Blogit

Käytettyjen puhelinten kysyntä on kasvussa, mutta vain murto-osa puhelimista kierrätetään

Kiinnostus käytettyjä puhelimia kohtaan kasvaa koko ajan. Samalla käytöstä poistuneita puhelimia tuodaan entistä enemmän kiertoon, vaikka edelleen vain murto-osa niistä kierrätetään. Ympäristön kannalta puhelimen käyttöiän pidentäminen olisi kaikkein paras ratkaisu. Myös toimimattomat laitteet on kuitenkin hyvä kierrättää asianmukaisesti.

DNA:n Koululaistutkimuksesta selviää, että noin puolet vanhemmista on harkinnut lapsensa ensipuhelimeksi käytettyä puhelinta, ja 44 prosenttia ilmoittaakin lapsensa ensipuhelimen olleen käytetty.

”DNA:lla onkin nähty selkeä kasvu käytettyjen puhelinten myynnissä tämän vuoden aikana. Myös käytettyjen puhelinten etsiminen hakukoneissa on lisääntynyt”, DNA:n laitemyynnin osastopäällikkö Jesse Kieksi vahvistaa. 

DNA:lla on ollut pian kaksi vuotta Vaihtokapula-verkkokauppa, jossa myydään kierrätettyjä puhelimia ja ostetaan käytettyjä laitteita kuluttajilta. Sen suurin asiakasryhmä on perheet, mistä voi päätellä, että käytettyjä puhelimia menee nimenomaan lapsille. Käytettyjen laitteiden myynnissä on myös selkeä piikki koulujen alkaessa. Käytettyjä puhelimia etsiville tärkeitä ovat edullinen hinta ja luotettava myyjätaho. 

”Älypuhelimissa ei enää tapahdu vuodessa isoja kehityshyppyjä, joten jopa pari–kolme vuotta sitten julkaistu malli on useimmille riittävä. Näin ollen käytetty puhelin tarjoaa hintatietoisille mahdollisuuden käyttää rahansa mahdollisimman viisaasti”, Kieksi sanoo.  

Vaihtokapula toimii verkkokauppana, jossa on myynnissä sekä iPhoneja että Androideja. Keväästä 2024 lähtien vanhan puhelimensa on myös voinut myydä Vaihtokapulalle. Kaikki Vaihtokapulan verkkokauppaan myyntiin tulevat puhelimet käyvät ensin läpi tarkastusprosessin ja tietoturvallisen tyhjennyksen sekä ylikirjoituksen.   

”Tarkastuksen suorittaa laitevalmistajan valtuuttama huoltoliike. Jos puhelimiin tehdään korjauksia ja vaihdetaan osia, käytetään niissä valmistajien alkuperäisosia. Näin puhelinten ominaisuudet säilyvät ennallaan, jolloin esimerkiksi laitteen näyttö on niin kirkas ja akunkesto yhtä pitkä kuin laitevalmistaja on tarkoittanut. Tarvikeosilla korjatuissa laitteissa näin ei välttämättä ole”, Kieksi kuvailee.  

Pöytälaatikossa vanhan puhelimen arvo laskee 

Koululaistutkimuksen mukaan vanhan puhelimen jääminen käyttämättömäksi on vähenemässä. Silti myös tänä vuonna uuden puhelimen lapselleen hankkineista vanhemmista yli puolet (54 %) kertoi, että näin käy. Viime vuonna vastaava luku oli 61 prosenttia. Noin kolmasosa (32 %) kierrätti vanhan laitteen joko operaattorin tai muun kierrätyspalvelun kautta.  

Tarpeettomaksi käyneen puhelimen voi tuoda myös mihin tahansa DNA Kauppaan ja siitä voi saada Vaihtohyvityksen. DNA:lla onkin pantu merkille, että vanhojen laitteiden tuominen kierrätykseen on selkeästi kasvanut viime vuoteen verrattuna.  

Myymälöihin palautetaan entistä arvokkaampia puhelimia ja entistä aikaisemmassa vaiheessa kuin aiemmin. Tämä on kaikkien kannalta hyvä asia: asiakas saa laitteesta paremman hyvityksen ja ympäristön kannalta on hyvä, että laitteet päätyvät uudelleen käyttöön.

”Pöytälaatikkoon jemmatun puhelimen arvo laskee koko ajan. Kun vanhan palauttaa uutta hankkiessa, saa laitteesta sitä paremman Vaihtohyvityksen, mitä uudempi ja paremmassa kunnossa se on”, Kieksi toteaa.  

Rikkinäiset puhelimet kelpaavat myös kierrätykseen 

DNA Kauppoihin tuoduista Vaihtohyvitys-puhelimista toimivat huolletaan uudelleen käyttöön. Osa toimimattomistakin puhelimista voidaan huoltaa vielä käyttökuntoon ja loput kierrätetään asianmukaisesti.  

Kieksi kannustaa kierrättämään myös risat puhelimet, sillä se on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin kaatopaikka. Puhelinten kierrätyksen suhteen suomalaisilla on vielä petrattavaa, sillä suhteutettuna vuodessa myytävien puhelinten määrään niitä kierrätetään vain murto-osa.  

”Pelätään, että vanhaan laitteeseen jää esimerkiksi henkilötietoja. Tai sitten ei ole saatu siirrettyä kaikkia valokuvia talteen tai ei mielletä, että vanhalla puhelimella on arvoa”, Kieksi luettelee syitä, miksi vanhat puhelimet jäävät kaappeihin pölyä keräämään.  

Puhelimen kierrättäminen on helppoa, sillä se vaatii vain laitteen viemisen DNA Kauppaan. Kaikki palautetut laitteet käsitellään tietoturvallisesti, ja käyttäjän tiedot poistetaan niin, ettei niitä voi enää palauttaa. Jos tietojen siirron kanssa on haasteita, siihenkin saa apua.  

”Ainoa, mitä itse tarvitsee tehdä, on ottaa vahva lukitus pois päältä. Eli Find my iPhone -toiminto tai Android-laitteen vastaava on kytkettävä pois päältä, kun laitteen tuo kierrätettäväksi”, Kieksi kertoo.  

DNA:n yhdessä Nepa Insightin kanssa tekemä Koululaistutkimus selvittää kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä. Tutkimus on toteutettu jo yli kymmenen vuoden ajan. Koululaistutkimukseen vastasi online-paneelissa noin tuhat 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa. Koululaistutkimukseen voi tutustua täällä

Lue lisää puhelimien ja tablettien kierrättämisestä täältä.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta