Blogit

Miten tunnistan, onko puhelimessani virus? Muista nämä!

Digitaalisuus on lisännyt niin verkkohuijareiden määrää kuin huijauskeinoja. Myös puhelin, joka tänä päivänä pitää sisällään paljon arkaluontoista ja henkilökohtaista sisältöä, voi olla huijareiden kohteena. Artikkeli avaa, miten puhelinviruksen voi tunnistaa, mitä tälle tulisi tehdä ja kuinka näiltä voi välttyä paremmin jatkossa.  

Tyypillisin merkki puhelimessa olevasta haittaohjelmasta on toistuvat ruutuun ilmestyvät mainokset. Myös puhelimen hidastuminen ja nopea akun kuluminen voivat olla merkkejä haittaohjelmasta, sillä nämä pyörittävät taustalla erilaisia virtaa vaativia toimintoja. Akunkulutuksesta ei kannata kuitenkaan suoraan huolestua, sillä tämän on myös hyvin tyypillistä, esimerkiksi puhelimen ikääntyessä tai tallennustilan lähestyessä loppua.

Haittaohjelman voi myös tunnistaa soitto- ja viestihistoriasta, oudoista sovelluksista tai sovellusten toistuvasta kaatumisesta. Monet haittaohjelmat lähettävät viestejä tai tekevät soittoja, joten viestihistoria ja soittoloki kannattaa tarkistaa aina säännöllisesti. Myös oudot sovellukset, joita ei itse tunnista ladanneensa, ovat hälytysmerkki siitä, että puhelimessa saattaa olla haittaohjelma. Lisäksi sovellusten toistuva kaatuminen, lisääntynyt datan käyttö tai odotettua suurempi puhelinlasku ovat selkeitä merkkejä siitä, että puhelimessa saattaa olla haittaohjelma.

Tunnistitko omasta puhelimestasi jonkun edellämainitun asian? Älä hätäänny - mikään näistä ei suoraan kerro, että puhelimessasi on virus. Nämä ovat ainoastaan suuntaa antavia vihjeitä, jotka on vain hyvä pitää mielessä.

Mitä virukselle voi tehdä?

Virusten poistamiseen ei ole yhtä yleispätevää ohjetta. Yleensä puhelimen nollaaminen tehdasasetuksiin auttaa, mutta tämäkään ei takaa haittaohjelman poistumista. Huomioithan kuitenkin, että puhelimen nollaaminen tehdasasetuksiin poistaa puhelimesta aivan kaiken sisällön. Jos tiedät, että puhelimessa on haittaohjelma, tärkeintä on katkaista yhteydet nettiin ja puhelinverkkoon välittömästi, jotta hyökkääjä ei pääse enää hallitsemaan puhelinta yhtä helposti. Yhteydet saa katkaistua nopeasti laittamalla puhelin lentotilaan.

Varmimpana keinona on hankkia puhelimeen virustorjuntaohjelma, joka pyrkii estämään haittaohjelmien pääsyn puhelimeen sekä myös tarvittaessa poistaa tämän laitteesta. Virusturvaohjelmia on myös ilmaisia, mutta näissäkin on aina riski, että ne ovat naamioituneita haittaohjelmia. Muistathan siis ladatessasi sovelluksia aina ladata nämä ainoastaan puhelimen omasta sovelluskaupasta sekä lukea myös kyseisen sovelluksen arvostelut sekä lataajamäärät. Sovelluskaupan myöntämä lupa, lataajamäärät ja arvostelut antavat usein suuntaa siitä, onko sovellus luotettava. Myös DNA tarjoaa laitteisiin tietoturvapalveluita, joista voit lukea lisää täältä.

Näin voit välttyä viruksilta paremmin jatkossa

 

  • Älä avaa tuntemattomia tekstiviestitse tai sähköpostitse tulevia linkkejä. Poista siis kaikki epäilyttävät viestit ilman linkkien tai muiden liitteiden avaamista.
  • Vältä suojaamattomien WiFi-verkkojen käyttämistä. Suojaamaton verkko on hyökkääjille oiva keino päästä käsiksi puhelimen tietoihin.
  • Pidä käyttöjärjestelmä ja sovellukset aina päivitettyinä. Päivityksiä tehdään myös tietoturvasyistä, jonka vuoksi vanhentuneet käyttöjärjestelmän pitäminen on tietoturvariski. Hyvä keino päivitysten hoitamiseen on laittaa sovellusten automaattinen päivitys päälle puhelimen asetuksista.
  • Tarkista mistä sähköposti tai tekstiviesti on tullut – vastaako numero lähettäjän numeroa tai sähköpostin lähettäjä yrityksen nimeä, josta viestin sanotaan olevan tullut. Yksi hyvä keino on itse selvittää kyseisen yrityksen yhteystiedot ja varmistaa heiltä, pitääkö tieto paikkaansa.
  • Ole tarkkana myös verkkosivujen kanssa, jossa vierailet. Verkkopankin sivusto, joka näyttää aidolta pikaisesti katsottuna, voikin olla esimerkiksi nirdea.fi.
  • Ole tarkkana millaisia käyttöoikeuksia sovellus pyytää. Mieti, tarvitseeko jokin sovellus todella esimerkiksi pääsyä yhteystietoihisi, sijaintiisi, kameraan tai mikrofoniin.
  • On erittäin suositeltavaa, että asennat laitteeseen virustorjuntasovelluksen luotetulta yritykseltä. Myös DNA tarjoaa omia tietoturvapalveluaan, josta voit lukea lisää täältä.
  • Android-puhelimet: lataa sovelluksia vain Google Play -kaupasta. Tämäkään ei tosin takaa, että et voi saada virusta, mutta se on turvallisempaa. Tarkista myös aina sovelluksen kuvaukset, arvostelut, latausten määrä ja lue käyttäjien arvosteluja. Näistä voit saada viitteitä siitä, onko sovellus luotettava.
  • Apple-puhelimet: suojaa Apple ID:si kaksiosaisella todennuksella äläkä koskaan jaa Apple ID:si salasanaa tai vahvistuskoodeja kenenkään kanssa.
     

Lue lisää aiheesta:

Varo huijausviestejä - liikkeellä useita 

Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti

Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta

Kurkkaa myös lisää vinkkejä tietosuoja- ja tietoturvasivustoltamme 

Avainsanat:

Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä