Blogit

Avoimessa verkossa voi vaania stalkkeri – näin vältät 4 tyypillistä tietoturvavirhettä

Löytyykö perheestäsi useampi netissä surffailija sekä älylaitteita kännykästä tietokoneeseen ja tablettiin? Huolestuttaako perheen tietoturva? Tässä DNA:n kehityspäällikkö Sanna Räsäsen vinkit neljään arkiseen tilanteeseen, jotka jokaisessa älylaitteita käyttävässä perheessä kannattaa ennakoida!

Tyypillinen arjen tilanne 1: Ajattelet, ettet tarvitse virustorjuntaa, koska surffailet vain turvallisilla sivuilla

Vaikka kuinka välttelisit epäilyttäviä verkkosivuja, et ole turvassa viruksilta ja haittaohjelmilta, jos laitteessasi ei ole tietoturvapalvelua. Virukset ja haittaohjelmat voivat tulla verkkosivujen lisäksi älypuhelimeen ja tablettiin myös sovellusten mukana.

Verkkosivuja, joilta voit saada viruksen tai haittaohjelman, on nykyään hankala tunnistaa ulkonäön perusteella, sillä monet niistä ovat kuviltaan ja sisällöltään ammattimaisesti toteutettuja. Niinpä esimerkiksi shoppailu tutun näköisessä verkkokaupassa voi huonolla tuurilla tuoda mukanaan viruksen.

Yleisiä haittaohjelmia ovat esimerkiksi kiristyshaittaohjelmat. Ne salaavat tietokoneesi tiedostot, etkä saa niitä auki ilman salauksen purkuun tarkoitettua avainta. Kiristysohjelma tarjoaa sinulle purkuavainta, josta sinun halutaan maksavan jopa satoja euroja.

Suojaa tietoturvasi näin:

Helpoin ja varmin tapa on turvata käyttämäsi laitteet erillisellä tietoturvapalvelulla. Se estää pääsyn haitallisille verkkosivuille sekä skannaa ja puhdistaa laitteet säännöllisesti viruksista ja haittaohjelmista.

Perheen käyttöön sopii etenkin DNA Digiturva, joka suojaa kerralla koko perheen laitteet viruksia ja haittaohjelmia vastaan sekä auttaa tekemään lasten älylaitteiden käytöstä turvallista muun muassa verkkosisältöjen rajoituksilla.

Koko perheen tietoturva kuntoon kerralla: DNA Digiturva kaikille laitteille

Tyypillinen arjen tilanne 2: Käytät avoimia verkkoja huolettomasti kahviloissa, kirjastoissa ja lentokentillä

Moni hyödyntää avoimia WiFi-verkkoja kahviloissa ja julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa tai kaupungilla. Avoimen verkon käyttäminen houkuttaa myös matkustaessa: lentokentällä jatkolentoa odotellessa, videopuhelua soittaessa ja hotellissa sähköpostia lukiessa.

Avoimella verkolla tarkoitetaan langatonta verkkoa, jossa ei joko ole salasanaa tai jonka salasana on julkinen eli se lukee vaikkapa kahvilan seinässä. Kun kaikilla on yhtäläinen pääsy verkkoon, joskus sekaan saattaa eksyä myös nettirikollinen tai stalkkeri.

Jos laitteessasi ei ole erillistä suojausta ja liityt avoimeen verkkoon, ikään kuin avaat laitteesi muille verkon käyttäjille. Tällöin avoimen verkon ylläpitäjä tai tunkeutuja voi halutessaan seurata, mitä puuhaat netissä ja millaisia tiedostoja jaat. Pahimmassa tapauksessa käyttäjätunnuksesi, salasanasi tai luottokorttinumerosi voivat päätyä vääriin käsiin.

Jos et ole varma ylläpitäjän luotettavuudesta, mieti verkkoon liittymistä kaksi kertaa. Käy myös WiFi-verkkojen käytön pelisäännöt läpi lasten kanssa.

Suojaa tietoturvasi näin:

Voit surffata avoimessa verkossa turvallisesti ja yksityisesti, kun laitteessasi on VPN-palvelu (Virtual Private Network). VPN piilottaa puhelimesi, tablettisi ja tietokoneesi verkon ylläpitäjältä ja muilta käyttäjiltä.

Surffaa turvallisesti VPN:n kanssa – lue lisää ominaisuuksista tästä

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tyypillinen arjen tilanne 3: Et rajoita lapsen laitteiden käyttöä, koska tämä lupasi olla netissä kiltisti

Vahinkoja sattuu kaikille – myös verkossa. Aikuinenkin lipsahtaa välillä klikkaamaan itsensä sivuille, joille ei ollut tarkoitus mennä, esimerkiksi näytölle hyppäävien mainosbannereiden kautta.

Vaikka lapsi ei siis tahallaan menisi kuin sovituille sivuille, verkkokäytölle olisi hyvä asettaa rajoja vahinkojen varalta. Epäilyttävillä sivuilla lapsi voi esimerkiksi huomaamattaan imuroida laitteeseen haittaohjelmia ja viruksia tai luovuttaa henkilökohtaisia tietoja vääriin käsiin.

Suojaa tietoturvasi näin:

Huolehdi, että myös lapsen älylaitteessa on tarvittavat tietoturvapalvelut. DNA Digiturva sisältää kätevän perhesäännöt-ominaisuuden, jonka avulla vanhemmat voivat tehdä perheen pienimpien netinkäytöstä turvallisempaa.

Kun suojaat lapsen puhelimen DNA Turvapaketin perhesäännöillä, pääsy haitallisille sivustoille on estetty automaattisesti. Voit myös itse määrittää, mitkä sivut sallitaan ja estetään.

DNA Digiturvan avulla voit myös asettaa rajoitukset lapsen sopivalle ruutuajalle. Aikarajoitukset-ominaisuuden avulla vanhemmat voivat valita, mihin aikaan lapsen laitteen käyttöä rajoitetaan. Esimerkiksi: voit poistaa lapsen laitteen käytöstä internetin ja tietyt sovellukset arkisin iltakahdeksan jälkeen ja viikonloppuisin iltakymmenen jälkeen. Aikarajoitukset-toiminto onkin yksi DNA Turvapaketin kysytyimmistä perheominaisuuksista.

Lue lisää perhesäännöt-ominaisuudesta ja anna lapsen surffailla verkossa huolettomasti

Tyypillinen arjen tilanne 4: Et varaudu puhelimen tai muun laitteen katoamiseen ennen kuin on myöhäistä

Älypuhelimet kulkevat nykyään mukana kaikkialla. Ne ovat pullollaan tärkeitä asioita: valokuvia, sähköposteja, viestejä ja yhteystietoja. Jos puhelin häviää tai se pahimmassa tapauksessa varastetaan, iskee paniikki. Mitä jos joku nuuskii kaikkea arkaluontoista puhelimesta? Ennen älypuhelimia liittymän sulkeminen riitti rauhoittamaan mielen, mutta nyt puhelut ja tekstiviestit ovat vain murto-osa siitä, mitä puhelimella tehdään.

Suojaa tietoturvasi näin:

Puhelimen mahdolliseen katoamiseen kannattaa varautua etukäteen. Turvaa koko perheen laitteet yhdellä kertaa DNA Digiturva.

DNA Turvapaketin avulla pääset käsiksi kadonneeseen laitteeseen etänä, toiselta laitteelta. Jos puhelin on hävinnyt ja äänettömällä, Turvapaketin Etsintä-toiminnolla voit kytkeä puhelimen äänet päälle toisesta laitteesta. Samalla toiminnolla paikannat puhelimen ja muiden Turvapakettiin liitettyjen laitteiden sijainnin kartalla.

Jos puhelin on varastettu tai lopullisesti kateissa, voit myös tyhjentää sen kokonaan toiselta laitteelta.

DNA Digiturva -palvelun avulla suojaat kätevästi koko perheen ja kodin laitteet viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Tutustu palveluun ja tilaa omasi tästä!

Avainsanat:

yhteiskunta vastuullisuus tietoturva teknologia Muita aiheita Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen