasalla ja käytössäsi on kaikki parhaat edut. 



 
Tämä artikkeli on osa Tiesitkö, että -artikkelisarjaa, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä ja ajankohtaista tietoa entistä viihdyttävämpään ja mutkattomampaan arkeen.

Avainsanat:

Liikuntaa ja hyvinvointia Muita aiheita Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen